Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Sonic Frontiers – Probijanje granica

Otkako je nastao 1991. godine, Sonic je često spominjan kao najveći rival Mariju. Međutim, za razliku od brkatog vodoinstalatera, plavi jež veoma često je van forme. Shodno tome, količina užasnih i prosečnih Sonic igara je neverovatna. Sa druge strane, čak i najbolja ostvarenja u serijalu teško se mogu porediti sa Super Mario Bros. 3, Super Mario World, Super Mario Galaxy i brojnim drugim Mario igrama. Zato, nakon nekoliko uspešnih retro izdanja kao što je Sonic Mania, Sonic Team dobio je zeleno svetlo da proba nešto mnogo radikalnije.

Prvi utisci o Sonic Frontiers bili su poprilično loši, ali vremenom su se menjali nabolje, tako da je izlazak igre ipak dočekan sa umerenim optimizmom.  Najveći strah bio je vezan za premeštanje u open world okruženje, jer su mnogo strahovali da će to drastično usporiti izvođenje. Ipak, razvojni tim doneo je pametnu odluku, pa je igra zapravo podeljena na izolovana ostrva, odnosno zone u Sonic terminologiji. Ovo značajno smanjuje besciljno lutanje, ubrzavajući gejmplej do nivoa na koji smo navikli. Naravno, svako ostrvo krasi unikatan dizajn, od klasičnih zelenih krajolika preko pustinja. Generalno, usled silnih rolerkastera i drugih kaskaderskih elemenata koji vise u vazduhu, sve ovo nas je najviše podsetilo na Hot Wheels ekspanzije iz Forza Horizon serijala! Šalu na stranu, ovo su nezaobilazni elementi Sonica od njegovih prvih dana. Zapravo, lako je primetiti i uticaj Breath of the Wild poglavlja Zelda serijala.

Nažalost, retro nivoi su kratki i po pravilu lagani

Ovo se pre svega odnosi na način napredovanja kroz igru, s obzirom na vrlo sličnu strukturu. Ukratko, svaka celina donosi mini boseve koje treba poraziti, zatim obaviti druge zadatke širom ostrva, pa izazvati i glavnog protivnika. Bez obzira na toliku iscepkanost, u Sonic Unleashedu retko se dešava prazan hod, ili ne daj bože, da ne znate šta treba dalje da radite. Zapravo, to predstavlja jedan od njegovih najvećih kvaliteta. Ipak, ponavljanje istih koraka vremenom pomalo zamara, ali to makar delimično rešavaju specifični mini izazovi, nova okruženja i tipovi protivnika.

Dobar deo sadržaja ima tradicionalnu Sonic strukturu, pa ćete tako često nailaziti izazove inspirisane dvodimenzionalnim Sonic igrama ili Sonic Adventure serijalom. Ipak, razumemo ako ćete ostati razočarani što se oni često mogu završiti za nešto više od minute. Doduše, njih možete ponoviti više puta kako biste ispunili opcione zadatke i dobili najvišu ocenu.  

Kamera često sputava borbu sa većim protivnicima

Sa druge strane, trodimenzionalna porcija igra svežinu čuva  kroz drvo veština, unoseći blage RPG elemente. Ovim elementom ne morate se previše opterećivati, jer njegova uloga nije kritična. Ipak, nove veštine ćete otključavati i samim napredovanjem, a neke od njih prilično su korisne, iako ne i neophodne. Najveću frustraciju izazivaju upravo epske bitke sa glavnim protivnicima, s obzirom na često problematičan položaj kamere koja će vam biti najveća prepreka.

Sa tehničke strane,  Sonic mnogo odudara od svojih prethodnika. Najveću zaslugu za to ima kolorna paleta, s obzirom na prigušene boje i realističniji ton. Činjenica da je naslov rađen i za Nintendo Switch uzrokuje da ovo nije jedna najlepših igara današnjice, a postoje i određeni problemi, pa objekti nekad izviru u vašoj neposrednoj blizini. Ipak, teško je pronaći neke veće zamerke.

Iako ume da smori pred kraj, Sonic Unleashed je igra u kojoj ćete najvećim delom uživati tokom 20-tak sati gejmpleja, koliko je potrebno da se ona završi. S obzirom da i prodaja igre ide sasvim dobro, čini se da nas očekuje i nastavak kao prilika za popravni.

Igru nam je poslala Sega, ali to nije uticalo na konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Sonic Frontiers – Probijanje granica

Sonic Frontiers pomera granica Sonic serijala, unoseći u njega open world elemente naslonjene na ono što rade moderne akcione igre. Iako ne radi baš sve kako bi trebalo, konačan utisak ostaje pozitivan.
7.5
Zanimljivo
Izvođenje
7
10
Grafika
7
10
Zvuk
9
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!