Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Assassin’s Creed Origins

Zanimljivo je kako su ove jeseni stigla čak tri nastavka popularnih serijala koji na neki način žele da izvade fleke svojih prethodnika. Call of Duty serijal je otišao u prošlost i Drugi svetski rat kako bi vratio stare igrače, a Need for Speed i Assassin’s Creed su preskočili prošlu godinu kako bi dali više vremena razvojnim timovima za izardu. Call of Duty: WWII nije ispao tako loše, a kakva je situacija sa Assassin’s Creed Origins možete da vidite u narednim redovima.

Serijal koji nas je uvek vraćao u prošlost ovog puta odveo nas je najdalje do sad, u 47. godinu pre nove ere. Priča se odigrava u Ptolomejskom kraljevstvu i prati Bayek-a, pripadnika Madjey odreda čiji zadatak je bio očuvanje mira u tadašnjem Egiptu. Lagane uvodne taktove igre brzo zamenjuju dramatične scene koje glavnog junaka teraju u poteru za tajnom frakcijom The Order of Ancients. Obrzirom da je Origins smešten u daleku prošlost možete samo da zaključite da je ovaj sukob baš taj koji predstavlja početak večne borbe Assassin-a i Templar-a, ali nećemo previše otkrivati detalje ovog puta.

Assassin's Creed Origins

Ono što možemo da kažemo je da je Bayek jedan od najzanimljivijih likova do sad, možda i najinteresantniji posle Ezio-a, što je nama samo pomoglo da lakše ,,progutamo” scenario koji nije bez mana. Pre svega, priči u modernom vremenu opet nije data velika pažnja, iako je ona ta koja bi trebalo da spaja sve naslove u AC serijalu u jednu koherentnu celinu. Mislimo da smo odavno digli ruke od toga da će Ubisoft ikada završiti glavnu priču svoje franšize, te smo se ovog puta trudili da se fokusiramo samo na Bayek-a, što je recept za izbegavanje razočaranja.

Mapa u Assassin’s Creed Origins izgleda najveće do sada. Kao što smo ranije pomenuli  zbog nedostatka naseljenih gradova autori igre su odlučili da stari Egipat predstave na velikoj mapi. Ta veličina se najbolje može shvatiti kada Bayek pošalje svoju pticu u nebesa. Sa druge strane, svet je vešto dizajniran jer poseduje mnoštvo zanimljivih objekata za istraživanje i impozantnih građevina.

Assassin's Creed Origins

Kao što je Ubisoft obećavao, Assassin’s Creed Origins je stigao sa nekim velikim promenama u gejmpleju, tolikim da se može reći da je naslov punim korakom zakoračio u RPG žanr. Pored levelovanja i mreže dodatnih sposobnosti (koje se otključavaju kao u Far Cry serijalu), glavni junak će na svom putu skupljati bolju opremu. Pronalaženje dobrih item-a doduše nije ni izbliza tako težak posao kao u Destiny 2 pa će svi igrači lako moći da naprave dobar build.

Dugogodišnji ljubitelji serijala moraće malo da se priviknu na ovu novinu, pogotovo jer Bayek sada sa skrivenim sečivim neće moći da eleminiše negativce ako ono ima mali level. Umesto tihe egzekucije stvari mogu da krenu naopako za glavnog junaka, nakon čega će uslediti okršaj koji sada najviše podseća na Dark Souls serijal. Tokom igre, fokus će biti na pojedinačne okršaje i na vešto izbegavanje i upućivanje udaraca. Obzirom da prethodna ostvarenja nisu briljirala u ovom segmentu, nova mehanika je sigurno veliki plus.

Assassin's Creed Origins

Autori su u igru ubacili veliki broj različitih tipova misija koje će podrazumevati istraživačke, ,,Batman” delove, pomorske bitke iz AC Black Flag, kao i istraživanje grobnica. Među sporednim zadacima prednjači lov koji je u Origins uzbudljiviji nego ranije obzirom na opasne živuljke koje obitavaju na Severu Afrike.

Istraživanje mape neće biti naporno, a jurcanje samo kroz glavne misije je onemogućeno jer su one zakucane za određeni level glavnog junaka. Time se igrači teraju na lutanje po mapi i obavljanje nekih zadataka koje bi u drugom slučaju verovatno odmah preskočili.

Oni koji žele da skupe 100% imaće dodatno otežan zadatak jer je Ubisoft neke bitne predmete sakrio iza mikrotransakcija kojim se takođe kupuju i kozmetički dodaci. Ovo je očigledno trend koji ne može da se izbegne niti u jednom naslovu, ali barem za Origins možemo da kažemo da nam mikrotransakcije nisu smetale previše.

Assassin's Creed Origins

Bez obzira što priča igre nije istorijski tačna, deluje nam kao da su autori igre dali sve od sebe da što vernije dočaraju Egipat u ovom važnom vremenskom razdovlju. Mapa ne samo što deluje raznovrsno već u svakom kutku ima po neki objekat o kojem smo da sad samo mogli da maštamo kako je izgledao. Ovakva predanost dizajnu je ono što izdvaja serijal od ostalih na tržištu, a Assassin’s Creed Origins još jednom potvrđuje da autori ne odustaju od svog cilja.

Zanimljivo je kako igra ne poseduje učitavanja, osim pre i posle međuanimacija kao i kada se radi fast travel. Od tolike količina detalja na mapi očekivali smo češće prekide tokom igre, ali srećom toga ovde nema.

Assassin's Creed Origins

Sa druge strane, Assassin’s Creed Origins poseduje ogroman, gotovo neverovatan broj, tehničkih propusta za naslov ovakvog kalibra. Najlakše se primećuje nedovršena animacija likova, problematično lepljenje glavnog junaka za ivice objekata, ali se često mogu spaziti i sitniji i krupniji bagovi. Ne možemo da tvrdimo da će nekom to poremetiti uživanje u igri, ali je čudno što je situacija takva u igri koja se navodno spremala tako dugo. Zvučna podloga je na nivou visoke produkcije i tu bi morali da pohvalimo sve glumce, kao i kompozitorku koji su uradili odličan posao.

Assassin’s Creed Origins nije najbolji naslov u serijalu, ali se sigurno nalazi među pet najboljih, pa preporučujemo da ga nabavite. Mada smo očekivali kvalitetnije ostvarenje koje će ravnopravno ući u trku za igru godine, dobili smo nastavak koji je tek prvi korak u dobrom pravcu za serijal koji nije briljirao u poslednje vreme.

Igru nam je poslao Ubisoft, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Assassin’s Creed Origins

Zanimljivo je kako su ove jeseni stigla čak tri nastavka popularnih serijala koji na neki način žele da izvade fleke svojih prethodnika. Call of Duty serijal je otišao u prošlost i Drugi svetski rat kako bi vratio stare igrače, a Need for Speed i Ass
8.8
Ne propuštati!
Izvođenje
8.8
10
Vizuelne karakteristike
8.5
10
Zvuk
8.9
10
9.4
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!