Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Grand Theft Auto VI najava: Povratak omiljenom kriminalu

Grand Theft Auto V najprodavanija je igra u istoriji, i naravno da to nije iznenađenje. Ipak, možda ostanete šokirani saznanjem da se ovaj naslov objavljen pre skoro deceniju i dalje distribuira u preko milion primeraka svakog meseca i u 2022. godini! Znajući to, lako je razumeti zbog čega je Rockstar Games objavio i verziju za PS5, odnosno Xbox Series X/S. Bez obzira na ove fantastične brojke, svima je jasno i da kompanija već godinama unazad radi na novom nastavku, a to je zvanično i najavila početkom februara ove godine. Naravno, u šturom saopštenju nismo saznali bukvalno ništa, ali brojne glasine koje kruže ipak nam dozvoljavaju da stvorimo predstavu o Grand Theft Auto VI. Ipak, umesto da vas opterećujemo najluđim teorijama, fokusiraćemo se na informacije potvrđene iz više izvora. I pored toga, važno je da ništa od ovoga ne prihvatate zdravo za gotovo. Naime, čak i uz pretpostavku da su sve one apsolutno tačne, ne zaboravite da je GTA VI još uvek daleko od izlaska. To znači i da razvojni tim ima prostora da igru radikalno menja, usvajajući nove ideje i odbacujući neke stare.

Kad izlazi GTA VI?

U saopštenju koje smo već spomenuli, Rockstar samo je naveo da će zvanične informacije objaviti čim budu spremni da to urade. Naravno da nismo ni očekivali više od toga, ali ako je za utehu, to teško da zna i Rockstar Games. Nema sumnje i da u kompaniji stalno razmišljaju o fijasku koji je doživeo Cyberpunk 2077. Enorman pritisak javnosti uslovio je da se ova igra pojavi u potpuno nedovršenom stanju, čak i posle silnih odlaganja. Drugo, kompanija je prinuđena da revidira svoj odnos prema zaposlenima, a nakon skandala vezanog za njihovo izrabljivanje. Na kraju, i u narednom periodu vladaće nestašica konzola sadašnje generacije, mada cene grafičkih kartica konačno padaju!

Ipak, kako se čini, igra će se pojaviti negde između 1. aprila 2023. i 31. marta 2024. godine. Naime, Take-Two Interactive kao vlasnik Rockstar Gamesa, planira da upravo u tom periodu uloži enormnih 90 miliona dolara u reklamu! Naravno, uopšte nije teško pogoditi da je GTA VI najveći razlog za tako nešto. Ipak, tradicija odlaganja GTA igara mnoge navodi na pomisao da bi ovaj nastavak mogao stići tek 2026. godine.

Lokacija GTA VI

Possible map of Grand Theft Auto VI
Jedna od glasina govori da bi mapa GTA VI mogla izgledati ovako

OK, na papiru ovo deluje lako! Naime, GTA III bio je smešten u Liberti Siti, baš kao i GTA IV. Dalje, GTA V vodio nas je u San Andreas, baš kao i GTA: San Andreas. Po toj logici, neizbežno je da nas GTA 6 vrati u Majami, odnosno Vajs Siti, po ugledu na GTA: Vice City. I zaista, gotovo sve informacije koje nam stižu govore upravo o tome da će to biti lokacija igre, ili jedna od lokacija! Po trenutno najpouzdanijoj priči, Vajs Siti zauzimaće centralno mesto, ali ćemo isto tako putovati i u Meksiko ili neku od zemalja Latinske Amerike. Mnogi ukazuju i da nam Rockstar Games to suptilno sugeriše. Naime, jedna od staza u Open Wheel DLC-u za GTA Online svojim oblikom neodoljivo podseća na mape Floride i Meksika!

Priča i likovi

Franklin Clinton in GTA V
Ne očekujte Franka Clintona i ekipu

Povratak u Vajs Siti ne znači i povratak u osamdesete kao vremenu radnje u GTA: Vice City. Umesto toga, GTA VI odigravaće se u sadašnjosti, baš kao i njegova dva prethodnika. Sve informacije govore da je priča igre već završena, a iako će ona biti prepravljana bezbroj puta, radikalnih promena neće biti. Kako se veruje, zaplet će ovog puta biti vezan za trgovinu drogom, a još jednom, vodićemo više likova. Glumac koji je pozajmljivao glas CJ-u GTA San Andreasu već je objavio da nije angažovan na igri, mada to naravno ne znači da ga neko drugi neće zameniti. Ipak, Rockstar je ranije objasnio da se stare GTA igre dešavaju u paralelnom univerzumu. Takođe, mogućnost da ponovo vidimo poznata lica iz GTA IV i GTA V mala je. Umesto toga, treba očekivati potpuno novu ekipu, a najavljuje se da će jedan od vodećih likova sigurno biti žena! Kako se navodi, njena najveća prednost biće visoka inteligencija, a primarna detalnost hakovanje.

GTA VI singplejer

Očekujemo još veći nivo razaranje u GTA 6

Na sreću, GTA 6 ostaje većinski singlplejer iskustvo, iako GTA V nije dobio niti jednu solo ekspanziju. I sam predsednik Take-Two, Strauss Zelnick potvrdio je da oflajn iskustvo ostaje prioritet za sve njihove buduće naslove, što naravno uključe i GTA. Iznenađujuće informacije ipak nam govore da će svet igre biti prilično mali, ali da će se on neprestano proširivati kroz DLC-ove i ekspanzije. Iako neki nagađaju čak i da će GTA VI biti poslednja igra u serijalu i da će samo evoluirati kao World of Warcraft, sumnjamo da će se to desiti.

GTA VI multiplejer

Dr. Dre in Grand Theft Auto Online
Hoćemo li Dr. Drea videti i u onlajn verziji GTA VI?

Rockstar Games je tokom 2021. godine patentirao novu tehnologiju koja omogućava bolje onlajn iskustvo u njihovim igrama. Konkretno, to znači da bi učitavanja trebalo da budu znatno kraća, a pucanje konekcije svedeno na minimum. Sve to uslovilo bi manje lagovanje kontrola i lakše skakanje iz sesije u sesiju. Mnogi veruju da će NBA 2K23 koristiti ovaj patent i biti generalna proba za GTA VI! Nažalost, GTA Online nije bio krosjplej iskustvo, jer Microsoft i Sony nisu želeli da omoguće tako nešto. Ipak, tako nešto sve češće se dešava sa naslovima za sadašnju generaciju konzola, pa imamo pravo na nadu. Naravno, ako do dogovora dođe, i PC igrači lako bi se uključili u čitavu priču!

Gejmplej

Dominator car in GTA V
Teško da će ijedan proizvođač automobila dozvoliti da oni budu pretvoreni u paramparčad

Gejmplej ostaje totalna nepoznanica, ali Jamie King, kao jedan od osnivača Rockstar Gamesa misli da ćemo biti iznenađeni promenama. Naime, kako on navodi, očekuje se da GTA VI ne bude parodija stvarnosti, kao njegovi prethodnici. Umesto toga, fokus će više ići ka realizmu, što veliki deo igrača odavno traži. Ipak, i dalje ne očekujemo licencirana vozila, s obzirom da proizvođači automobila nisu srećni kad vide svoje modele uništene u paramparčad.

Jedina stvar koja nam deluje sigurno jeste da razvojni tim planira da podigne realizam time što će implementirati mnogo kvalitetniji AI. Naime, Take-Two je još krajem 2020. godine patentirao tehnologiju koja omogućava da NPC-ovi imaju mnogo bolju interakciju sa okruženjem. Ovo se najviše odnosi na njihovo ponašanje za volanom, što podrazumeva bolje prilagođavanje uslovima na putu. Iako ovaj patent može biti iskorišćen u bilo kojoj Take-Two igri, činjenica da su njegovi autori upravo zaposleni u Rockstaru dosta nam govori.

Šta sledi?

Činjenica da je GTA VI zvanično najavljen početkom ove godine svakako je ohrabrujuća, ali na osnovu toga nemoguće je doneti bilo kakav zaključak. To se nažalost odnosi i na objavljivanje trejlera koji teoretski može da stigne sutra, ali i da ga ne bude do naredne godine. Do tad, ostaje nam samo da svoj glad utolimo uz novu reviziju GTA V a možda i GTA IV, za koji se takođe govori da će biti našminkan za sadašnju generaciju hardvera.

Autor: VideoGame Arena

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Thanks for submitting your comment!