Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Need for Speed Heat

Posle niza prosečnih ili čak ispodprosečnih igara, možda i ne treba da nas previše čudi to što je Need for Speed Heat došao nakon skromnog broja najava. Serijal koji nam je nekad donosio igre koje je vredelo čekati sa nestrpljenjem u poslednje vreme je češće razočaravao, a nekad čak i duži period izrade nije previše pomogao (ovde naravno mislimo na Payback). Izgleda da je i EA snizio svoja očekivanja, jer nam je Need for Speed Heat stigao sa minimalnom reklamom, jer se o igri nije znalo ništa do tri meseca pre njenog zvaničnog izlaska. Ipak, ovaj naslov je jedan od interesantnijih u poslednjih nekoliko godina!

Na prvi pogled Heat ne deluje preterano drugačije od poslednjih nekoliko vožnji u popularnoj franšizi. I ovaj naslov favorizuju underground kulturu , nelegalne ulične trke, „budženje” automobila, a i ovog puta dolazi čak i sa svojom Fast & Furious pričom.

Need for Speed Heat Screenshot

Radnja je smeštena u fiktivni grad Palm City koji je modelovan po uzoru na Majami, sa blagom dozom Las Vegasa, a priča prikazuje uspon nepoznatog vozača na šampionski tron ove metropole. Ono što nas sprečava da dalje prepričamo radnju ove igre je to što smo sigurni da znate i sami kako se ona nastavlja, a verovatno i završava. Scenario je prepun očekivanih momenata i stereotipova, a nema previše interesantnih delova koji bi vas naterali da nastavite dalje. Nismo sigurni zašto se uopšte pojavila ta želja da NFS ima priču, jer su igre bile zabavne i bez toga. Heat je vožnja i tu je trebao da ostane fokus, umesto što su Ghost Games i EA rasipali energiju na ovo.

Do sada ne bi trebalo da postoji i tračak sumnje da je Need for Speed Heat arkadna vožnja, a osećaj vožnje je dobar, iako ne toliko uverljiv kao u Forza Horizon naslovima. Autori su ubacili sistem proklizavanja kada se u krivini oduzima pa potom dodaje gas što deluje zanimljivo, ali nam se čini da se to neće dopasti određenim igračima (postoji opcija za isključivanje ove mogućnosti). Heat nema „premotavanje”, ali je zato nitro boost i dalje tu mada nam se čini da nije tako koristan kao ranije.

Need for Speed Heat Screenshot

Najveća novina koju donosi NFSH je opcija da se u bilo kom momentu bira između vožnje danju i tokom noći. Osim očigledne vizuelne razlike, dnevne i noćne trke se razlikuju po nagradama, gde vožnja danju donosi novac, a tokom noći se stiče bolja reputacija koja je i potrebna za napredovanje kroz priču. Noć zbog „Rep” poena donosi i uzbudljivije trke, jer se vožnjom uvećava Heat level, a što je on veći to se za branik automobila lepi više policijski jedinica.

Ovo je i deo igre koji nas je najviše razočarao, jer policija trenutno nije dobro izbalansirana, pa se okršaj sa snagama reda i zakona nikako ne preporučuje čak ni sa bržim vozilima. Početni modeli automobila jedva mogu da se izbore sa drugim Heat nivoom, dok sa trećim stepenom igrači mogu da se predaju odmah. Istovremeno i drugi igrači deluju prepametno u trkama pa sve greške igrača brzo dolaze na naplatu i gotovo je nemoguće ispraviti ih do kraja trke.

Problem je u tome što ovaj segment Heat-a mora da se igra kako bi se napredovalo kroz priču, a kada okrutna policija uspe da sustigne igrača gube se skoro svi REP poeni ostvareni tokom noći. To pojačava iovako jak osećaj grindovanja, jer su autori očigledno želeli da zadrže što duže igrače u igri. To nije učinjeno na najbolji način pa su male šanse da vam igra neće brzo dosaditi, kao da je Ghost Games u poslednjem momentu odlučio da izbaci mikrotransakcije… Ili je plan bio da se one naknadno dodaju? Ostaje da se vidi u narednim mesecima.

Kao i prethodnici i NFS Heat ima širok spektar onlajn modova i funkcija, gde igrači mogu da odu jednom kada ih zamore AI protivnici. Samim ulaskom u igru svi gejmeri se priključuju Crew timu koji im dodaje bonuse, baš poput timova u konkurentskim vožnjama – što više se vozi dobijaju se bolje nagrade.

Need for Speed Heat screenshots

Izbor automobila u igri je solidan i sastavljen je od očekivanog miksa oldtajmera, japanskih hečova, a na spisku su i Ferarri i Porše modeli. Ponašanje vozila može da se modifikuje kroz menjanje delova ili podešavanja, pa se svaki model može podesiti za ulične trke, drift, offroad ili vožnju po asfaltu. Sistem je jednostavan, ali dovoljno interesantan za kreaciju različitih „buildova” u zavisnosti od potreba. Naravno da je najlepša novina to što se apgrejdovanje ovog puta vrši menjanjem pravih delova, a ne imaginarnih pay-to-win kartica.

Uz funkcionalne delove, igrači imaju na izboru i dubok sistem podešavanja izgleda vozila, a broj opcija nas je podsetio na najbolje naslove ovog tipa u serijalu. Pored solidne kolekcije predmeta, deo njih se može pronaći i na samoj mapi, a potraga za collectable ajtemima u Palm City-ju bar malo uspeva da prikrije činjenicu da nam grad deluje praznjikavo.

Need for Speed Heat Screenshot

NFS Heat izgleda atraktivno, a na našoj test mašini je radio dosta dobro. Palm City je i po danu i po noći uspeo da nas oduševi, ali su najjači efekat doneli efekti kiše, naročito po najvećem kijametu. Frostbite endžin nažalost povlači i svoje probleme, ali ne verujemo da će se EA u skorije vreme odlučiti da ga izbaci, pa smo znali šta da očekujemo od nove NFS igre. Obzirom da igra odvija na Floridi, autori su želeli da kreiraju autentičnu atmosferu ovog dela SAD, pa je muzika u igri sačinjena od latino i regeton pesama. I pored toga što će svako na soundtrack listi naći svog favorita, deluje nam kao da je bio potreban veći stepen varijacije.

Need for Speed Heat ne donosi ništa preterano novo, a iako je Ghost Games radio na unapređenju svih pojedinačnih elemenata, najnoviji NFS je tek nešto prijatniji za igru u odnosu na prethodnika. Mada smo mi ostali razočarani, ovaj naslov je verovatno dovoljan da zadovolji one igrače koji i dalje čekaju na odgovarajućeg naslednika Underground serijala. Boljih vožnji definitivno ima (Forza Horizon), ali ukoliko ste se baš uželeli Need For Speed-a isprobajte Heat.

Igru nam je poslao Electronic Arts ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Need for Speed Heat

Posle niza prosečnih ili čak ispodprosečnih igara, možda i ne treba da nas previše čudi to što je Need for Speed Heat došao nakon skromnog broja najava. Serijal koji nam je nekad donosio igre koje je vredelo čekati sa nestrpljenjem u poslednje vreme
7.6
Zanimljivo
Izvođenje
7.6
10
Vizuelne karakteristike
7.1
10
Zvuk
9.0
10
9.2
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!