Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Ghost of Tsushima

Sigurni smo da se bar deset godina priča o Assassin’s Creed igri koja će se odvijati u drevnom Japanu, ali i pored velike želje igrača (i verovatno dela razvojnog tima), do sad Ubisoft nije bio zainteresovan za ovako nešto. Po svemu sudeći to se i neće desiti još neko dogledno vreme, jer je studio Sucker Punch popunio ovo prazninu sa igrom Ghost of Tsushima. Osim teškog zadatka da udovolji zahtevima igrača, naslov je dobio i dodatnu odgovornost: da kao jedan od poslednjih AAA ostvarenja PlayStation 4 konzole zaokruži bogat katalog igara.

Priča Ghost of Tsushima počinje invazijom Mongola na japansko ostrvo Tsushima, kada šačica hrabrih samuraja pokušava da odbrani svoj dom. Njihov plan se završava katastrofalno, a jedan od retkih koji preživljava je glavni junak ove priče, Jin Sakai. On potom započinje svoj pohod kako bi odbranio lokalno stanovništvo i oslobodio svog ujaka, ali će na tom putu biti prinuđen da prekrši samurajska načela na kojim je odrastao.

Ghost of Tsushima screenshots

Scenario je najvećim delom mračan, jer prikazuje patnju stanovnika ostrva, žrtvi svirepe mongolske stihije, a veliki akcenat je stavljen na glavnog junaka, zbog čega još više upada u oči to da njegovom karakteru nije pridodato previše pažnje pa deluje bezlično u odnosu na heroje iz drugih igara, pa čak i u odnosu na sporedne likove priče. Jin će u rukama igrača biti lik koji ide okolo i bije sve koji mu stanu na put (ili ga isprovociraju).

Ovde prvi utisak vara jer su kontrole podeljene u standardne poteze poput jakog i slabog udarca, bloka itd. Ipak, mehanika borbi je mnogo dublja od nasumičnog pritiskanja tastera, jer će igrači morati da zadaju kontraudarce u pravo vreme, da izbegavaju napade, ali i da vode računa o položaju mača. Na kraju, tu je i stand off mod u kom glavni protagonista izaziva protivnike na duel, a bolji refleksi presuđuju pobednika u okršajima.

Ghost of Tsushima screenshots

Mada su samuraji poštovali časni kodeks borbe, Jin će biti prinuđen i da mnogobrojnije neprijatelje eleminiše na prepredeniji način, šunjanjem i napadom iz zasede, gde nas Ghost of Tsushima najviše podseća na Assassin’s Creed serijal. Ipak, igra i ovde priređuje lepa iznenađenja, jer nema naporni grind leveling sistem i forsiranu progresiju već se nove sposobnosti otvaraju prirodno tokom vremena, kada igrač savlada prethodno zadate veštine.

Mada grafički prikaz nije na nivou viđenom u prvim trejlerima za igru, dizajnerski tim studija Sucker Punch se potrudio da nam podari prelape prizore ostrva. Autori su obratili pažnju na okruženje, građevine feudalnog Japana, kao i na specijalne efekte. Onaj najzanimljiviji je „Kurosawa mod”, koji igru stilski pretvara u filmove legendarnog japanskog režisera.

Ghost of Tsushima screenshots

Nije sve savršeno, pa ukoliko ste imali prilike da igrate Infamous igre, na kojim je takođe radio ovaj studio, odmah ćete prepoznati trapavo kretanje glavnog junaka prilikom platformskih deonica, od kojih Sucker Punch uporno ne odustaje. Tokom igre smo primetili i nekoliko bagova, ali ništa što dostiže kritični Days Gone nivo.

Ghost of Tsushima možda deluje kao pretenciozni umetnički projekat, ali se zapravo radi o igri koja na savršen način dočarava samurajsku priču koje nismo često viđali do sad. Zbog svih svojih kvaliteta, možda sa punim pravom ovo ostvarenje zaslužuje da bude baš to koje će ispratiti PlayStation 4 konzolu.

Igru nam je poslao Sony Interactive Entertainment, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Ghost of Tsushima

Sigurni smo da se bar deset godina priča o Assassin's Creed igri koja će se odvijati u drevnom Japanu, ali i pored velike želje igrača (i verovatno dela razvojnog tima), do sad Ubisoft nije bio zainteresovan za ovako nešto. Po svemu sudeći to se i ne
8.6
Ne propuštati!
Izvođenje
8.6
10
Vizuelne karakteristike
8.4
10
Zvuk
8.9
10
9.2
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!