Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Resident Evil Village

Kada jedan igrački serijal traje 25 godina, kao Resident Evil, mogu se očekivati i brojne oscilacije u konceptu, pa i kvalitetu, dok autori traže najidealniju formulu. Od uzbudljivog horora i teških logičkih zagonetki, serijal je često odlazio potpuno u drugu stranu pokušavajući da uhvati i ljubitelje adrenalinske akcije. Na tom putu igrači su u više navrata ostali razočarani (Resident Evil 6), dok je eksperiment zvani Resident Evil 7: Biohazard koji je prvi put uveo kameru iz prvog lica dobio hvalospeve, kojim smo se i mi pridružili. Nakon njega Capcom je otišao na „siguricu” sa rimejcima druge i treće igre, ali se sa Resident Evil Village (RE VIII) ponovo vratio FPS izvođenju pa smo sa nestrpljenjem iščekivali priliku da vidimo kako će izgledati ovaj drugi pokušaj Capcom-a.

Village ne deli samo perspektivu sa RE7, već i glavnog junaka, Ethan Winters-a, kojeg put donosi u seoce nadomak srednjevekovnog zamka. Tu gde bi svako normalan odmah otišao kada bi ugledao zloćudno okruženje, Ethan je prinuđen da nastavi svoje putovanje i sukobi se sa brojnim stvorenjima koja će mu stati na put.

Resident Evil Village screenshots

Mada nam se čini da nijedan Resident Evil do sad nije imao veći broj različitih neprijatelja (te i one koji su groznije dizajnirani), Village je po svom izvođenju sličniji nekom Call of Duty naslovu nego survival hororu. Ovakav utisak ne može da se otrese jer glavni junak ima bogat arsenal naoružanja i pregršt municije, dok su logičke zagonetke em malobrojne, em prelake da bi ikog zaustavile predugo.

Doduše, neprijatelji često uspevaju da zastraše, dok za Lady Dimitrescu (gospa koja krasi sve promotivne materijale igre) nije uspela da postigne isti efekat kao Mr. X (u RE2), verovatno zato što je i pre izlaska igre postala popularan meme. Sa druge strane, njene ćerke su umele da nas isprepadaju, ali su okršaji sa njima jednostavni, pa kada igrači ukapiraju kako da pobede jednu, ni ostale neće biti teške.

Priču dugu oko 10 sati uspeće da produži jedino istaživanje nivoa koji kriju vredne resurse za trgovinu sa prodavcem. Iako mapa i ovog puta daje dobar uvid koji delovi su istraženi potpuno, a koji ne, pojedini predmeti su toliko dobro sakriveni da će od potrage možda odustati i najuporniji igrači.

Za to nije kriv dizajn nivoa koji je briljantan u Resident Evil Village. Koliko god da su mnogi kritikovali RE7 zbog jednoličnog okruženja, toliko se za najnoviju igru može reći potpuno suprotno. Svaka lokacija je drugačija od prethodne, svaki ćošak jeziviji od drugog, zbog čega nas je poslednji nastavak podsetio na fenomenalni Resident Evil 4.

To da je Village više nalik RE4 nego „sedmici” kojeg je nasledio je i naš najveći utisak. Sigurni smo da se to neće dopasti svim igračima, ali REVIII je odlična igra, premda verovatno nije onakva kakvu je većina ljubitelja serijala očekivala.

Igru su nam poslali CD Media S.E. i Capcom, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Resident Evil Village

Kada jedan igrački serijal traje 25 godina, kao Resident Evil, mogu se očekivati i brojne oscilacije u konceptu, pa i kvalitetu, dok autori traže najidealniju formulu. Od uzbudljivog horora i teških logičkih zagonetki, serijal je često odlazio potpun
8.1
Ne propuštati!
Izvođenje
8.0
10
Grafika
8.8
10
Zvuk
8.9
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!