Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Super Monkey Ball: Banana Mania

Tokom duge istorije video igara videli smo sve i svašta, a taman kada pomislimo da smo dostigli „plafon” pojavi se nešto apsurdnije od svega pre toga. Taj osećaj „e sad smo videli sve” imali smo kada smo pre 20 godina po prvi put ugledali majmunčeta AiAi u kuglici kako veselo skakuće po mapama u igri Super Monkey Ball. Da ne bismo zaboravili na ovaj dragulj, pobrinula se SEGA sa rezidanjem Banana Mania koje nam je stiglo ovih dana.

Kako drugačije i obeležiti Godinu majmuna, nego sa remasterizovanom kompilacijom najboljih Super Monkey Ball ostvarenja. U jednoj kolekciji nalaze se tri, igračima najomiljenije igre serijala: Super Monkey Ball, Super Monkey Ball 2 i Super Monkey Ball Deluxe. To znači da budući vlasnici antologije u jednom pakovanju dobijaju više od 300 najrazličitijih nivoa.

Super Monkey Ball Banana Mania screenshots

Kada kažemo drugačiji, zaista to treba shvatiti bukvalno. Od trkačkih nivoa kojima bi pozavideo i Sonic, preko uvrnutih varijacija popularnih sportova, pa sve do okosnice, stejdževa za koje da bi se došlo do cilja potrebno je Dark Souls umeće. Okej, ne baš, ali živci će biti neophodni jer će oni znati da iznerviraju i napate i najstaloženije gejmere. Za sve je zajedničko to što igrači ne kontrolišu AiAi, nego mapu na kojem se on nalazi. Tabla može da se naginje i treska sa ciljem da se skupi (logično) svaka banana koja se nalazi na platformi.

Iskreni da budemo, obzirom da se radi o remasteru, nisu svi nivoi najbolje ostarili, mada neki od njih nisu bili zabavni ni u originalu. Autori su želeli da verno zadrže duh igara i jasno je da nisu hteli da filtriraju sadržaj. Sa druge strane, oni jesu ubacili nekoliko novina poput usporavanja vremena kako bi se bar donekle ublažila haotična akcija na ekranu.

Utisak je ipak da to nije dovoljno, naročito jer autori nisu uspeli da ukrote kameru koja je oduvek bila preterano nekontrolisana. Pri „pipavim” skokovima kamera će i dalje biti glavni razlog zašto će kontroleri leteti ka zidu (nadamo se makar). Kada već pominjemo propuste razvojnog tima, jedan od najvećih je onaj koji je nameran: uvođenje mikrotransakcija. Od igrača se sada traži da doplate za dodatne likove, specijalne ajteme, pa čak i muzičke numere (koje su deo skupljeg Deluxe izdanja). Pomalo čudno da jedna antologija ima ovakav stav prema istoriji serijala.

Na tehničkom polju urađeno je dosta, primetne su lepše teksture, ubačeni su novi detalji, specijalni efekti, ali ništa senzacionalno. Dizajn igre je ono gde ona briljira i od igrača se očekuje da se fokusiraju na to, kao i na činjenicu da će igra raditi glatko na svim modernim sistemima.

Teško je očekivati da će izdanje zabeležiti ogroman uspeh, a ne očekujemo ni da će biti uzrok velikog povratka majmunčeta AiAi u potpuno novoj igri, ali Super Monkey Ball Banana Mania je ipak zanimljivo ostvarenje koje će uspeti da obezbedi sate dobre zabave.

Igru nam je poslao Sega, ali to nije uticalo na konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Super Monkey Ball: Banana Mania

Teško je očekivati da će izdanje zabeležiti ogroman uspeh, a ne očekujemo ni da će biti uzrok velikog povratka majmunčeta AiAi u potpuno novoj igri, ali Super Monkey Ball Banana Mania će uspeti da obezbedi sate dobre zabave.
8
Zanimljivo
Izvođenje
8.1
10
Grafika
7.2
10
Zvuk
8.3
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!