Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Ys Memories of Celceta

Kada pričamo o Ys serijalu imamo osećaj kao da se obraćamo tek jednom malom (ali odabranom) delu igrača. Već i sam JRPG nije dovoljno zastupljen na našim prostorima, a onda dodatno tu imamo franšizu koja i pored toga što postoji od 1987. godine retko kad je bila namenjena igračima koji nemaju dovoljno stpljenja. Mada se mehanika naslova menjala od nastavka do nastavka, oni su uvek bili okrenuti igračima koji ne žele previše da se posvete priči (tome je služio drugi Nihom Falcon serijal The Legend of Heroes) i umesto toga, stavljali su fokus na borbe. Ukoliko spadate u tu šačicu gejmera, sa Ys Memories of Celceta ste se možda već susreli ili vam sigurno makar zvuči poznato jer je ovaj naslov objavljen 2014. godine za PS Vita konzolu (2012. u Japanu), 2018. je izašao za PC, a iz nekog razloga razvojni tim tek sad odlučio da igru objavi na PlayStation 4 konzoli.

Ys Memories of Celceta screenshots

Priča u Ys se na papiru nastavlja na Ys II, a prethodi The Oath of Felghana, ali su dobrodošli svi igrači koji se do sad nisu upoznali za glavnim junakom serijala, Adol Christin. Autori su smislili zanimljivu „začkoljicu” zahvaljujući kojoj se glavni junak iz nepoznatog razloga uopšte ne seća prethodnih avantura. On dolazi u gradić Casnan u kojem ga lokalni vlastodržac angažuje da istražuje zemlju Celceta kako bi ucrtao mapu ovog sveta.

Memories of Celceta je akcioni RPG, a borbe su ubedljivo najbolji deo ovog naslova. Ovaj naslov forsira igrača da koristi specijale, izbegavanja i blokove, nedozvoljavajući mu da se uspava. Drugim rečima, ovo je jedan od rethih RPG naslova u koje oprema i level glavnih junaka nije toliko bitan koliko reakcija igrača što je već dovoljno za divljenje samo po sebi. Ukoliko se brinete da je zbog toga manje pažnje posvećeno za sve ono što žanr čini zabavnim, ne brinite. Nedostatak sećanja glavnog junaka razvojni tim iskoristio je u gejmpleju, jer će Adol tokom vremena učiti neke specijalne poteze koji će mu pomoći u ostatku igre.

Ys Memories of Celceta screenshots

Na žalost, osim što bez sumnje deluje zastarelo, Memories of Celceta na momente pokazuje i prepoznatljive signale niskobudžetnih RPG ostvarenja. Veštačka inteligencija kako saboraca tako i protivnika nije sjajna, a deluje nam i kao glavni neprijatelji imaju premalo različitih napada.

Kada smo već kod mana, jedna od njih koja je više šokantna nego što će zasmetati tokom igre je to što drugi likovi znaju da „zabadaju” dok prate glavnog junaka po mapi i često se zaglavljuju na problematičnim delovima. Neverovatno je da nakon toliko godina razvojni tim nije našao vremena da ispegla ovaj problem.

Ys Memories of Celceta screenshots

Tu dolazimo i do najočiglednijeg problema. Obzirom da je Ys Memories of Celceta prvobitno objavljen za PlayStation Vita sisteme i to pre osam godina, svim igračima bi odmah trebalo da bude jasno da ne treba da očekuju da se ovaj naslov takmiči sa najnovijim RPG ostvarenjima kao što je to Final Fantasy VII Remake. Ono što gejmeri ipak mogu da očekuju je viša rezolucija, doterani detalji i savršen frejmrejt. Ipak, deluje nam da je PlayStation 4 verzija malo lošija u odnosu na PC izdanje, jer ponekad zna da zaštuca.

Ys Memories of Celceta je putnik iz prošlosti koji jasno govori sa kog igračkog sistema dolazi, a razvojni tim nije učinio baš ništa kako bi to sakrio i ublažio. Ipak, radi se o jednom od bolji JRPG ostvarenja koje ne bi trebalo da propustite ukoliko ste ljubitelj žanra.

Igru nam je poslao Marvelous Europe, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Ys Memories of Celceta

Kada pričamo o Ys serijalu imamo osećaj kao da se obraćamo tek jednom malom (ali odabranom) delu igrača. Već i sam JRPG nije dovoljno zastupljen na našim prostorima, a onda dodatno tu imamo franšizu koja i pored toga što postoji od 1987. godine retko
7.7
Zanimljivo
Izvođenje
7.7
10
Vizuelne karakteristike
8.4
10
Zvuk
6.7
10
8.2
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!