Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Transport Fever 2

Žanr upravljačkih simulacija tokom godina je pročešljao kroz sve zamislive i nezamislive sfere poslovanja, ali je mom srcu najbliži bio onda kada je pratio uspon jedne transportne kompanije. Transport Tycoon Deluxe (kasnije i OpenTTD) jedan je od prvih naslova uz koji sam proveo više stotina sati, pa mislim da ne moram da vam objašnjavam zašto je Transport Fever 2 uspeo tako lako da me privuče.

Ovo je treća igra u „Fever” serijalu (prethodili su Train Fever, pa potom prvi Transport Fever), a druženje sa ovim naslovima nije uvek bilo bez problema, jer su oni u svojim prvim mesecima života imali abnormalnu količinu tehničkih problema. Ipak, oba naslova su uspeli da postignu nešto: naterali su ljubitelje žanra da obrate pažnju na razvojni tim Urban Games. Ekipica iz Švajcarske u narednim mesecima je vredno radila na ispravkama igara, a kada su konačno dostigli zadovoljavajući nivo kvaliteta, odlučili su da se bace na svoj najambiciozniji projekat do sada – onaj koji vam predstavljam na ovoj stranici.

Transport Fever 2 screenshots

Transport Fever 2 je u suštini tipična upravljačka simulacija, jer i ovde igrači počinju od „nule” (možda je bolje reći od debelog duga u banci), pa kroz niz pametnih investicija moraju da unaprede svoju kompaniju. U slučaju ovog naslova to znači uspon od 19. veka i prvih lokomotiva, pa sve do 21. veka, brzih vozova i najmodernijih aviona.

Igra je rezervisana samo za singlplejer i podeljena je na kampanju i sandbox mod. Kampanja vodi igrače kroz različite periode istorije nudeći više od 20 sati sadržaja i ujedno ih uči osnovama igre, a oni onda imaju priliku da isprobaju sve naučeno u free modu. Sandbox nudi blizu 200 godina istorije prevoza putnika i robe (železnički, drumski, rečni i avio saobraćaj) koji se mogu iskusiti, kroz tri različita okruženja i gotovo bezbroj mogućnosti.

Mada Transport Fever 2 ne poseduje mogućnost multiplejera ili barem kompjuterskih protivnika, male su šanse da će vam on ikad biti dosadan. Početni koraci su rezervisani za povezivanje najisplatljivijih linija, a kada to podesite imaćete zahtevan zadatak optimizacije troškova linija. Taman kada pomislite da je sve „tip-top”, igra će vas obavestiti da su vaša vozila zastarela ili pak da se pojavio neki novi model koji nudi više mogućnosti. Ovakvo trčkaranje od jednog do drugog problema držaće uspešno vašu pažnju tokom celih sesija, iako će vam biti jasno da nije sve savršeno.

Transport Fever 2 screenshots

Transport Fever 2 ima nekoliko većih problema, a onaj koji najviše može da zasmeta je nedostatak informacija uzrokovan time što naslov ne obaveštava pravovremeno igrača o nekim bitnim problemima, dok nepregledni meniji otežavaju pronalaženje tih informacija. Nekada vam neće biti odmah jasno da železnička linija koju ste postavili posluje sa milionskim gubitkom jer ste slučajno stavili pogrešne tipove vagona, dok u drugom slučaju nećete biti sigurni gde da povećate broj vozila jer na prvi pogled to neće biti jasno. Istina, sve funkcioniše bolje nego u prethodnim ostvarenjima i poboljšanja su očigledna, ali to što TF2 zahteva učenje može da zbuni pa i odbije mnoge igrače.

Kad sam već kod zahteva igre, mora se pomenuti i neočekivano visoki hardverski prohtevi naslova, jer će čak i najjače konfiguracije početi da štucaju kada se mapa odzumira i poiskaču svi detalji. Grafički endžin izgleda odlično i zadovoljstvo je posmatrati armiju vozila (detaljni su i zasnovani na pravim modelima) kako se pomera po ekranu, naročito kada se sve linije utegnu, pa činjenica da neće sve teći u bar 60 fps zna da razočara. Srećom pa Transport Fever 2 ne pati od ozbiljnijih tehničkih problema kao što je to bio slučaj sa prethodnicima.

Transport Fever 2 screenshots

Igra dolazi sa bogatim sadržajem, a ono što dodatno oduševljava je što je u igru ubačen editor mapa koje nude neograničene mogućnosti. Ukoliko nemate vremena (ili želje) da se bavite „digitalnim vajarstvom”, onda će vas sigurno obradovati podatak da TF2 ima podršku za Steam Workshop putem kojeg možete da preuzmete već gotove mape. Naravno, ovde će u narednim mesecima moći i da se nađu korisni modovi kojim će igrači moći da oblikuju naslov po svom ukusu, što je za ovaj tip igara veliki plus.

Ukoliko ste ljubitelj serijala ili samo volite žanr, Transport Fever 2 vas neće razočarati, jer je na svakom koraku očigledno da su autori uložili dosta truda i ljubavi kako bi sastavili ovu igru. Pored tehničkih problema i nelogičnosti u samom gejmpleju, na kraju moram da priznam da nisam zažalio ni trenutak što sam odlučio da isprobam najnoviju igru u serijalu.

Autor: Nikola „forsaken demon” Dolapčev

Igru nam je poslao Good Shepherd Entertainment, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Transport Fever 2

Žanr upravljačkih simulacija tokom godina je pročešljao kroz sve zamislive i nezamislive sfere poslovanja, ali je mom srcu najbliži bio onda kada je pratio uspon jedne transportne kompanije. Transport Tycoon Deluxe (kasnije i OpenTTD) jedan je od prv
8.1
Ne propuštati!
Izvođenje
8.1
10
Vizuelne karakteristike
8.0
10
Zvuk
8.5
10
7.7
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!