Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Shadow Tactics: Blades of the Shogun

Shadow Tactics Blade of the Shogun predstavnik je žanra na koji smo pomalo zaboravili. Obzirom na to da su najsjajniji predstavnici, serijali Commandos i Desperados: Wanted Dead or Alive izdati pre desetak i više godina nije ni čudo zašto. Oni skeptični rekli bi da je ovakva pauza došla s valjanim razlogom, jer ovaj tip igara ne okuplja veliki broj ljudi, no kada se pogleda koliko je Shadow Tactics dobar svaki argument “protiv” jednostavno mora da padne u vodu.

Ovaj naslov je strategija u realnom vremenu gde se vodi grupica specijalizovanih likova koji treba da prevaziđu sve prepreke i eleminišu protivnike na što efikasniji način. Kao glavna tema igre je uzet drevni Japan, pa igrač vodi samuraje koji imaju dragičiju opremu od one koje su nosili komandosi ili kauboji u prethodnim igrama. Da, poređenje sa tim legendarnim ostvarenjima je neizbežno jer je previše sličnosti, ali čini se kao da autori to nisu želeli ni da izbegnu fokusirajući svu snagu na to da uvedu novine i unapređenja u svakom segmentu ovog žanra.

Shadow Tactics Blades of the Shogun

Što se tiče samog izvođenja, ono što je najbitnije znati je da su svi likovi podjednako važni i oni čine bitan deo slagalice, što će već biti prvi kamen spoticanja onim igračima koji su naučili da biraju svoje favorite. Kampanja koja traje više od 20 sati bacaće najrazličitije izazove, počev od onih koji će postepeno uvoditi igrače u mehaniku igre do onih za koje je potrebno dosta razmišljanja. Mape su takođe u prvi mah gotovo pravolinijske, dok su kasnije kompleksne i nude više različitih načina prelaska, pa je na igraču da odabere onaj najbolji.

Shadow Tactics u sebi sadrži i quick save/quick load opciju, što je koncept koji isto pripada prošlom vremenu… bilo to dobro ili loše. Iz današnje perspektive ovaj sistem znatno olakšava igru jer se u svakom slučaju može vratiti nekoliko koraka unazad i ispraviti neka velika greška.

Shadow Tactics Blades of the Shogun

Prezentacija igre je ono što nijednog igrača neće ostaviti ravnodušnim. Sve mape su iscratne sa posebnom pažnjom pa je gotovo nemoguće ne zastati u želji da prouči svaki detalj. Kako bi cela stvar bila potpuna tu je i odgovarajuća zvučna komponenta koja će pomoći da se ovaj naslov sa uživanjem privede kraju. Jedine zamerke možemo da uputimo nešto lošijoj animaciji likova, kao i sitnijim bagovima, ali se ne radi o stvarima koje bitnije kvare celokupan utisak.

Ovaj naslov namenjen je ljubiteljima naslova koje smo pomenuli na početku teksta, ali i svima onima koji se do sad nisu susreli sa tim igrama, a žele da probaju nešto novo čak iako nisu ljubitelji strategija. Shadow Tactics apsolutno briljira i ne sme se preskočiti.

Ukratko

Shadow Tactics: Blades of the Shogun

Shadow Tactics Blade of the Shogun predstavnik je žanra na koji smo pomalo zaboravili. Obzirom na to da su najsjajniji predstavnici, serijali Commandos i Desperados: Wanted Dead or Alive izdati pre desetak i više godina nije ni čudo zašto. Oni skepti
8.5
Ne propuštati!
Izvođenje
8.5
10
Vizuelne karakteristike
8.3
10
Zvuk
8.8
10
8.9
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!