Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

F1 22 – Nova era, stare navike

Mnogi su možda zaboravili da je Codemastersov F1 serijal debitovao 2009. godine, kao ekskluziva za Wii kad je reč o kućnim sistemima za igranje. Pomalo ironično, svi kasniji nastavci ignorisali su Nintendove sisteme, ali su zato redovni gosti na Windowsu, odnosno Sonyjevim i Microsoftovim konzolama. Od tad, serijal uspešno evoluira, uz tek nekoliko slabijih izdanja kakvo je je bilo ono za 2015. godinu. 

Zapravo, F1 2021 podigao je stvari na još viši nivo, jer je serijal konačno debitovao na PS5 i Xbox Series X/S. Ipak, to je u praksi značilo nešto više od kvalitetnije grafike. Najviše pažnje zadobio je stori mod pod naziv Braking Point – nešto što nikad ranije nismo viđali u F1 igrama. I pored toga što je u pitanju bilo prilično linearno iskustvo, bio je to odličan način da se malo više uživimo u ulogu vozača. Ipak, ako ste mislili da će F1 22 doneti evoluciju ovog iskustva – prevarili ste se! Codemasters kao zamenu za njega promoviše F1 Life mod, ali nismo sigurni kako oni imaju nešto previše zajedničko. Priča je tako u potpunosti izostala, a umesto nje, dobili smo mogućnost da opremamo kuću i nabavljamo odeću za svog avatara! Jedini iole interesantan dodatak jeste mogućnost kupovine superautomobila, koje potom možete i voziti u time trial modu, poredeći svoja vremena sa drugim igračima. Kao što možete pretpostaviti, ovaj režim vrvi od mikrotransakcija, ali sav sadržaj relativno lako se otključava i bez plaćanja. Iako od viška sadržaja glava ne boli, sigurni smo da bi igrači više voleli da je razvojni tim resurse angažovao na kreiranju novog story moda ili povratku legendarnih bolida i staza koji su ovog puta u potpunosti izostali. 

Igra donosi najnovije modele iz Ferrarija, McLarena, Astona Martina i Mercedesa

Svi oni koji traže nešto više od vožnje pojedinačnih trka i šampionata, sad kao jedini izbor imaju karijeru. Najinteresantnija opcija ponovo je kreiranje sopstvenog tima od nule, a možete čak i krenuti od Formula 2 šampionata. Ipak, voleli bismo da je i Formula 3 serija uključena, kako bi se cela stvar zaokružila. Unapređenja ovog režima nisu drastična, a neke stvari su čak i izbačene, poput intervjua između trka.

Formula 1 značajno se promenila u 2022. godini, a na sreću, Codemasters uspeo je da to prenese u igru. Redizajnirani bolidi izgledaju mnogo agresivnije i bolje se “lepe” za asfalt, pa vožnja iza rivala više ne izaziva jake turbulencije. Sa druge strane, igranje na džojpedu bez uključene kontrole proklizavanja pravi je pakao, jer nepažljivo dodavanje gasa nakon jakih krivina redovno rezultuje vrteškom! Na sreću, opcija za podešavanje težine igre ima bezbroj, a AI može biti imbecilno spor ili čak adaptivan, konstantno vam se prilagođavajući. Bez obzira na nivo težine, CPU rivali deluju sasvim korektno. To znači da oni prave greške, a pojava Safety Cara ili virtuelnog vozila bezbednosti nije retkost. Sa druge strane, oni odlično brane svoju poziciju, često vozeći na ivici regularnosti kako bi vam maksimalno otežali posao.

Pit stopove možete objavljati manuelno

F1 je sport koji ne ostavlja mnogo prostora za grešku, tako da i sami morate vodite računa šta radite. Obilaženje sa unutrašnje strane staze retko predstavlja dobru odluku, baš kao i kasno kočenje u prvoj krivini trke. Na sreću, mogućnost premotavanja vremena unazad i dalje je prisutna, i najbolji je način da se uhodate. Iako F1 22 nije simulator, najvećim nivoom realizma biće zadovoljni gotovo svi. I simulacija oštećenja je na zavidnom nivou, pa će i nepažljivo preletanje preko bankina nositi posledice. Jedino što zaista nedostaje jeste konstantno truckanje bolida, na koje se posebno žali Lewis Hamilton. Još jedna stvar koja nam se dopala jeste mogućnost da sami odredite želite li da učestvujete u pitstopu, formacijskom krugu i vožnji iza vozila bezbednosti. Iako je procenat igrača koji poseduju VR opremu mizeran i takav će ostati još dugo, dugo, Codemastersu je bilo dosta torture manjine, pa je i ta opcija dostupna, doduše samo u verziji za PC. To je i logično, jer Sony još nije predstavio svoj PSVR2 a Xbox konzole ne podržavaju ovakve uređaje jer ih Microsoft smatra nebitnim.

AI ume agresivno da se brani i dobro se postavlja

F1 serijal nikad nije posebno tehnički impresivan, kao i generalno sve igre iz Codemastersa. Ovogodišnje izdanje donosi minimalna poboljšanja, što uključuje nešto realističnije osvetljenje, bolje modele lica vozača, kao i sveže ceremonije. Ne računajući ray tracing koji je u punom kapacitetu dostupan jedino u PC verziji, sve ovo i dalje ne deluje mnogo bolje nego F1 za prethodnu generaciju konzola. Sa druge strane, to ima pozitivan uticaj na performanse. Koji god režim da odaberete na konzolama, fps biće stabilan a i hardverski zahtevi na PC-ju veoma su umereni. 

Ipak, prve nedelje od izlaska igre pravi su pakao baš za PC igrače, jer igra je donela neverovatnu količinu bagova. Problema ima koliko hoćete, i tiču se prestanka rada kontrola, krčanja zvuka, ničim izazvanog obaranja fps-a i kao šlag na tortu, izletanja u Windows. Ovo poslednje je nažalost masovna pojava, tako da je Steam forum preplavljen komentarima na tu temu. Dok Codemasters to nekako ne reši, ono što je nas spasilo jeste korišćenje setovanja koje preporučuje GeForce Experience. Ako imate Radeon karticu, ne znamo šta je dobitna formula u vašem slučaju.

Zahvaljujući promenama u realnosti koje je dobro ispratio, F1 22 donosi svež gejmpej, i to predstavlja njegov najveći kvalitet. Unapređenja na ostalim poljima u odnosu na F1 2021 minimalna su, tako da ga možete i preskočiti ukoliko niste strastveni zaljubljenik u ovaj sport.

Igru nam je poslao DotEmu, ali to nije uticalo na konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

F1 22 – Nova era, stare navike

F1 22 odličan je uvod u novu eru agresivnije i uzbudljvije Formule 1. Izbacivanje Story režima nije dobra ideja ali je makar ostatak sadržaja zadržan i donekle unapređen.
8.5
Ne propuštati!
Izvođenje
9
10
Grafika
8
10
Zvuk
9
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!