Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

A History of Video Games In 64 objects – Istorija igara na alternativni način

U Ročesteru, u američkoj državi Njujork nalazi se The Strong Museum of Play čiji deo je i World Video Game Hall of Fame. Ova stalna izložba obuhvata neke od najvažnijih objekata u istoriji video igara. Kao što ime ove knjige sugeriše, ona kroz 64 predmeta prolazi kroz faze u istoriji gejminga.

Pong je isuviše važan da se i ova knjiga ne bavila njegovom istorijom

Ono što treba reći da ovo nije nikakva slikovnica, jer na preko 300 strana dominira prilično gusto kucan tekst sa tek ponekom fotografijom. Za razliku od Totalne istorije video igara, ova knjiga startuje od 1947. godine i flipera Humpty Dumpty, pa preko opskurnih gejming sistema i igračaka sa elektronskim komponentama, uključujući tu recimo Nintendo Love Tester iz 1969. godine. Kad je reč o konzolama, obrađena ih je samo nekolicina, od Atarija 2600 preko NES-a, PlayStationa 2, pa čak i Nintendo Virtual Boya! Samim tim, to sugeriše da fokus nije samo na najuspešnijim projektima u istoriji video igara. Kad smo kod igara, možda će vas iznenaditi koliki je fokus bačen na naslove rađene za kompjutere, počevši od ranih tekstualnih avantura preko The Sims serijala ili Minecrafta.

Nintendov NES je postavio temelje za sve kasnije generacije konzola

Ipak, naravno da nisu preskočeni Super Mario Bros, Street Fighter II, prvi Mortal Kombat, The Legend of Zelda, Grand Theft Auto III ili World of Warcraft. Nema nikakve sumnje da će apsolutno svi imati primedbe na izbor sadržaja, ali ova knjiga i nema ambiciju da pravi “best off “iz istorije igara. Razlog za izostanak NBA Jama, Daytona USA ili Final Fantasy serijala nije lako pronaći, pa nekako možemo da se kladimo da će biti i reizdanja ove knjige sa više sadržaja, ili možda novih poglavlja.

Prva The Legend of Zelda igra ostvarila je enormnu popularnost

Verujemo da ćete se iznenaditi i tekstovima o dobro poznatim hitovima, jer su i oni obrađeni na takav način da nude dosta novih informacija. Ono što ne treba očekivati jeste gomila suvoparnih činjenica, već je svaki tekst pravljen u formi priče koja nam dočarava razne faze istorije video igara, i omogućava da bolje shvatimo koliko su neke stvari bile revolucionarne za svoje vreme. Saznaćete tako kroz kakve je sve muke prolazio Electronic Arts da bi stvorio svoj Madden serijal, jer John Madden nije želeo da se uključi u ovaj projekat kad je saznao da igra neće imati 22 igrača na terenu, već samo 14. Bolje ćemo upoznati i neke od zaboravljenih revolucionara, poput Jerryja Lawsona koji je osmislio koncept kertridža. Najveći kvalitet knjige upravo je fokus na hardveru i softveru koji nam do sad nije bio poznat, a ima važnu ulogu u istoriji igara.

Nema puno šarenih sličica, ali ovo ipak nije knjiga koja će vas udaviti suvoparnim sadržajem

S obzirom da se prodaje po pristupačnoj ceni i da je rađena u tvrdom povezu na kvalitetnom papiru, ovo je sjajan izbor za sve koji žele da upoznaju istoriju igara na drugačiji način.

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

0
0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Thanks for submitting your comment!