Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Command & Conquer Remastered Collection

Teško je zamisliti RTS žanr bez Command & Conquer serijala, jer je baš on jedan od onih koji je utemeljio ono kako treba da izgleda ova podvrsta strategija. Baš iz tog razloga nema sumnje da je baš C&C bio jedan od prvih naslova koji je svaki ljubitelj RTS žanra uzeo da igra. Command & Conquer Remastered je pokušaj Electronic Arts-a da nas podseti na dva najvažnija ostvarenja u frašizi, ali i da izbije još malo novca iz naših džepova na račun stare slave. Ipak, ovo je izdanje koje je možda vredno investicije.

C&C franšiza, uključujući tu i pod-serijal Red Alert, zakucao je igrače uz ekrane uz pomoć brze akcije, filmovanih među sekvenci (u kojim su se pojavljivale i neke poznate face tog vremena), ali i odličnog humora koji se ogledao u neobičnim jedinicama koje su igrači mogli da koriste poput delfina sa raketnim bacačima, bombaša samoubica i drugih. Zahvaljujući ovim karakteristikama C&C naslovi su brzo osvojili ogromu igračku publiku, ali nakon zatvaranja Westwood studija u poslednje vreme smo bili osuđeni samo na mobilnu igru koja, naravno, nema nikakve veze sa onim što je Command & Conquer nekada predstavljao.

Command & Conquer Remastered Collection screenshots

Zbog toga smo pozdravili pokušaj razvojnog tima Petroglyph da ovim naslovima vrati pun sjaj, a na prvi pogled deluje kao da su autori prevazišli sami sebe. Za početak, „emuliran” je humor osnovnih igara kada se pravi prelaz u 4K rezoluciju, onda sledi prepoznatljiva muzika kompozitora Frank Klapecki-og koji je radio kompoziciju za osnovna izdanja, a onda sledi i potpuni šok. Ovo izdanje donosi Tiberian Dawn i Red Alert naslova uključujući i sve ekspanzije: Covert Ops, Counterstrike i Aftermath. To je sve ukupno više od 100 story misija, plus još više stotina multiplejer mapa u kojim možete da se obračunate sa drugim igračima ili kompjuterom.

Ipak, raditi remasterizovana izdanja strategija u realnom vremenu iz 1995. (Command & Conquer) i 1996. (Command & Conquer Red Alert), donosi neke možda nepremostive probleme. Izvođenje je zadržano u potpunosti što sa sobom donosi i dobre i loše stvari. Ljubitelji klasičnih RTS naslova i stariji gejmeri će biti oduševljeni, ali sve do momenta dok ne shvate koliko ove dve igre sada deluju arhaično.

Command & Conquer Remastered Collection screenshots

Mlađi igrači i oni koji se po prvi put susreću sa Tiberian Dawn i Red Alert neće moći da shvate kako nedostaju neke osnovne komande koje su danas uobičajene. Istina, razvojni tim je ubacio neke moderne elemente poput izgradnje objekata „na čekanju”, mogućnost konfiguracije tastera i slično, ali i pored toga ne može da se izbegne utisak da je ova kolekcija namenjena samo ljudima koji su igrali ranije C&C.

Za njih je ostavljena opcija originalnog zvuka i muzike, a igrači imaju opciju i da vrate pikselizovani grafički prikaz. Ipak, u 4K rezoluciji, uz remasterizovanu muzičku podlogu i dosnimljene zvučne efekte i glasovnu glumu, Command & Conquer sija kao nikad do sad. Jedina stvar na koju autori nisu mogli previše da utiču, a nije da se nisu trudili, su FMV animacije koje nekad deluju super, a češće previše mutno jer one nikad nisu bile snimljene sa namerom da budu emitovane na 4K ekranima.

Razvojni tim je uradio i odličan posao u segmentima igara koje mogu da produže vek trajanja ove kolekcije: ostavljen je editor mapa, a omogućena je i opcija za modovanje. To će dati šansu igračima da prave svoje misije i kampanje, da ubacuju nove jedinice i slično.

Sve ovo nas navodi na zaključak da je ovo jedno od boljih Remaster izdanja, a deluje nam čak i da je cena primerena onome što Command & Conquer Remastered nudi.

Igru nam je poslao Electronic Arts, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Command & Conquer Remastered Collection

Sve ovo nas navodi na zaključak da je ovo jedno od boljih Remaster izdanja, a deluje nam čak i da je cena primerena onome što Command & Conquer Remastered nudi.
8.4
Ne propuštati!
Izvođenje
8.2
10
Grafika
8.7
10
Zvuk
9.3
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!