Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

NeoGeo: A Visual History – Kompletna priča o legendarnom sistemu

Početak devedesetih godina prošlog veka bio je neverovatan i neponovljiv period u istoriju video igara. U tom kratkom razdoblju pojavilo se gotovo 20 različitih igračkih konzola, a većina njih odavno je već zaboravljena. Upravo tad je predstavljen i najekstravagantniji gejming sistem svih vremena, NeoGeo, koji je i tema knjige NeoGeo: A Visual History u izdanju britanskog Bitmap Booksa.

Ekran ne može dovoljno da prenese kvalitet papira i fotografija

Ovaj sistem iz kuhinje japanske kompanije SNK pojavio se još 1990. i to kao igrački automat koji je svojim tehničkim karakteristikama potpuno nadmašio svoje konkurente. Gotovo istovremeno, predstavljena je i njegova konzolna verzija, daleko naprednija od tadašnjih rivala iz Nintenda i Sege. Međutim, kad znamo da je sistem koštao oko 600 dolara (1400 dolara po kursu iz 2022!), a da je i cena igara bila trocifrena, ne čudi što je sa komercijalne strane doživljen veliki neuspeh. Međutim, ovaj sistem poživeo je čak 14 godina (dugovečniji je bio samo Atari 2600) i stekao kultni status.

Kao što naslov ove knjige sugeriše, A Visual History ne fokusira se na suvoparne tehničke informacije, već su u centru pažnje raskošne fotografije koje govore više od 1000 reči. Ovo izdanje posebno je i po tome što ima zvaničnu podršku SNK korporacije, pa se u njemu mogu naći intervjui sa nekima od ljudi koji su stvarali najveće NeoGeo hitove, dok je predgovor pisao direktor kompanije, Jutaka Naguči. Iako naslov publikacije sugeriše da NeoGeo jedina tema, u njoj su obrađene i druge SNK ere, od početaka kompanije pa do današnjih dana. Ovim segmentima ipak je posvećeno manje pažnje tako da ne zauzimaje previše prostora, nudeći samo osnovne informacije.

Naslovnice igara su umetnost kojoj je ovde posvećeno mnogo prostora

NeoGeo je naravno centralna tema, a kvalitet pisanog materijala je odičan! Neko ko nikad nije čuo za ovaj sistem dobiće ne samo sve potrebne informacije već i ideju zbog čega je on toliko poseban. Sa druge strane, čak će i fanovi pronaći mnogo intrigantnih detalja koje verovatno nisu znali. Sem konzolne i arkadne verzije sistema, stranice su je posvećane i NeoGeo Pocketu (džepna konzola) odnosno NeoGeo CD sistemu koji je igre učinio cenovno značajno dostupnijim. Ipak, u prvom planu su fotogafije, a one zaista deluju moćno! Na njima je obrađeno sve od izgleda same konzole, automata, dodatnih kontrolera ili čak memorijske kartice koja je svoj debi imala upravo na NeoGeou. Takođe, knjiga nam predstavlja i najupečatljivije naslovnice igara, proces nastanka pojedinih likova i naslova kroz seriju konceptualnih crteža, kao i piksel art, odnosno slike iz igara koje su obeležile ovaj sistem.

NeoGeo promocija bila je skromna, ali veoma upečatljiva

Koliko se išlo u detalje pokazuju i sekcije posvećena promo materijalu, pa čak i magazinima koji su za temu imali NeoGeo. Kad se sagleda celokupan sadržaj na 400 strana, najveća, a rekli bismo i jedina zamerka je to što nam nije predstavljen makar deo igara kroz posebne tekstove. Neko stranica posvećenih legendarnim serijalima kao što su The King of Fighters, Samurai Shodown, Fatal Fury ili Metal Slug pomoglo bi da se bolje ilustruje značaj ovog sistema.

Fotke dominiraju, ali i teksta ima više nego dovoljno

Kad je reč o kvalitetu i dizajnu izdanja, sve je zaista savršeno. Knjiga je rađena u tvrdom povezu A4 formata i štampana je na masnom papiru. Spomenili smo da je kvalitet fotografija vrhunski, a dodajmo i da dobar deo materijala potiče upravo iz SNK arhive i do sad nikad nije bio prikazan javnosti. NeoGeo: A Visual History jedna je od najatraktivnijih gejming knjiga koju ćete pronaći (uz Undisputed Street Fighter) i od nas ima apsolutnu preporuku, bez obzira na to koliko već poznajete temu kojom se ona bavi. Dodajmo samo da je trenutno u prodaji samo novija, superiornija verzija knjige koja dodaje još osam strana sadržaja, posvećenih hardveru i softveru vezanom za Neo Geo koji se pojavio u prethodnih nekoliko godina.

Autor: VideoGame Arena

Foto: Bitmap Books

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

0
0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Thanks for submitting your comment!