Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

The Unofficial SNES Pixel Book – Sve lepote 16-bitne grafike

Pomama za retro konzolama samo raste, a u centru pažnje često je Super Nintendo koji je među prvima dobio i svoju zvaničnu umanjenu varijantu sa podnaslovom Classic Edition. Super Nintendo isto tako česta je inspiracija za autore gejming knjiga, a zahvaljujući Bitmap Booksu, u našu redakciju stigao je The Unofficial SNES Pixel Book.

Nezaboravni Super Mario All-Stars

Ovo izdanje originalno je objavljeno na nemačkom i sad je do poslednjeg detalja prevedeno na engleski. Iz samog naziva knjige verovatno vam je jasno da nije u pitanju klasična enciklopedija, već da je fokus na dočaravanju grafičkih elemenata naslova za ovaj sistem. To uključuje na stotine screenshotova i mukotrpno „isčupanih“ sprajtova. Sve 272 strane posvećene su isključivo igrama, bez ikakvog, čak i osnovnog osvrta na istorijat konzole i njen hardver. Ukupno obrađeno je preko 120 ostvarenja, a iako bi svako od nas načinio makar malo drugačiji izbor, mislimo da nema puno mesta za zamerke. Na spisku su recimo Aladdin, Breath of Fire serijal, Castlevania serijal, Donkey Kong Country, Final Fantasy igre, F-Zero, Killer Instinct, Super Punch-Out!! ili Street Fighter II. Naravno, tu je i sve od Nintendovih naslova, od Zelde, Super Metroida pa do Mariovih avantura u svim oblicima.

Nažalost, druga Castlevania igra za SNES nije tako sjajna

Sva ova ostvarenja u knjizu su raspodeljena po žanrovima kojima pripadaju, pa ćete morati da se vraćate na sadržaj kako biste pronašli gde se šta nalazi. Dok smo nekako navikli da u knjigama posvećenim video igrama oni zvučniji naslovi dobijaju veći prostor, ovde to nije slučaj. Svako ostvarenje dobilo je po dve strane koje prate kraći tekst, uz prelepe screenshotove sa komentarima. To ne znači da je ovo obična slikovnica, jer uvodi za svaki obrađeni žanr su prilično obimni, ali apsolutno vredni vašeg vremena. Jedna od najzanimljivijih stvari jesu ilustracije mapa na dve strane koje izgleda zaista impresivno.

Kao i za svako izdanje iz Bitmap Booksa, i za The Unofficial SNES Pixel Book nemamo nikakve primedbe sa tehničke strane. Kvalitet papira je vrhunski, baš kao i štampa, a dizajnu svake stranice posvećena je velika pažnja. Naravno, knjiga je u tvrdom povezu i dolazi u takozvanom „slipcoveru“. Ovo je posebna retkost kod gejming knjiga, jer ako slipcover opcija postoji, ona je vezana za deluxe edicije koje su po pravilu skoro dvostruko skuplje.

Legendarne kornjače i manje legendarni Clay Fighter

Ovo izdanje možemo preporučiti svima koji vole 16-bitnu eru ili žele bolje da je upoznaju. Naravno, voleli bismo da je obrađeno još više igara i da je makar u osnovnim crtama opisana sama konzola, ali sa druge strane, način na koji The Unofficial SNES Pixel Book obrađuje piksel art nećete videti u drugim knjigama posvećenim Super Nintendu.

Knjigu za ovaj opis nam je ustupio Bitmap Books

Foto: Bitmap Books

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Thanks for submitting your comment!