Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Undisputed Street Fighter: A 30th Anniversary Retrospective – Najbolja od brojnih Street Fighter knjiga!

Nezavisno od toga volite li borilačke igre, Street Fighter je odavno zaslužio status ikone gejminga. Ne računajući očajni original, svi kasniji nastavci ostavili su jak utisak, a naročito Street Fighter II: The World Warrior. Ovaj naslov postavio je osnove za praktično sve aktuelne borilačke serijale, a to ne kriju ni autori Mortal Kombata. Jedan od najlepših načina da se obeleži tridesetogodišnjica serijala bila je i ova knjiga čiji podnaslov upućuje da nije reč samo o nekakvoj slikovnici. Na kraju krajeva, video igre su vizuelni medij, pa se pre čini da bogate ilustracije podižu kredibilnost ovog ostvarenja.

Naravno da je Dhalsim dobio prostor koji zaslužuje

Ipak, stiče se utisak da je ovo više enciklopedijsko izdanje, gde je priča o vizuelnim rešenjima u drugom planu. Autor Steve Hendershot vodi nas kroz celokupnu istoriju serijala, spominjući sve zvanične igre. I pored zasluženog statusa crne ovce, i originalni Street Fighter dobio je dosta prostora, kao i svi njegovi nastavci. To uključuje i Street Fighter Alpha, mada ne i Street Fighter EX igre, što i nije neka šteta. Najlepše je ipak što se priča o svakom od ovih naslova ne svodi na puko nabrajanje činjenica, već nam objašnjava kako je igra nastala i kako je publika reagovala na nju. Mnogi ne znaju da je Street Fighter serijal najzaslužniji za nastanak kompetativnog gejminga, ali u ovoj knjizi moći će da nauče mnogo o tome. Iz perspektive nekih od najboljih igrača u istoriji saznaćete kako su izgledali ti rani gde je jedini način da postanete bolji bio da sate provodite u lokalnom salonu zabave.

Knjiga se bavi svim aspektima serijala, pa i spin-offovima

Najveći deo knjige zauzima pregled boraca a obuhvaćeni su bukvalno svi, od onih predstavljenih u prvoj igri, do Street Fighter V debitanata. Oni važniji dobili su i po šest strana, što naravno uključuje Kena, Ryua, Chun-Li, Dhalsima i druge. Interesantni su i komentari profesionalnih igrača koji daju osnovne smernice o likovima, upućujući na to kakvu strategiju bi trebalo koristiti u borbi.

Ono što oduševljava jeste što se ovo štivo bavi Street Fighterom i van sveta video igara. To podrazumeva filmove i serije, stripove, ali i brojne figure nastale od početka devedesetih pa do danas. Praktično ništa što je vezano za Street Fighter nije izostavljeno, a opet nikad nismo utisak da nas autor davi bespotrebnim detaljima. Na kraju, tu su i intervjui sa autorima Street Fightera, od onih koji su tu gotovo od početka, do drugih čiji angažman startuje od „petice“.

Nažalost, malo je kvalitetnih igranih Street Fighter ostvarenja

Kad je reč o dizajnu knjige, on je besprekoran. Tekst je pregledan a ilustracije izgledaju odlično na kvalitetnom masnom papiru. Naravno, ovo izdanje krase tvrde korice, što je uvek poželjno. Undisputed Street Fighter može se pronaći i u deluks izdanju, ali već po običaju, njega je teško preporučiti. Za po pravilu duplo veću cenu dobićete samo par printova i drugih ukrasnih detalja, dok sadržaj ostaje identičan.

Ovo nije najnovija, ali jeste najbolja knjiga na temu Street Fightera

Undisputed Street Fighter možemo preporučiti svima koje ovaj serijal imalo interesuje. Dodatni razlog za to je što je ona veoma često na popustima, pa se može naći u onlajn prodaji i za manje od 30 evra. Još jednom, najbolji način za naručivanje ostaje preko sajta Book Depository koji šalje knjige naše krajeve, bez naplaćivanja poštarine.

Autor: VideoGame Arena

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Thanks for submitting your comment!