Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

FIFA 17

FIFA se ove godine našla u situaciji u kakvoj nije bila već čitavu deceniju. Na E3 i Gamescom sajmovima Pro Evolution Soccer 2017 proglašavan je za igru sa više potencijala a naslovu EA Sportsa zameralo se to što ponovo nije urađeno dovoljno da se gejmplej konačno osavremeni. Ipak, na sreću po FIFA 17, nekoliko skrivenih kečeva u rukavu pomažu mu da se nekako izbori sa svojim večitim rivalom.

Kad to kažemo, pre svega mislimo na Journey, novo singplejer iskustvo nalik na karijeru u NBA 2K serijalu. Ovo je svojevrsni story mod gde vodite mladog fiktivnog fudbalera Alexa Huntera tokom njegove debi sezone u Premijer ligi. Priča počinje bukvalno od njegovih dečačkih dana a jedini izbor koji imate na početku tiče se kluba za koji ćete debitovati. To dovodi do nekih čudnih situacija, poput toga da recimo u Alexovoj dečačkoj sobi stoji grb kluba koji nije tako izgledao u to vreme. Ipak, to su zaista sitne zamerke.

FIFA 17

Vaš zadatak biće da iskoristite svaku šansu koja vam se pruži na meču ali i da vredno radite na trenizima pošto je to najbolji način da unapredite karakteristike glavnog junaka. Ono što vas verovatno najviše zanima jeste koliko je ova priča skriptovana. Tu ćemo vas malo razočarati jer se ona generalno odvija u istom smeru. Ma koliko dobro igrali, neke stvari jednostavno moraju da se dese ali to makar prilikom prvog prelaženja moda i ne predstavlja problem.

Scenario je generalno jako dobar a zahvaljujući upotrebi Frostbite endžina, radnja se odmotava i van stadiona, pružajući vam pogled na život mladog fudbalera. Journey svakako ostavlja mnogo prostora za unapređenja ali ovo je odličan start.

Nažalost, čini se da su skoro svi resursi otišli u ovaj mod, sudeći po tome što se svi ostali i nisu promenili u znatnoj meri. Ultimate Team je kao zlatna koka najbolje prošao dodavanjem Squad Builder izazova koji podrazumevaju da izgradite ekipu sastavljenu od igrača određenih karakteristika u zamenu za odgovarajuće nagrade. Sa druge strane, karijerni režim dobio je jedino mogućnost kreiranja fizičkog izgleda menadžera kao i dodatne ciljeve koje vam postavljaju vlasnici kluba.

FIFA 17

Gejmplej je ono oko čega se lome koplja a stiče se utisak da se sa nekim stvarima otišlo unazad. Sistem izvođenja prekida, a naročito kornera je konfuzan jer podrazumeva da kursorom određujete metu što nam se i posle dužeg vremena ne dopada. Najveći promašaj ipak su penali koji su bili jedan od najmanjih problema i nije bilo potrebe zakomplikovati ih.

Sa druge strane, stare boljke su ostale. Recimo, timovi i dalje igraju manje-više slično i njihovih individualnosti nije posvećena ni približna pažnja kao što je to slučaj u Pro Evolution Socceru. Najveća promena ipak se desila u odbrani. Klizeći startovi sad su veoma neefikasni i često predstavljaju lutriju, pa njihovu upotrebu treba svesti na najmanju moguću meru. Sa druge strane, dopada nam se što se igrač sa loptom sad automatski gradi, što znači da više ne može da protrčite pored njega i tako otmete loptu. Jednostavno, strpljenje je na mnogo višoj ceni ove godine.

FIFA 17

Ono što u FIFA i dalje odlično funkcioniše jesu kolizicije između igrača, sudijski kriterijum ali i ponašanje golmana. Ukupni utisak je takav da će ljubitelji serijala nekako prihvatiti sve ovo ali da se naredne godine mora uložiti mnogo više truda.

Mnogo se ove godine pričalo o prelasku na Frostbite endžin ali promene na terenu nisu tako spektakularne, barem iz standardnih gejmplej kamera. Ono što se može primetiti jeste mnogo kvalitetnije osvetljenje koje bolje dočarava doba dana a izbliza, primetićete i generalno bolja lica fudbalera. Čini se zato da se sav vizuelni raskoš igre najbolje primeti upravo kroz Journey mod i sve detalje van terena. Zvučna komponenta je i dalje odlična a uvek je lepo čuti komentatorski dvojac kad priča o određenim klubovima i igračima.

FIFA 17

Naravno, veoma jak adut FIFA ostaje licencirani sadržaj a ovog puta dodata je japanska liga koja je decenijama bila vezivana isključivo za Konamijeve fudbalske simulacije. Naravno, ne samo da nema klubova iz Srbije već i iz svih zemalja iz regiona. Ipak, ako se ložite na Partizan i Zvezdu, do mile volje možete da igrate kao njihovi bratski klubovi, PAOK i Olimpijakos.

Iako će Journey mod sigurno privući i neke okorele PES igrače, EA Sports ne bi smeo da se opušta. FIFA 18 mora biti mnogo bolja igra jer je glavni konkurent nakon godina lutanja na pravom putu da preotme krunu.

Ukratko

FIFA 17

FIFA se ove godine našla u situaciji u kakvoj nije bila već čitavu deceniju. Na E3 i Gamescom sajmovima Pro Evolution Soccer 2017 proglašavan je za igru sa više potencijala a naslovu EA Sportsa zameralo se to što ponovo nije urađeno dovoljno da se ge
8.6
Ne propuštati!
Izvođenje
8.6
10
Vizuelne karakteristike
8.5
10
Zvuk
9.0
10
9.2
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!