Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Civilization VI

Mada smo navikli da nam tokom jednog meseca, pa i nedelje stigne nekoliko odličnih igara, retko kada se dešavalo da dobijemo dva hita u jednom danu. Battlefield 1 i Civilization VI izašli su istovremeno, a time je čini se stavljena tačka na diskusiju o tome koji će naslov uzeti titulu igre godine u FPS, pa i strateškom žanru.

Laskava titula dolazi kao olakšanje za Battlefield 1 i Civilization VI koji su delili teret ne tako slavnih prethodnih igara. Beyond Earth u slučaju Civ franšize ne samo da nije uspeo da nadmaši svog 17 godina starog uzora, Alpha Centauri, već je verovatno doneo i ogroman korak unazad za slavni serijal.

Civilization VI

Iz tog razloga Firaxis Games kao da je odlučio da prepravi svaki segment igre, kako bi naredna igra bila zabavnija. Civilization VI to svojim velikim delom postiže. Formula koja se popularno oslovljava sa 4X – eXplore, eXpand, eXploit, eXterminate (istraži, raširi, eksploatiši, uništi) doživela je neke zanimljive promene koji će ljubitelji Civ franšize odmah prepoznati i znati da cene.

Definitivno najveća novina je ta što gradovi sad zauzimaju više polja, a ne samo jedno. To znači da će igrači na polja u okruženju koja su do sad donosili bolju zaradu ili izvor hrane, sada morati da postavljaju druge bitne građevine koje donose vojne, kulturne ili neke druge bonuse. Na ovaj način igrači moraju da odluče šta mogu da žrtvuju zarad nekih važnijih bonusa, a te odluke osećaće se do kraja partije. Doduše, problem ovog koncepta se vidi kod gradova na obali, koji i inače imaju ograničen broj polja za izgradnju, jer se Firaxis nije doseto da omogući gradnju objekata na vodi.

Od drugih bitnijih izmena moramo izdvojiti sistem politika koji je uobličen u “Civics” karticama. U odnosu na političko uređenje nacije, igrač dobija određen broj slobodnih mesta koje može da iskoristi za unapređenja. Turizam i religija sastavni su deo Civ VI (Civ V je to dobio tek u obliku ekspanzije) i sada su uslovi za pobedu u meču. Igra je doživela niz promena, koje bi mogli zaista da nabrajamo do sutra.

Civilization VI

Ono što je ranije mučilo Civ serijal lako se primećuje i u najnovijoj igri, a to je veštačka inteligencija protivnika. Iako će oni vrlo rado znati da koriste sve vaše greške (poput objavljivanja rata ukoliko zaboravite da razvijete vojsku) u nekim slučajevima će se ponašati veoma čudno nudeći nepovoljne trgovinske dilove i drugo. Igra takođe kažnjava agresivne igrače sa “Warmonger” titulom, zbog čega će AI protivnici popreko gledati igrače i za na najmanje čarke na mapi. Sistem je osmišljen da motiviše igrače da jure druge uslove za pobedu u partiji, pošto su ratovi i osvajanja do sad bili najpopularniji u serijalu.

Novi Civ donosi promene i u multiplejeru, gde pored običnih partija koje mogu da traju poprilično dugo, sada postoje i kratki mečevi sa specifičnim scenarijima za koje nije potrebno previše vremena i oni mogu da se završe u jednoj sesiji.

Prezentacija igre nas je apsolutno oduvala. Od samog starta sačekala nas je nova muzička tema, koju je pratila naracija poznatog glumca Seana Beana. Igra sada poseduje mnogo više detalja na ekranu koji su nas oduševili, a sve radi solidno i na malo starijim konfiguracijama.

Civilization VI

Kao što je to bio slučaj i sa prethodnicima, očekujemo da će i Civ VI imati brojne DLCove koji će biti objavljeni u narednim mesecima. Kako ovakve ekspanzije obično dolaze u sveobuhvatnim edicijama (po povoljnijoj ceni), to trenutno može biti jedini razlog zašto bi ste sačekali sa kupovinom igre.

Ipak, verujemo da je mnogo više onih razloga zbog kojih bi trebalo da nabavite Civlization VI što pre i naša je iskrena preporuka da to i učinite. Ova igra je vanserijskog kvaliteta i predstavlja idealno rešenje za ubijanje slobodnog vremena.

Ukratko

Civilization VI

Mada smo navikli da nam tokom jednog meseca, pa i nedelje stigne nekoliko odličnih igara, retko kada se dešavalo da dobijemo dva hita u jednom danu. Battlefield 1 i Civilization VI izašli su istovremeno, a time je čini se stavljena tačka na diskusiju
9.2
Ne propuštati!
Izvođenje
9.2
10
Vizuelne karakteristike
9.2
10
Zvuk
9.1
10
9.4
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!