Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

Prey (2017)

Najnovija Prey igra privukla je pažnju na sebe ne zbog toga što nasleđuje odličnu igru iz 2006. godine, već zato što predstavlja reboot serijala. Cela priča ne bi bila zanimljiva da se ovaj naslov pojavio umesto najavljenog, pa potom otkazanog nastavka. Tada su naime prava na ime igre pripala Bethesda Softworks-u koji je potom prepustio izradu novog Prey-a Arkane Studios-u, studiju iz čuvenog Dishonored-a. Usled toga što je ovo ostvarenje prešlo u ruke potpuno drugog autorskog tima, stigla nam je igra koja ima jako malo veze sa prvom igrom – ali da li to mora da bude loša stvar?

Igra prati glavnog junaka ili junakinju po imenu Morgan Yu, zarobljenog ili zarobljenu na Talos 1 svemirskoj stanici. To možda i ne bi bio toliki problem da Talos 1 nije napala inteligentna vanzemaljska rasa Typhon (Tajfun) koja je u stanju da se pretvori u bilo koji predmet u okruženju. Na ovaj način, Prey uspeva da razvije paranoju kod igrača koji će zagledati svaki objekat na ekranu u iščekivanju napada opasnog neprijatelja.

Prey 2016 opis

Nažalost, osim ovog dela, kao i briljantnog uvoda igre, ostatak priče nije preterano zanimljiv, jer deluje kao da autori nisu na najbolji način iskoristili potencijal koji Prey ima u sebi. Kako bi objasnili ovo, moramo spomenuti da su najinteresantniji detalji priče svedeni na sudbine naučnika koje mogu da se otkriju istraživanjem svemirske stanice. Važni delovi su često skriveni u beskrajno dosadnim email porukama koje su razbacane na kompjuterima širom svemirskog broda. Kako glavna radnja igre nije preterano zanimljiva, strahujemo da će većina igrača želeti da preskoči ove “skrivene” pričice i samim tim neće uspeti da oseti pravu atmosferu ovog naslova.

Talos I predstavlja polu-otvoreni svet, pomalo nalik onom u Dead Space ili takozvanim Metroidovania ostvarenjima. Dizajn okruženja je takav da omogućava igraču da se kreće različitim putanjama do narednog zadatka, a taj put u mnogome će zavisiti o odabranih specijalnih sposobnosti.

Prey 2016 opis

Ovde se već meša ono što je Arkane Studios stvorio u Dishonored serijalu, jer će igrač moći da postepeno otključava dodatne sposobnosti glavnog junaka ili junakinje. Verovatno prepostavljate o čemu se radi: ukoliko se odabere hakerisanje, neki delovi će moći da se otvore putem kompjuterskih terminala koji bi inače ostali zaključani. Ako se odabere Repair, odnosno popravljanje, moći će da se vrate u funkciju neki bitni uređaji za prelazak i tako dalje.

Ovakvo izvođenje sa druge strane garantuje da će igrači morati određene delove svemirske stanice da obilaze nekoliko puta. “Vrtenje” kroz nivo kod nas je uspelo da razvije nostalgiju, ali u principu ono više deluje kao zastarela mehanika koja bi trebalo da bude zaboravljena. Sa druge strane, Prey brojnim mogućnostima prolaska kroz istu prostoriju uspeva da zadrži svežinu, zbog čega neće brzo dosadati.

Što se tiče same akcije na ekranu, Morgan Yu će u svom arsenalu imati nekoliko zanimljivih gedžeta. Jedno od najzanimljivijih je puška koja se dobija na samom početku sa kojom mogu da se zamrzavaju protivnici. Kada nema protivnika, ova naprava stvara ledene lopte koje mogu da se iskoriste za penjanje na visoke platforme. Osim toga, igra poseduje i krafting sistem uobličen u zanimljive terminale koje igrač može da iskoristi za recikliranje materijala.

Prey 2016 opis

Sve što je na raspolaganju igraču biće od velike važnosti za prelazak igre, jer su protivnici izuzetno okrutni. Najmanji Typhon je Mimic i predstavlja najbolji primer, jer je on taj koji može da se pretvori i u najobičniju stolicu. Pre nego što igrač shvati da je ispred njega u stvari vanzemaljac, on će mu najverovatnije otkinuti deo energije. Stealth takođe ne daje onakav rezultat kakav se može očekivati. Protivnici lako mogu da otkriju pokušaje igrača nakon čega će se bezglavu ustremiti ka njemu.

Kada se uzme u obzir da su resursi oskudni, ovakav momenti i svaki jump scare se može okarakteristati kao podli pokušaj autora da nas zadrže što duže uz igru koja bi inače trebalo da može da se pređe za oko dvadesetak sati.

Prey 2016 opis

Obzirom da se radnja odigrava na jednoj svemirskoj stanici, mora se pohvaliti trud autora da okruženje učine što različitijim. Mada Prey nije najlepši naslov koji smo videli u poslednje vreme, dizajn uspeva da ispravi konačni utisak o igri. Prezentaciju ulepšava i fantastična muzička podloga koju je komponovao Mick Gordon, ali i ubedljiva gluma.

Igra je nažalost stigla sa nekim veoma ozbiljnim problemima. Jedan od najdrastičnijih mogao je da iskusi u PC verziji: snimljene pozicije su posle određenog vremena postale neupotrebljive. Srećom ovaj problem je relativno brzo ispravljen, ali peč je za brojne igrače stigao prekasno. Osim toga, Prey ima i drugih tehničkih problema koji mogu da utiču na igru. Jedan od takvih je prolazak kroz teksture zahvaljujući kojem su neki igrači uspeli da pređu ovaj naslov za manje od pola sata! Ipak, ovde učitavanje najsvežije snimljene pozicije rešava sve probleme, a autori obećavaju ispravke u skorije vreme.

Najnoviji Prey je naslov koji nema preterane veze sa originalom i svoju inspiraciju radije vuče iz nekih drugih igara. Zbog toga, ukoliko ste ljubitelj prve igre možda nećete biti oduševljeni, ali naš savet je da ovom ostvarenju date šansu. Bez obzira na sve svoje mane, Prey uspeva da se poigra sa emocijama igrača što često predstavlja neverovatno iskustvo i ono koje je vredno vašeg vremena.

Ukratko

Prey (2017)

Najnovija Prey igra privukla je pažnju na sebe ne zbog toga što nasleđuje odličnu igru iz 2006. godine, već zato što predstavlja reboot serijala. Cela priča ne bi bila zanimljiva da se ovaj naslov pojavio umesto najavljenog, pa potom otkazanog nastav
8.3
Ne propuštati!
Izvođenje
8.3
10
Vizuelne karakteristike
8.4
10
Zvuk
8.3
10
8.9
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  Thanks for submitting your rating!
  Please give a rating.

  Thanks for submitting your comment!