Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Super Nintendo Anthology Gold Edition – Kompletna istorija 16-bitne legende

Ukusi su različiti, ali u izborima za najbolju konzolu svih vremena, Super Nintendo po pravilu završi ili kao pobednik, ili u samom vrhu. To je fantastičan uspeh za sistem koji nije uspeo da ponovi rezultate svog osmobitnog prethodnika, niti je lako izašao na kraj sa Sega Mega Drive, kao jedinim rivalom. Popularnost ove platforme ilustruje i sulud broj knjiga koji joj je posvećen (uključujuć tu i SNES Pixel Book), ali Super Nintendo Anthology Gold Edition nema ravnopravnog konkurenta.

Super Nintendo Anthology predstavlja do sad najambiciozniji projekat francuskog izdavača Geeks Line. Originalno izdanje pojavilo se 2019. godine, a bilo je toliko obimno da je moralo biti podeljeno na dve knjige! Nažalost, za njih je trebalo izdvojiti blizu 100 evra, a mali tiraž učinio ih je još nedostupnijim. Na sreću, Super Nintendo Anthology Gold Edition rešava taj problem spojivši gotovo kompletan sadržaj u jedno gigantsko izdanje po dvostrukoj nižoj ceni.

Niti jedan detalj iz istorije konzole nije izostavljen

Prvih 50 od preko 500 strana posvećeno je istorijatu konzole koja se kao ideja pojavila još u drugoj polovini osamdesetih godina. Veliki kvalitet ove sekcije jeste što ona dosta prostora posvećuje i rivalskim sistemima tog vremena, direktno ih poredeći sa SNES-om. Ipak, najinteresantniji delovi vezani su za priču o čuvenom SNES CD-ROM adapteru koji je razvijan sa Sonyjem, kao i rivalstvu sa Segom. Naravno, istorijat prati sve godine koje je Super Nintendo proveo na tržištu, sve do njegovog povlačenja pred sam kraj devedesetih.

Još više prostora dato je priči o hardveru sistema, gde se detaljno razmatra svaka njegova komponenta. Ipak, brdo tehničkih pojmova lepo je objašnjeno u tekstu, a sve još jasnije kad se ilustruje njihova primena u igrama. Ono što nas je iznenadilo jeste da SNES nije bio toliko jednostavan sistem za razvoj igara, a Nintendo neke od njegovih funkcija uopšte nije dobro dokumentovao. To je uslovilo da se deo njegovih mogućnosti nikad nije koristio, poput prikazivanja većeg broja boja na ekranu u odnosu na standardnih 256. Uložite li malo vremena, razumećete i zbog čega snaga jedne konzole ne zavisi toliko od njenih komponenti, koliko od toga kako one funkcionišu zajedno. Nekoliko desetina stranica posvećeno je i hardverskim dodacima, od onih zvaničnih pa do drugih koji i nisu imali odobrenje Nintenda.

Priča o hardveru konzole je razumljiva i zanimljiva

Ipak, dve trećine knjige posvećeno je samom softveru. Super Nintendo Anthology Gold Edition jedini obrađuje sve igre za ovaj sistem, a njih je preko 1700! Ovo je posebno važno jer ih je preko 1000 ostalo ekskluziva za japansko tržište. Smestiti toliko ostvarenja na „samo“ 350 strana značilo je da autori moraju da im pruže prostor u skladu sa njihovim kvalitetom. Dok se sa jedne strane Star Ocean ili Super Mario World baškare na celoj stranici, najmanje zanimljive igre dobiće ne više od par prosto proširenih rečenica i jedne sličice. Svaku igru prati i ocena, a nekoliko njih dobilo je i crnu zvezdicu, koja upozorava na izrazito nizak kvalitet. Kako je i ova knjiga prevedena sa francuskog, ponovo smo svedoci da je deo informacija o samim igrama greškom ostao na originalnom jeziku, ili su prevodi neodgovarajući. Ipak, to ne bi trebalo da vam predstavlja veći problem.

SNES je u naše krajeve stigao u momentu kad je već polako ustupao mesto Nintendu 64

Tipično za Geeks Line, kvalitet štampe je besprekoran, a težina garantuje da ovo izdanje možete koristiti kao hladno oružje. Super Nintendo Anthology Gold Edition do sad je najbolja knjiga posvećena jednom igračkom sistemu, pa ne možete pogrešiti ukoliko poželite da je nabavite.

Autor: VideoGame Arena

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

0
0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Thanks for submitting your comment!