Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

NBA 2K23 – Rekonstrukcija poslednjih 40 godina lige!

NBA 2K serijal za mnoge predstavlja vrhunac kad je reč o sportskim simulacijama. Takvu konstataciju lako je braniti, s obzirom na neverovatnu količinu sadržaja ali i detaljnost za koje smo verovali da nikad neće postati stvarnost. NBA 2K23 ne samo da nastavlja tu tradiciju, već čitavu stvar podiže na do sad nezamisliv nivo.

Charles Barkley nije u igri, ali create-a-player režim može to donekle da ispravi

S obzirom da je reč o izdanju koje u svom nazivu ima broj 23, razvojni tim odlučio je da u igru vrati Jordan Challenge mod, koji smo prvi i poslednji put videli još u NBA 2K11. Za one mlađe, reč je o režimu koji dozvoljava da proživite najznačajnije momente u karijeri neosporno najboljeg košarkaša kojeg je svet video. Čak 15 izazova vodiće vas od 1982. godine i duela sa Patrickom Ewingom u finalu NCAA šampionata pa sve do čuvenog poslednjeg meča za Bullse 1998. Rečima je teško opisati koliko je sve urađeno detaljno, gde ne mislimo samo na autentične igrače, šortseve, arene i posebne vizuelne filtere. Po prvi put, vodilo se računa i o pravilima, pa recimo u NCAA finalu nema linije za tri poena! Isto tako, tokom osamdesetih i devedesetih bila je dozvoljena mnogo grublja igra, a zonska odbrana zabranjena. Sve to za rezultat ima mnogo drugačiju košarku od današnjeg festivala trojki i run and gun taktike.

Ako vam se ne dopadaju vizuelni filteri, lako ih možete isključiti

Ipak, ono što nas je nateralo da padnemo sa stolice jeste novi režim pod nazivom MyNBA Eras. Iako to zvuči potpuno suludo, igra dozvoljava da karijeru započnete u sezoni 1983/84, poslednjoj pre nego što je Michael Jordan stupio na scenu. Autentičnost iz Jordan Challengea prisutna je i ovde, ali je čak i više uočljiva. Ograničenja ipak postoje, tako da karijeru osim 1983. možete započeti još 1991. odnosno 2002. Ako želite recimo da startujete iz sezone 1995/96, moraćete da sačekate da neko od igrača sredi rostere za tu godinu i ponudi ih za preuzimanje. Zapravo, možda ćete poželeti da sačekate da neko dotera i spomenute početne sezone i draft klase, jer njima nedostaju određeni igrači. Čini se da je 2K uradio sve što je bilo moguće, ali pojedinci poput Charlesa Barkleya, Reggieja Millera, Chrisa Webbera i Rasheeda Wallacea nisu bili raspoloženi za saradnju, pa igrači moraju sami da ih kreiraju. Isto tako, ovaj mod ne može verno da simulira istoriju, pa tako uopšte nije neuobičajeno da Michael Jordan završi u Hjustonu ili da Kobe nikad ne zaigra za Lejkerse. Čini se da će 2K nastaviti da unapređuje ovaj režim, ali i ovo što je sad dostupno pomera standarde u sportskim igrama.

Hajde iskreno recite da ovo nije na korak od fotorealizma!

Igre iz NBA 2K serijala već godinama unazad teško je realno oceniti, a razlog za to jeste insistiranje na miktrotransakcijama. Nažalost, stvari ni ove godine nisu bolje, tako da će vam MyTeam i MyCareer začas pojesti teško zarađenu ingejm monetu. Zbog toga, pay to win koncept ostaje izražen, pa će tokom prvih nekoliko meseci igrači sa najvećim ocenama biti oni koji su ulagali pravi novac. Naravno, grindovanje ostaje alternativa, ali za maksimalne statistike, biće potrebno barem oko 200 sati gejmpleja! Novi story mod stavlja vas u rolu igrača koji završava u timu gde mu publika jasno poručuje kako on nije dobrodošao. Ipak, ponovo je problem što je sve do te mere skriptovano da ćete i uz 60 postignutih poena po meču i dalje biti omraženi i kažnjavani. Ipak, najgori momenti egzistencijalne krize dolaze u nakon što ste prinuđeni da ispunjavate TikTok izazove i nosite smešne šešire, umesto da ste na parketu. Ako je to nešto što oduševljava nove naraštaje, onda teško nama.

