Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Project CARS 2

Prvi Project CARS bio je zanimljivo ostvarenje iz više razloga. Jedan od njih je činjenica da se radi o projektu razvojnog tima Slightly Mad Studios koji je radio Need for Speed Shift igrama, a drugi da je to prvo samostalno izdanje ovog studija. Iz tog razloga, Slightly Mad Studios je pokrenuo nešto nalik na kickstarter projekat, gde igrači nisu donirali novac, već investirali u Project CARS. Nakon odličnog uspeha, svi “investitori” ne samo da su dobili odličnu igru, već su uspeli i da zarade solidan iznos od prodaje ove simulacije vožnje.

Zanimljivu priču navodimo i kako biste shvatili koliko je ambiciozna izrada ovog ostvarenja bila, ali je istovremeno ceo proces bio i dugačak. Iz tog razloga želeli smo da proverimo da li je Project CARS 2 izdat kako bi se iskoristila stara slava ili se radi o pokušaju da se unapredi ono što je dve godine ranije postavljeno.

Project CARS 2

Količina sadržaja koji nudi nastavak svakako obećava da je on vredan našeg vremena. Project CARS 2 ima preko 180 licenciranih vozila, 46 staza (sa 121 varijacijom), nove discipline (Indycar, ovalne i Rallycross trke) kao i robustan singlplejer mod.

Pitanje koje se nakon svega pobrojanog samo nameće je da li igra ima i dobru mehaniku vožnje koja će na najbolji način iskoristiti ponuđeni materijal i odgovor je pozitivan. PCARS2 je “ozbiljna” simulacija sa realističnim ponašanjem vozila na stazi, za koje bi neki rekli da je čak i tvrdokornije od ostatka žanra. Svakako, zaključak je da ovaj naslov neće odgovarati svim igračima, ali čini se i onima koji nemaju volan. Ovo je možda i najveća mana igre, jer je upravljanje vozilom na kontroleru znatno teže nego na volanu iako je razvojni tim tvrdio da je ovom segmentu posvetio dosta pažnje. To je svakako mana jer nemaju svi igrači važan dodatak za igranje vožnji koji košta i po nekoliko stotina evra. Moramo da istaknemo da su kontrole lakše nego ranije, ali je za pravi ugođaj se i dalje preporučuje volan.

Project CARS 2

Nije potrebno previše vremena da se zaključi da je igra okrenuta eSportu, što zbog izbora onlajn modova, što zbog sistema za praćenje trka. Međutim, problem leži u tome što deluje kao da autori zbog toga nisu previše pažnje posvetili veštačkoj inteligenciji protivnika u singlplejeru. Oni voze po unapred određenoj putanji i retko kad previše pažnje obraćaju na igrača, što je još jedan minus pogotovo s obzirom na odličnu karijeru, kao i kada se pogleda šta drugi konkurenti rade po ovom pitanju.

Project CARS 2 je naslov kod kog je grafički endžin bitan faktor jer umnogome utiče na samu igru. Nove podloge kao što su led, zemlja i blato osim što izgledaju odlično otežavaju borbu za prvo mesto i najbolje vreme. Sa druge strane, model oštećenja je takođe poboljšan i bolji nego u konkurentskim ostvarenjima.

Sve pobrojano izgleda fantastično na ekranu. Promene vremenskih uslova, modeli staza i vozila deluju fenomenalno i da nismo videli kako to izgleda u Forza Motorsport 7, verovatno bi smo ovde dali najvišu ocenu.

Project CARS 2

Naravno, atraktivan prikaz dolazi po skupoj ceni koja podrazumeva padove frejmrejta na konzolama i dugačka učitavanja, kao i visoke hardverske zahteve u verziji za kompjutere. Mada nam to što vidimo na ekranu ne deluje kao da baš opravdava svoje zahteve, ne verujemo da će stvari biti značajnije ispravljene u budućnosti.

Video opis sigurno bolje može da dočara zvučnu podlogu igru koja je očigledno rađena sa velikim trudom. Mada smo sad već navikli na grmljavinu motora u trkama, kada se izoluju neki modeli na stazi može da se čuje prelepa melodija koju oni ispuštaju ispod haube. Muzička podloga je takođe prijatna, taman toliko koliko se očekuje od jedne simulacije vožnje.

I na kraju odgovor na pitanje sa početka teksta: Project CARS 2 jeste korak napred u odnosu na prethodnika i nudi pregršt sadržaja koji je definitivno vredan kupovine.

Ukratko

Project CARS 2

Prvi Project CARS bio je zanimljivo ostvarenje iz više razloga. Jedan od njih je činjenica da se radi o projektu razvojnog tima Slightly Mad Studios koji je radio Need for Speed Shift igrama, a drugi da je to prvo samostalno izdanje ovog studija. Iz
8.7
Ne propuštati!
Izvođenje
8.7
10
Vizuelne karakteristike
8.6
10
Zvuk
9.5
10
9.8
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!