Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Final Fantasy VII Remake

Te sad već daleke 2015. godine sam imao veliku čast da posetim E3 sajam i da uživo ispratim konferencije koje organizuju najveći izdavači, tokom kojih jednom pasioniranom gejmeru ne može, a da ne zaigra srce. Mada je konkurencija te godine bila žestoka (EA je tada čak doveo legendarnog fudbalera Pelea), PlayStation prezentacija je oduvala konkurenciju (u gejming krugovima je jednostrano proglašena za pobednika). Kako i ne bi kada je lista imala gigantske najave kao što su povratak kultnog Shenmue serijala (koji je u roku od samo nekoliko sati nakon najave postigao uspeh na Kickstarter platformi), tada je najavljena neobična igra Horizon Zero Dawn (koja je postala hit nakon izlaska), ali i rimejk jednog od najvoljenijih JRPG naslova – Final Fantasy VII.

Sony je završavao konferenciju sa FFVII Remake najavom / foto: VGA, N.Dolapčev

Najava rimejka verovatno najboljeg naslova u serijalu (mada je meni IX ipak draži) je podigla masu u sportskoj dvorani u kojoj je Sony držao svoj šou, ali je od tog momenta prošlo previše vremena. Nakon blizu pet godina čekanja, tokom kojih je Square Enix škrtario pri predstavljanju detalja, konačno smo došli do kraja puta i do prilike da zaigramo FFVII Remake.

Ako do sad niste pravili razliku između rimejka i remasterizovanih igara, ovo ostvarenje će vam pojasniti šta biste trebali da očekujete od reinterpretacije jednog naslova.

Mada nova igra na svakom koraku podseća na izdanje iz 1997. godine, gotovo svaki kadar igre je obrađen tako da zadrži kultni šmek i upakuje ga u novo pakovanje. Pa tako na primer, ukoliko ste igrali prvi FF7 bez problema ćete se setiti svih lokacija, ali ćete ujedno primetiti koliko je ceo svet detaljniji nego ranije.

Dobar primer toga je priča u kojoj su zadržani svi likovi, ali smo ovog puta dobili mnogo više detalja o njima. Claud, Tifa i Avalanche ekipa su dobili još veći fokus nego ranije i ma koliko da ste veliki obožavaoc Final Fantasy VII bićete iznenađeni koliko su njihove priče proširene. Čak je i radnja doživela neke novine, koje ne bismo sada da otkrivamo, ali i dalje možete da očekujete borbu junaka protiv zle Shinra korporacije.

Razvojni tim je takođe odlučio da se odrekne poteznog JRPG izvođenja i umesto toga akcija u Final Fantasy VII Remake je u realnom vremenu. Ovo čini okršaje bržim i dinamičnijima, ali se old-school elementi mogu prepoznati u opcijama za izvođenje specijala i magija kada se okršaji privremeno usporavaju. Svaki lik ima svoje prednosti i mane, baš kao i protivnici sa kojim će oni morati da se sukobe.

Final Fantasy VII Remake screenshots

Prvi susret sa igrom će verovatno biti šok i za stare, ali i nove igrače, jer naslov uvodi dosta novih sistema koji zahtevaju privikavanje. Iznenađenje će mnogi doživeti već kod prvog glavnog neprijatelja na samom početku igre, koji će sigurno uspeti da uspori napredovanje. Jednom kada se pohvataju osnovni konci, FF7 će predstavljati pravo uživanje.

Blagu pomoć na tom putu mogu da budu sporedni zadaci koje Claud, kao plaćenik, ima opciju da obavlja. Ovo je verovatno najslabiji momenat rimejka, jer su sidequest misije često dosadne, te će jedini motiv za njihovo ispunjenje biti poneka vredna nagrada na „kraju tunela”

Final Fantasy VII Remake screenshots

Prezentacija naslova je još jedno prijatno iznenađenje. Mada smo od Square Enixa očekivali da će da pomeri granice (naročito u međuanimacijama), kao što je to radio puno puta u prošlosti, sad je uspeo da nadmaši i samog sebe – bukvalno. Sadašnja verzija FFVII Rimejka deluje daleko bolje od trejlera za igru, kao potpuna suprotnost u odnosu na nekog francuskog izdavača koga nećemo sad imenovati. Modeli likova izgleda fenomenalno, kao i okruženje koje je dalo potpuno novo svetlo za ono što smo videli toliko godina ranije. Jedina zamerka koja mora da se uputi se može vezati za kameru koja često zna da bude neukrotiva i može da ometa čak i neke borbe, ali ovo je standardna boljka akcione igre. Naslov smo testirali na PlayStation 4 Pro i tu nismo naišli na veće probleme.

Final Fantasy VII Remake savršeno balansira između prošlosti i sadašnjosti, uvodeći novine koje će sigurno slediti drugi predstavnici žanra. Na svakom koraku može da se primeti da je razvojni tim vodio računa da rekreira magiju jedne od najvažnijih igara do sad.

Pisao: Nikola „forsaken demon” Dolapčev

Igru nam je poslao Square Enix, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Final Fantasy VII Remake

Te sad već daleke 2015. godine sam imao veliku čast da posetim E3 sajam i da uživo ispratim konferencije koje organizuju najveći izdavači, tokom kojih jednom pasioniranom gejmeru ne može, a da ne zaigra srce. Mada je konkurencija te godine bila žesto
8.8
Ne propuštati!
Izvođenje
8.8
10
Vizuelne karakteristike
8.7
10
Zvuk
9.1
10
9.3
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!