WNBA liga je očekivano u drugom planu, ali nudi više sadržaja nego ikad

I gejmplej može biti frustrirajući u startu, jer treba se navići na promene u šutiranju. Bez obzira da li koristite skalu za šut ili ne, gotovo idealan izbačaj neophodan je da biste pogodili koš. Zato, dešavalo nam se da utakmice gubimo nakon mora potpuno otvorenih šuteva za tri poena, ili čak sa linije za slobodna bacanja. Otežavajuća okolnost je i to što svaki igrač ima autentičnu animaciju šuta i zone iz kojih bolje pogađa, tako da ih prvo morate upoznati. Stvari koje su nam se dopale vezane su za ponašanje saigrača koji se sad češće otvaraju tako da nije problem doći do dobre pozicije za šut. U odbrani se čini da je još teže izblokirati protivnika ili ukrasti loptu, tako da je najbolji recept ostati skoncentrisan i ne dati rivalu da diše. AI je sasvim korektan, ali čak i na srednjem nivou težine bespotrebno rasipa vreme. Isto tako, redovno se dešava da veštačka inteligencija ne uputi šut kad ima nekoliko sekundi za poslednji napad.

Moraćete više truda da uložite u blokiranje

Vizuelno igra nije puno napredovala u odnosu na prethodno izdanje, ali NBA 2K23 jeste najlepši sportski naslov. Ipak, dok su modeli najvećih zvezda odlični, primetićete i da detalji pored terena nisu toliko impresivni. Nažalost, zaboravite i na TV prezentaciju, odnosno halftime show, umesto kojeg će vas dočekati samo par ponovljenih snimaka i statistika. Ovaj segment trebalo je osvežiti, a ne ukinuti ga u potpunosti. Sa druge, oduševljava kvalitet animacije, tako da naš Nikola Jokić ali i drugi igrači imaju unikatno kretanje, a tu su i povremene interakcije koje su na granici sukoba! Ovih detalja je na stotine i u svakoj utakmici uočićete nešto novo!

NBA 2K23 ubedljivo je najbolje izdanje igre do sad, najviše zbog novog MyNBA Era moda i Jordan Challengea. Sa druge strane, ako su vam MyCareer i Online prioriteti, ponovo vas očekuje frustracije. U zavisnosti od toga da li vam je ovaj mod važan ili potpuno nebitan, ocenu igre možete povećati za jednu ili smanjiti za dve ocene.

PC verzija za zaborav

PC izdanje deluje prilično primitivno za današnje standarde – kvalitet osvetljenja je užasan

Nažalost, 2K Sports odlučio je da i ovogodišnje izdanje igre za računare bude identično kao na PS4 i Xbox One, a kao i prošle godine, samo je rečeno da je fokus na optimizaciji serijala za nove konzole. Nažalost, ovo ne podrazumeva samo da je grafika u PC izdanju lošija za klasu već i da nedostaje najveća novina – MYNBA Eras mod. Iznenađujuće, Jordan Challenge je dostupan, što ovaj izostanak čini još čudnijim. Zahvaljujući osakaćenom sadržaju, instalacija PC edicije manja je za preko 40 gigabajta, a i početna cena igre niža je za 10 evra, ali to je slaba uteha. Iako ne sumnjamo da će moding zajednica biti vredna u pokušajima da popravi šta se popraviti može, naš savet je da ovo izdanje preskočite. Čini se da je bojkot jedino rešenje da 2K Sports shvati kako ovako više ne može.

Igru nam je poslao CD Media S.E. i 2K Sports, ali to nije uticalo na konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

NBA 2K23 – Rekonstrukcija poslednjih 40 godina lige!

NBA 2K23 je zahvaljujući MyNBA Era i Jordan Challengeu nezaobilazan, ali isključivo u verziji za PS5 i Xbox Series konzole. Igra je nažalost i dalje preopterećena mikrotransakcijama.
8
Zanimljivo
Izvođenje
8
10
Grafika
9
10
Zvuk
9
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!