Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Scars Above – Novi ponos srpske gejming industrije!

Do nedavno bilo je gotovo nemoguće zamisliti da ćemo biti u prilici da odigramo ozbiljnije gejming ostvarenje koje je u potpunosti ili velikim delom razvijano u našoj zemlji. Sada, srpski razvojni timovi objavljuju oko 50-60 igara godišnje, i to ne samo casual igara, već i nekih ostvarenja na koja bi mogli da budemo ponosni. U oktobru prošle godine to je bio neobično dizajnirani Scorn, a ovih dana nam je stigao i Scars Above na kojem je radio Mad Head Games. Teško je u ovakvim slučajevima odgurnuti pristrasnost na stranu, ali igra na ovoj stranici najvećim delom radi dobro, dok sa druge strane pada u segmentima na kojim “pucaju” i dakle veći studiji.

Za početak, priča igre kombinuje elemente nekih od najbolji Sci-fi filmskih ostvarenja. Igrač se nalazi u ulozi Kejt Vord (Kate Ward), članice SCARS istraživačkog tima koji obično imaju učenjački zadatak da istraže svemirske misterije. Jedna od takvih je čudna vanzemaljska struktura koja šalje glavnu junakinju, uz još nekoliko članova njene ekipe, na zabačenu planetu. Udaljenu, i ne toliko gostoljubivu, pa će heroina morati da otkriva šta se tačno desilo i uz rafalnu paljbu.

Scars Above screenshot 1

Scars Above u prvi mah podseća na Returnal, ali ima i vidljive karakteristike prepoznatljive Souls mehanike. To je jasno već na samom startu igre, gde je razvojni tim odlučio da igrače stavlja u nerealno teške okršaje i boss bitke koje će kod svih From Software veterana vratiti flešove na prvi susret sa Asylum Demon-om. Baš kao što pomenuti DS boss nakon inicijalnog šoka (i savlađivanja osnovnih principa igre) gubi na svom zastrašujućem faktoru, tako i Scars Above postaje neuporedivo lakši jednom kada Kejt dobije priliku da kraftuje bolje naoružanje.

Upoznavanje sa osnovama mehanike takođe neuporedivo olakšava igru u kasnijem toku priče. Na primer, hladno sečivo i bliska borba koji se na početku čine kao nezamenjivi za igrača (kako je makar delovalo u prvim trejlerima za igru), kasnije će biti odgurnuti u stranu u korist dalekometnog naoružanja. Elemental karakteristike naoružanja takođe ne deluju kompleksno jednom kada se nauči da se prepoznaju osnovni principi upotrebe. Kada se sve to uzme u obzir, retko koji neprijatelj deluje opasno (čast izuzecima), osim ako je deo veće grupe.

Scars Above screenshot 2

To što je glavna junakinja naučnica prikazano je kroz istraživačke segmente, pa ona ume da skenira okruženje kao i pojedinačne objekte na novoj planeti. Tu i tamo igrači će imati priliku da naiđu i na logičke zagonetke, ali nam se čini da oni nikom neće predstavljati preveliki problem.

Ljubitelji naučne fantastike će sigurno pomno pratiti naraciju glavne junakinje dok istražuje vrli novi svet, a mora se pohvaliti glumica koja joj je pozajmljivala glas. Slično se može reći i za ostale audio-tehničke karakteristike, dok grafički prikaz ne može da parira konkurentnim naslovima sa daleko većim budžetom za izradu. Zanimljivo je to što modeli likova i stvorenja deluju poprilično dobro, sve dok se ne pokrene njihova animacija kada počinju da isplivavaju sve manjkavosti igre. Nalik tome, svet igre na prvi pogled deluje impresivno, ali ga na žalost moramo opisati kao ograničen i jednoličan. Barem u verziji za konzole sve radi gotovo pa savršeno, ako je suditi o PlayStation 5 verziji koja je bila kod nas na testu.

Mada se naslovi koji mogu da se pređu za oko desetak sati smatraju kratkim, za Scars Above se ovo čini kao dobar izbor, jer da je duža verovatno bi postala previše monotona. Zbog toga, završava se taman kada se pojavljuju prvi simptomi dosade. Dodatni “plus” je i nešto niža cena u odnosu na druga ostvarenja, zbog čega nam se čini da je igra vredna nabavke. Jedva čekamo da vidimo šta nam Mad Head Games sprema sledeće!

Igru nam je poslao Prime Matter, ali to nije uticalo na konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Scars Above – Novi ponos srpske gejming industrije!

Naučno fantastična akcija koja nije bez mana, ali je definitivno vredna nabavke! Jedva čekamo da vidimo šta nam Mad Head Games sprema sledeće!
7
Zanimljivo
Izvođenje
7
10
Grafika
8
10
Zvuk
8
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!