Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

FIFA 23 za PC: Pet važnih stvari koje treba da znate

Za razliku od standardne verzije koja će se pojaviti 30. septembra, deluxe verzija FIFA 23 dostupna je od danas, a jedan primerak stigao je i u našu redakciju. Ove godine odlučili smo se za PC verziju kojoj je EA konačno posvetio dužnu pažnju. Evo pet stvari koje smo odmah uočili.

Igra je identična kao na PS5 i Xbox Series konzolama – po prvi put!

Iako je još FIFA 21 imala svoje next-gen izdanje, PC igrači bili su ostavljeni na cedilu sve do sad. Ipak, FIFA 23 izgleda identično kao na aktuelnoj generaciji konzola. Razlike u odnosu na FIFA 22 za PC lako su vidljive u svim segmentima, a posebno kad je reč o kvalitetu osvetljenja, zatim uvodima u mečeve i svemu što se dešava oko terena. Iako ove promene nisu revolucionarne, verujemo da niko neće ostati razočaran

Podešavanja grafike su konačno integrisana u igru!

Podešavanja grafike su skromna

Zvuči neverovatno, ali ovo je prva FIFA igra u poslednjih 12 godina gde se podešavanja grafičkih parametara nalaze unutar same igre, a ne u posebnom meniju van igre. Ovo umnogo olakšava situaciju kad je reč o optimizaciji grafike, jer možete menjati rezoluciju, količinu detalja i druge opcije bez izlaska iz FIFA 23. Inače, opcija baš i nema previše, pa osim rezolucije i kvaliteta animacije kose igrača, jedino ostaje da se odlučite za nekoliko predefinisanih grafičkih setovanja. Nažalost, imamo osećaj da fina podešavanja grafike neće biti deo FIFA za PC ni narednih godina.

Za ultra kvalitet grafike dovoljan je 11 godina star procesor i pet godina star GPU

Be a pro kamera u 60 fps – samo na PC-ju!

Jedini razlog zašto je EA toliko odugovlačio sa prelaskom PC verzije na next-gen grafiku jeste činjenica da će to podići i zahtevnost. Ipak, naš 11 godina star i5-2500k overklovan na 4,2 Ghz u kombinaciji sa pet godina starim GTX 1060 6 GB dovoljan je za igranje u 1080p rezoluciji pri maksimalnom nivou detalja, sve uz animiranu kosu fudbalera. Minimalna usporenja mogu se osetiti samo u uvodima za mečeve. Ah da, dok je na PS5 i Xbox Series konzolama Be A Pro kamera zakucana na samo 30 fps, na PC-ju to ograničenje ne postoji. Da, po prvi put FIFA na PC-ju radi u 60 fps i u menijima i sa Be a Pro kamerom, a da prethodno ne čačkate drajve za grafičku.

Zvučna diskriminacija

FIFA 23 kao i njeni prethodnici na PC-ju ne dozvoljava da u igru ubacite opcione komentatore na drugim jezicima, što je recimo na PS5 moguće i to direktno iz igre. Pre četiri ili pet godina postojao je način da se to uradi neoficijalno, ali je EA u međuvremenu zakrpio tu rupu.

Anti-cheat mod je tu i praviće probleme

Logo za EA anticheat

Jedan od ključnih razloga za nabavku PC verzije igre je to što se moderska zajednica jako lepo razvila prethodnih godina. Nažalost, tome sad može doći kraj, jer je EA uveo anti-cheat mehanizam koji se aktivira pre svakog pokretanja igre. U prevodu, ovaj softver proverava da li je neko neovlašćeno menjao fajlove u igri, i ako to otkrije, ne dozvoljava da se ona pokrene. Iako razumemo da je onlajn varanje veliki problem, ovo će verovatno ubiti moding zajednicu koja je činila čuda prethodnih godina. Niko od modera za sad se nije oglasio, ali verujemo da će se to desiti veoma brzo.

Autor: VideoGame Arena

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

0
0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Thanks for submitting your comment!