Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

NES Anthology – Dve kile priča o najznačajnijoj konzoli svih vremena!

Količina knjiga posvećenih igračkim sistemima raste, ali izdanja Geeks Line Publishinga izdvojila su se kad je reč o temeljnosti. Njihov najnoviji projekat jeste NES Anthology, ubedljivo najdetaljnija knjiga posvećena Nintendovoj osmobitnoj platformi.

NES je svakako zaslužio ovoliku pažnju, jer u pitanju je prva planetarno popularna konzola, koja je pritom spasila industriju video igara u Americi. NES je prvi igrački sistem koji je standardizovao džojped (umesto džojstika), a na njemu su se proslavili brojni danas popularni serijali. Dovoljno je spomenuti Marija, Zeldu, Metroid, Metal Gear ili Castlevaniu, uz mnoge druge. Ukupno prodat u skoro 62 miliona primeraka, NES je poživeo čitavu deceniju, pa su poslednje igre za njega izašle 1995. godine, dakle na početku ere prvog PlayStationa!

U Japanu, Famicom se pojavio u bezbroj varijanti

Kad je reč o samoj knjizi, njen naziv zapravo deluje preskromno. Naime, ona ravnopravno obrađuje i japansku verziju sistema pod nazivom Famicom (skraćeno od Family Computer). To NES Anthology čini jedinstvenim, jer druga izdanja posvećena ovom sistemu obrađuju samo američku verziju ili joj pridodaju i evropsku. Ovako temeljan pristup zahteva enormnu količinu energije, a to ćemo najbolje ilustrovati činjenicom da knjiga obrađuje svaku od gotovo 1600 igara za ovu platformu! U to računamo i oko 200 naslova objavljenih ekskluzivno za Famicom Disk System, odnosno ostvarenja koja su dostupna samo u Japanu, i to na disketama!

Priča o istorijatu konzole veoma je iscrpna

Sve ovo znači da je svaka igra dobila opis koji sadrži i sliku omota, barem jedan screenshot i osnovne informacije vezane za žanr, izdavača, razvojni tim kao i maksimalan broj igrača. S obzirom na gigantski broj ostvarenja, jasno je da svakom od njih nije mogla biti posvećena ista količina prostora. Oni značajniji naslovi, poput sva tri Super Marija dobili su po čitavu stranu, dok su najopskurniji strpani na jednu osminu! Kao što smo rekli, ovakav pristup je opravdan i praktično jedini moguć, ali neke stvari ipak su mogle biti urađene bolje. Recimo, sami tekstovi često su takvi da ne objašnjavaju da li je igra vredna vašeg vremena. Sem toga, umesto ocenjivanja od jedne do pet zvezdica kakvo smo videli u GameCube Anthology, ovde je mali deo igara označen ikonicama. Zvezdica tako naglaša da je reč o popularnim i provereno kvalitetnim naslovima, dok srce skreće pažnju na ostvarenja koja su nepravedno zapostavljena. Na kraju, tu je i kosturska glava namenjena igrama koje po svaku cenu treba izbeći!

Koliko kvaliteta, toliko prostora među opisima!

Iako ova sekcija knjige zauzima preko 300 strana, bilo je prostora i za detaljno predstavljanje istorije sistema. I ovde se ide daleko u prošlost, još u Drugi svetski rat, a sve se završava sredinom devedesetih prošlog veka. Na kraju, tu je i pregled neoficijalnih naslova, kompilacija, reizdanja pa čak i neobjavljenog softvera.

Sve Geeks Line knjige u prošlosti su dolazile i specijalnim izdanjima, ali ona su na dodatnim stranama po pravilu donosila samo trivijalan sadržaj. Međutim, NES Anthology Tanuki Edition poseduje dodatnih 130 strana krcatih zanimljivim informacijama. To uključuje enormno detaljan pregled hardvera, pa entuzijastima svakako preporučujemo ovo izdanje, bez obzira na njegovu značajno višu cenu.

Zeleno izdanje Super Mario Bros. 3 vredi mnogo!

Kad je reč o manama, ovo je prilično „bagovita“ knjiga, što je nažalost, odlika svih Geeks Line izdanja. Naime, sve ona originalno su na francuskom, a nema šanse da ne uvidite kako neke rečenice jednostavno ne zvuče dobro prevedene. Isto tako, primetili smo duplirane tekstove i screenshotove, mada toga i nema u većoj meri.

Kvalitet štampe i dizajn još jednom je besprekoran, a težina ovog izdanja takva je da ga verovatno baš i nećete nositi sa sobom na put! Bez obzira na spomenute mane, NES Anthology je fantastično svedočanstvo jednog dela istorije igračke industrije.

Autor: VideoGame Arena

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

0
0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Thanks for submitting your comment!