Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Ne kupujte: Mrzelo ih da sami završe igru, pa angažovali volontere da rade za džabe!

Svedoci smo da se brojne igre često odlažu i godinama, često i zbog izrabljivanja zaposlenih koji fizički ne mogu sve da izdrže, pa u jednom momentu pucaju. Ipak, ovo što je uradio razvojni tim Fntastic je pravi bezobrazluk.

Naime, oni stoje iza naslova The Day Before, koji je jedan od najtraženijih na Steamovoj listi želja, a u pitanju je milioniti po redu open-world MMO u post-pandemijskoj Americi. Dakle standardno – zombiji i sakupljanje resursa. Ono što je mnogo interesantnije jeste da Fntastic na svom sajtu navodi da oni veruju u kulturu “baziranoj na ideji volontiranja”, pa se kaže da je deo ljudi plaćen, a deo nije. Oni koji rade full-time dobija platu, a svi ostali rade za džabe! I pored ove tehnike izrabljivanja naivnih koji ne dobijaju ništa a pred njih se postavljaju zahtevi, The Day Before odložen je, pa se neće pojaviti 21. juna ove, nego tek 1. marta naredne godine.

Iz kompanije su morali da se oglase povodom svega, ali sve što su rekli jeste da svako ko radi besplatno, radi to svojevoljno i podržava tim u svakom smislu. Sve ovo je jako pogrešno, jer plaćeni volonteri koji rade puno vreme nisu volonteri, već su stalno zaposleni. Sa druge strane, preostali nesrećnici ne dobijaju ništa, nemaju prava na odmore ili bilo šta – dakle moderno ropstvo gde kompanija nema nikakvu obavezu da ih ikad zaposli. Zato, za Fntastic bi najbolje bilo da za početak otpuste svoj PR i HR tim i spasu šta se spasiti može.

Autor: VideoGame Arena

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

0
0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Thanks for submitting your comment!