Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

U Srbiji 3,5 godine star GPU srednje klase i dalje prodaju za preko 500 evra

Kupovati grafičke kartice prethodnih godina bila je ludost, a kupovati ih u Srbiji, još veća ludost. Dok iz meseca u mesec pratimo kako njihove cene padaju, u Srbiji je stanje i dalje tragično.

Primera radi, Asusov RTX 2060 sa svega 6 GB memorije koji se pojavio još početkom 2019, u jednom lancu prodaje se za abnormalnih 64.500 dinara! Sa druge strane, RTX 3060Ti objavljen krajem 2020. godine košta 100.000 dinara, a RTX 3070 Ti čak 155.000 dinara! Potpuno je jasno da je ovakva situacija neodrživa, i da će i domaći lobi morati da odustane od ovakvog pljačkanja kupaca.

U međuvremenu, TechRadar prenosi kako su grafičke kartice upravo iz RTX 3000 serije drastično pojeftinile u Kini, do tačke da se sad prodaju ispod cene koju preporučuje Nvidia. Primera radi, 3090Ti, 3090 i 3080Ti prodaju se za trećinu ispod redovne cene. Sve ovo logična je posledica toga što su majneri ostali bez posla, tako da proizvodnja u ovom momentu daleko nadmašuje potrošnju. Usled toga, jasno je da će cene nastaviti da padaju, jer Nvidia i AMD imaju prevelike zalihe sa kojima ne znaju šta da rade, a pritom spremaju i nove generacije GPU-a. Kad će ovo pojeftinjenje zahvatiti Srbiju ne zna se, ali dok sadašnje cene ne budu prepolovljene, domaći prodavci od nas neće videti ni dinara.

Autor: VideoGame Arena

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Thanks for submitting your comment!