Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Tales of Arise

Ovog decembra Tales of… franšiza će proslaviti svoj 26. rođendan, ali ono što je još impozantnije je to da serijal u većini slučajeva donosi odlične naslove. Prelep anime-fantasy svet i solidno izvođenje u većini slučajeva je donosio zabavne naslove, ali ponekad se izdvojio i neki biser poput Tales of Symphonia. Teško je navesti i jedan drugi serijal čije su igre tako prepoznatljive, a takva konzistentnost stvorila je armiju obožavaoca. Ipak kako je sad proteklo već dosta godina od nekog upečatljivog ostvarenja i franšiza je počela polako da tone u učmalost, postavljalo se pitanje da li će Tales of Arise uspeti da se izdigne i privuče gejmere koji obično ne zalaze u JRPG vode.

Kao i neki drugi serijali u žanru i Tales of naslovi sa svakom novom igrom donosi novu, zaokruženu, priču koja je skače iz fantasy u sci-fi okružrnjr. Pa tako, Tales of Arise donosi epsku naučno fantastičnu avanturu koji prikazuje svet u kojem tehnološki superiorno imperija Rena porobljava nerazvijene krajeve univerzuma. Stanovnike planete Dahna zadesila je baš takva sudbina, među kojima se nalazi i protagonista igre Alphen koji se, gle čuda, ne seća ničega. Amnezija je prečesto korišćen anime motiv, ali priča o naporima Alphen da oslobodi svoju planetu je velikim delom iznenađujuće dobra.

Tales of Arise screenshots

Autori su sličan trud uložili i u redizajn izvođenja. Iako najvećim delom podseća na prethodnike, jer igrač ima priliku da vodi grupu od 4 junaka, ali je akcija mnogo brža i više podseća na akcione serijale kao što su Devil May Cry, pa možda čak i noviji predstavnici Assassin’s Creed franšize. Težište izvođenja je stavljanje na izbegavanje udaraca i kontraudarce, što će zahtevati od igrača da se malo naviknu.

Druga izmena je to što specijalni udarci troše skalu koja se konstantno puni (a ne MP poene) što otvara zanimljive mogućnosti pri povezivanju nekoliko specijala u jedan zastrašujući kombo. Okršaji zbog toga deluju zanimljivo tokom trajanja cele igre, gde čak ni boss bitke nisu toliko zamorne kao u nekim od prethodnika.

Tales of Arise screenshots

Najveći skok koji je Tales of Arise napravio je prelazak u Unreal Engine uz pomoć kog on izgleda neuporedivo bolje od prethodnika, pa i od većine drugih naslova u žanru. Slike koje vidite na ovoj stranici su baš ono što dobijate i u igri, a kao da su i sami autori bili ponosni na to da su uklonili prepoznatljive ilustracije koje su dominirale u dijalozima i drugim mestima. Lokacije u igri takođe deluju življe i šarenolikije nego ranije i prepune su sitnih detalja koji će biti zanimljivi za istraživanje. Razvojni tim se potrudio da animira i dijaloge, ali nažalost tranzicija iz japanske verziju u svetsko izdanje nije savršena, pa sinhronizacija pomeranja usana se često ne poklapa, ali to je tek manji propust.

Uzbudljiva priča, ogromne inovacije na grafičkom polju i izvođenju deluju kao veliki korak napred za Tales of serijal. Bandai Namco je izgleda našao idealnu formulu da osveži svoj serijal, a da ne promeni ono po čemu je prepoznatljiv i voljen sve ove godine.

Ukratko

Tales of Arise

Tales of Arise je napravio hrabar korak napred koji označava uzbuljivo novo poglavlje za serijal.
9.2
Ne propuštati!
Izvođenje
9.1
10
Grafika
9.6
10
Zvuk
8.5
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i: