Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Guilty Gear zvanično dobio transrodnog lika i reakcije su vrlo raznorodne

Ko voli Guilty Gear serijal, možda je svestan da u njemu već decenijama postoji lik pod imenom Bridget. Ovaj naizgled devojčurak zapravo je po priči igre dečak koji je zapravo krosdreser. Ipak, u svom novom pojavljivanju u Guilty Gear Strive, on se po prvi put deklariše kao transrodna devojka.

Razvojni tim ovu promenu je definisao kroz arkadni mod, gde je jedan od mogućih ishoda upravo razgovor na temu identiteta, gde Bridget na kraju kaže da je ona žensko. “Ako nastavim da se pretvaram, znam da ću zažaliti”, kaže ona. “Od sad, bez obzira na sve, više neću lagati sebe.” Upitana od drugog lika da li da je zove kauboj ili kaugirl, ona odgovara, “Kougirl je u redu… jer ja sam devojka.” Originalna priča igre inače govori da su roditelji Bridget naterali da se pretvara da je žensko, jer bi u suprotnom bila ubijena, odnosno da to nije bila njena želja. Na kraju, sve ovo nekako šalje pogrešnu poruku, a to je da kad dugo vremena živimo život na koji smo prisiljeni, nekad ga prihvatimo kao normalnost, iako to zapravo nije slučaj.

Definicija patetike

Naravno, komentare je bolje ne čitati, ali dominiraju patetični tekstovi u medijima koji prenose još patetičnije tvitove osobe koje uglavnom poručuju “da će sad da kupe igru” jer “imaju sa kim da se identifikuju.” Žao nam je što to moramo mi da vam saopštimo, ali to da li je vaš pol, nacija, boja kože ili seksualno opredeljenje reprezentovano u igri ne sme da utiče na to hoćete li je igrati li ne. Da li to znači da muškarac treba da bojkotuje Laru Croft, ili da ne igramo kao Bridget jer smo heteroseksualne orijentacije? Ovakva isključivost i dizanje dreke oko nečega što je u igri provučeno suptilno najbolje govori koliko je “aktivista” koji ne žele svet u kome svi živimo zajedno, već insistiraju na svojoj posebnosti. Mi ćemo nastaviti da igramo kao Bridget, jer Bridget je kul lik, i to je to.

Autor: VideoGame Arena

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

0
0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Thanks for submitting your comment!