Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Wolfenstein II: The New Colossus

Wolfenstein: The New Order označio je još jedan novi početak za serijal koji je stvorio FPS žanr. Mada nije bio bez mana, ovaj naslov oduševio je mnoge svojom mračnom, neobičnom, ali i uzbudljivom pričom. Sada, posle tri godine, ona se odmotava dalje u igri Wolfenstein II: The New Colossus, a izgleda da je razvojni tim MachineGames ispravio sve greške od ranije.

U The New Colossus, glavni junak B.J. Blazkowitz nastavlja svoj okršaj sa Nacistima, koji su u ovoj alternativnoj prošlosti zavladali svetom. Da će njegov zadatak ovog puta biti teži pokušava da naglasi sam početak igre u kojem glavni junak mora da se obračuna sa neprijateljima iz invalidskih kolica. Ovakav početak nas je odmah zakucao za ekran, a srećom, tempo igre nastavljen je u sličnom maniru. Nemoguće je objasniti zašto nas je priča oduševila a ne otkrivajući neke od najzanimljivijih momenata, ali zato možemo da kažemo da ona kombinuje tmurnu stvarnost sa nekim komičnim momentima. Autori su se potrudili da nam predstave alternativnu prošlost na što uverljiviji način, ali je sve uvijeno kroz komične detalje i likove čiji zadatak je uglavnom da nasmeju igrača. Apsurd se najbolje može predstaviti kroz jednu scenu u kojoj se Nacisti pajtaše sa pripadnicima KKK klana sa kojima su očigledno našli zajednički jezik.

Wolfenstein II The New Colossus

Malo je naslova koji koristi ovako neobičan koncept, a razvojni tim MachineGames uspeo je i da iskoristi materijal na najbolji način. Uz to, moramo pohvaliti i odlične negativce u priči, kakve nismo videli još od Vaas-a iz Far Cry 3, a zbog kojih zaista vredi odigrati Wolfenstein II.

To nikom neće biti teško obzirom da ovaj naslov poseduje zanimljiv gejmplej fokusiran na frenetičnoj akciji na ekranu. Obzirom na FPS žanrovsko usmerenje i već opisan svet, ne treba ni očekivati ništa manje od totalnog haosa u pojedinim scenama. Bilo da se radi od pucanju iz obe ruke zbog čega paljba prekriva polovinu ekrana ili o nebrojenom načinu egzekuciju, malo je razloga zbog kojih biste poželeli da se prošunjate kroz ovu igru, mada je moguće i tako preći određene delove igre.

Usput B.J. dobija i nove sposobnosti poput mogućnosti da nosi više oružja, a moći će da koristi i tri supermoći, čime on postaje sve jači i jači, što će biti od koristi protiv robotizovanih jedinica.

Wolfenstein II The New Colossus

Mada ovaj naslov ne poseduje multiplejer, oko četrnaest sati duga kampanja učinila nam se kao sasvim dovoljna da opravda kupovinu igre. Obzirom na veliku slobodu tokom igranja, Wolfenstein II je zanimljiv i prilikom narednog prelaska, a tu su i neke stvari koje će se otključati nakon završetka igre, a koje će to učiniti još zanimljivijim.

Najveća mana koja se može uputiti ovom naslovu je to što deluje kao da težina igre nije najbolje prilagođena. Početak The New Colossus-a se kasnije ispostavio kao teži od ostatka igre od koje i deluje dosta drugačije – kao da je naknadno odlučeno da on bude tu. Takođe, veštačka inteligencija protivnika nije na visokom nivou i oni često ne primećuju glavnog junaka sve dok im ne priđe jako blizu. Nama pak ove stvari nisu previše poremetile igranje.

Wolfenstein II The New Colossus

Wolfenstein II oduševljava količinom detalja na svakom nivou što je proizvod truda autora da prikažu jedan potpuno novi svet, kakav do sada nismo imali prilike da vidimo. Mada je igra najvećim delom veoma pravolinijska, pojedini delovi su imali proširenja koja su najbolje otkrili sa koliko pažnje se pripremalo ovo ostvarenje. Slično može da se kaže i za likove, ali nedostatak kvalitetne animacije najbolje pokazuje mane grafičkog endžina. Sa druge strane, glasovna gluma je zaista fantastična, kao i dobar, ali mora se reći neobičan. izbor muzičkih numera koje mogu da se čuju tokom igre.

Da ste nas pitali ranije da vam preporučimo dobru FPS pucačinu, ne verujemo da bi nam Wolfenstein II odmah pao na pamet. Pa čak i da ste nas pitali da li će to biti najbolja igra ove godine u kojoj se napucavaju Nacisti.  Ipak, The New Colossus je sada bez razmišljanja naš jedini odgovor na oba ova pitanja.

Igru nam je poslao Bethesda Softworks, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Wolfenstein II: The New Colossus

Wolfenstein: The New Order označio je još jedan novi početak za serijal koji je stvorio FPS žanr. Mada nije bio bez mana, ovaj naslov oduševio je mnoge svojom mračnom, neobičnom, ali i uzbudljivom pričom. Sada, posle tri godine, ona se odmotava dalje
8.9
Ne propuštati!
Izvođenje
8.9
10
Vizuelne karakteristike
8.8
10
Zvuk
8.5
10
9.6
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!