Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

The Quarry – Paklena noć u kamenolomu

Početkom devedesetih godina prošlog veka krenula je CD revolucija na računarima i konzolama. U odnosu na dotadašnje flopi diskove ili kertridže, kapacitet ovog medijuma bio je nekoliko stotina puta veći. Mnogim razvojnim timovima zato se učinilo da je full motion video najbolji način da se toliki prostor popuni, i to često u obliku interaktivnih filmova. Naravno, najveći problem sa ovakvim naslovima bio je nedostatak slobode, s obzirom da igrač nikad nije imao punu slobodu kretanja. Usled toga, njihova popularnost brzo je počela da vene. Ipak, u novom milenijumu interaktivni film se vratio, doduše u nešto izmenjenom obliku. Naslovi kao što su Fahrenheit, Heavy Rain ili Beyond: Two Souls podigli su podžanr na mnogo viši nivo, a za mnoge, vrhunac je bio odlična PS4 ekskluziva, Until Dawn.

Ovaj prvi upliv u žanr Supermassive Gamesa doneo nam je spektakularnu grafiku, zaplet ravan boljim teen slasherima i iznenađujući stepen slobode. Nakon toga, kompanija se upustila u izradu sličnih naslova kroz budžetski The Dark Pictures Anthology serijal, među kojima House of Ashes dominira kvalitetom.

Ona će vas ili iritirati, ili ćete je obožavati!

Iako su do sad objavili tek tri od planiranih osam The Dark Pictures Anthology igara, Supermassive Games napravio je pauzu kako bi predstavio The Quarry, duhovni nastavak Until Dawna. To se pre svega ogleda u tome što je i ovo visokobudžetni projekat, ali i u elementima priče. Tako u oba naslova vodimo grupu mladih koji se nalaze na izolovanoj lokaciji (ovog puta letnji kamp u blizini kamenoloma) gde nekako treba da dočekaju jutro. Iako je scenario ključni faktor uspeha interaktivnog filma, malo je toga što smemo da vam otkrijemo. Devet likova koje ćete voditi često se uklapaju u stereotipe, ali sa druge strane, igra vam pruža priliku da upoznate boljeg svakog od njih i otkrijete da ipak nisu toliko plitki koliko vam se čine. Ne računajući dinamični prolog, radnja se odmotava veoma lagano, do tačke da će nekima to zasmetati. Ipak, stvari se značajno ubrzavaju u poslednjoj trećini avanture.

Jedna stvarno koju moramo napomenuti jeste da The Quarry ne simulira stvarnost, već jedan tipičan holivudski teen horor. U prevodu, to znači da se likovi nekad ponašaju iracionalno, pa u najboljem slučaju možete da ublažite posledice. Ako neko od junaka baš insistira na tome da proveri mračni podrum, priča se neće pomeriti dok to ne uradite, a svi izbori nekad se svode na isto. Isto tako, očekujte neprimene šale i romanse čak i u momentima kad je pitanje kako ostati u životu. To nikako ne znači da je avantura skriptovana, s obzirom da postoji čak 186 različitih krajeva. Ipak, nijedan od njih ne obuhvata mogućnost da nekako zbrišete pre nego što se situacija dobro zakuva. Za prvi prelazak biće vam možda potreban i dvocifren broj sati, što igru čini dvostruko dužom od onih iz The Dark Pictures serijala.

Da se poljubimo, pre nego što nas nešto pojede

Ono što odlikuje gejmplej interaktivnih filmova jeste ograničena sloboda, a The Quarry je u tom smislu i restriktivniji od Until Dawn. Veliki deo vremena provodićete šetajući se po lokacijama, u potrazi za tragovima i predmetima koji vam kasnije mogu spasiti život. Iako nam je opcija za trčanje nedostajala, stalna tenzija i nevelike celine ipak su ublažavale problem. Tenzija je najveća prilikom spomenutog donošenja odluka, a ono što se čini zdravorazumskim ili civilizovanim ponašanjem, nekad ne mora biti pravi izbor. Vizije koje sakupljate u obliku tarot karata pružaju vam savete dragocene za preživljavanje, ali nije uvek lako protumačiti ih. Naš jedini savet je da mnogo ne lupate glavu, već da donosite odluke u skladu sa sopstvenim sistemom vrednosti, a ne da pogađate šta to igra želi da uradite. Poslednji element gejmpleja koji spominjemo jesu QTE sekvence, odnosno momenti kad u pravo vreme treba pritisnuti pravi taster. One su međutim lakše nego ikad, tako da teško da ćete pogrešiti! Čak i ako se to desi, njihovo neizvršavanje gotovo sigurno vas neće odvesti u smrt.

Ograničeni nivo interakcije omogućio je razvojnom timu da stvori vizuelno prelepo okruženje. Iako se avantura u većini slučajeva odvija iz trećeg lica, povremeno vas čekaju statične kamere koje još bolje ističu grafičke elemente. Modeli likova odlični su, uz ogradu da neki od njih prave facijalne ekspresije kakve baš i ne viđamo na ljudskim bićima. Ipak, to su sitnice.

Igra izgleda prelepo, ali nema previše scena po dnevnom svetlu

Zvučna podloga podjednako je impresivna, s obzirom da je angažovana ekipa koju predvode dobro poznati David Arquette, Ariel Winter, Brenda Song ili Ethan Suplee (Randy iz „My Name Is Earl“). Svako od njih vrhunski je odradio svoju ulogu i uživanje ih je slušati čak i kad scenario zakaže. Koliko je budžet za igru veliki najbolje pokazuje to što je za uvodnu numeru odabrana Ariana Grande i njena prelepa, atmosferična balada „Moonlight“. Dok je njena integracija u igru savršena, to se retko može reći za druge muzičke teme.

U momentu dok ovaj opis nastaje, igra još uvek nije završena. Sem klasične kampanje, ponuđen je i lokalni multiplejer, a koji podrazumeva da svako kontroliše jednog ili više likova. Onlajn multi nije bio dostupan na startu prodaje, već stiže u toku jula. Na kraju, tu je movie mod, gde možete podesiti nekoliko osnovnih parametara i odgledati priču. Ipak, to zaista ne preporučujemo jer ćete mnogo toga propustiti. Uostalom, na raspolaganju imate podosta opcija kako da uprostite gejmplej koji iovako nije komplikovan.

The Quarry donosi odličnu priču, sjajnu glumu i kvalitetnu grafiku, tako da ćete uživati u prvom prelasku. Nedostatak interaktivnosti najveća mu je mana, ali ovo i dalje ostaje naslov koji vredi završiti više puta. Da li ćete to poželiti da uradite odmah ili kroz nekoliko meseci, nije ni toliko važno.

Igru nam je poslao CD Media S.E, i 2K Games, ali to nije uticalo na konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

The Quarry – Paklena noć u kamenolomu

The Quarry je jedan od najboljih interaktivnih filmova u istoriji koji po nekim elementima i prevazilazi Until Dawn. Okupite društvo, raspodelite uloge i uživaćete u odličnoj atmosferi.
8
Zanimljivo
Izvođenje
7.5
10
Grafika
9
10
Zvuk
8.5
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!