Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Stadia je mrtva, i drago nam je zbog toga

Google je doživeo strahovit poraz i sad ga je i priznao. Naime, njihov Stadia servis sa strimovanje igara biće ugašen 18. januara 2023. a kompanija je već najavila da će svima vratiti novac koji su potrošili.

Stadia naravno nije prvi striming servis za igre koji je propao (sećate se možda On Livea), ali ovaj slučaj samo pokazuje da nije problem u tome što ljudi nemaju dovoljno kvalitetan internet, već što im se ovaj koncept ne dopada. No, pođimo redom. Da nešto debelo nije u redu postalo je jasno nakon što je kompanija objavila da će zatvoriti svoj 1st party gejming studio koji je trebalo da kreira naslove ekskluzivne za ovu platformu. Nešto kasnije, pojavle su se i glasine da platforma nije profitabilna i da Googleu svakako meseca nedostaju stotine hiljada korisnika kako bi projekat makar bio na nuli. Naravno, Google je sve vreme lagao da je sve u redu i da je samo došlo do izvesnih promena.

Međutim, baš sad na trogodišnjicu početka rada servisa, potpredsednik kompanije Stadia Phil Harrison objavio je da je sve gotovo. “Iako je pristup Stadia strimovanju igara bio zasnovan na jakoj tehnologiji, on nije iuspeo da privuče pažnju igrača kako smo mi očekivali. Zbog toga smo i doneli tešku odluku da ugasimo servis.” Google ipak navodi da će svima vratiti novac za igre i hardver koji su kupili tokom 2023. godine. Interesantna je i naknadna pamet mnogi inostranih gejming medija koji su hvalili čitav koncept, a sad ipak primećuju koliko je bilo pogrešno naplaćivati punu cenu za igre koje korisnik zapravo nikad nije posedovao, već samo može da ih strimuje. Čitav koncept strimovanja zbog toga deluje kao savršen model za kompanije, ali izgleda da nije mnogo igrača koje mogu da obmanu.

Nema nikakve sumnje da će se koncept strimovanja vraćati iznova, ali čini se da svima postaje jasno da on nikad neće biti maistream i da ni mnogo brži internet to neće promeniti. Umesto toga, on će pre biti deo nekakvih drugih paketa, kao što je PlayStation Now sad samo jedan deo PlayStation Plus pretplate. Sad kad ni Google kao megakompanija nije mogao da svoju viziju sprovede u delo, za očekivati je da će to preplašiti i sve druge koji su hteli da se upuste u ovaj biznis.

Autor: VideoGame Arena

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

0
0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Thanks for submitting your comment!