Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Atelier Ryza Ever Darkness and the Secret Hideout

Atelier serijal je još jedan od onih koji se nikad nije „primio” u našem okruženju, a da uopšte nema razloga za to. Serijal simpatičnih JRPG igara možda nije uspeo da osvoji srca naših igrača, ali je odavno stekao dovoljno publike van Japana koji željno iščekuju novi nastavak. Od poslednjeg naslova koji je zaista vredan svačije pažnje je možda prošlo nekoliko godina, ali tu dolazi Atelier Ryza Ever Darkness and the Secret Hideout kao odlična početna tačka za sve igrače koji su želeli da uskoče u serijal.

Kada je serijal sijao najsjajnije on je donosio zabavnu priču o do tada sasvim običnim likovima koji otkrivaju svet alhemije, a priča najnovije igre sledi baš tu filozofiju. Glavna junakinja je Ryza koja živi u običnom životom, koji je za nju i previše dosadan, pa zajedno sa prijateljima po imenu Lent i Tao odlučuje da se upusti u avanturu i napusti ostrvo na kojem živi. Nakon što upadnu u prvu nevolju, oni u stvari saznaju da će im se svet potpuno promeniti.

Atelier Ryza je priča kakvu želite da odigrate tokom nedeljnog popodneva (ili u ovom slučaju više nedeljnih popodneva), koju se potpuno uklapa u „coming of age” aršine. Nakon niza igara u kojim dobijamo svemoćne i neuništive heroje, lepo je ispratiti opuštajuću priču o odrastanju likova. Radnja se doduše slaže sa onim što očekujemo od animea, jer su autori morali u nju da ubace i nezaobilazni fan-service koji nam se učinio suvišnim.

Atelier Ryza Ever Darkness and the Secret Hideout screenshots

Najnovije Atelier ostvarenje se zadržalo u okvirima prethodnika pa donosi poteze borbe kakve očekujem od JRPG naslova, ali su autori uneli nekoliko novina. Igrač tokom okršaja vodi samo jednog junaka ili junakinju u isto vreme, dok će kontrolu nad ostalim preuzeti kompjuter, ali u svakom momentu ima opciju da se prebaci na nekog od drugih karaktera. Razvojni tim Gust je ubacio i vremensko ograničenje za povlačenje poteza koje najviše podseća na ATB sistem iz Final Fantasy serijala, što je najviše uticalo da borbe budu zanimljivije nego ranije. Naravno da možete da očekujete da će akcija do kraja igre da se pretvori u grind fest, ali u našem slučaju to nije bilo previše naporno.

Alchemy sistem je opet veliki deo igre, a to što je glavna junakinja početnica je dalo razvojnom timu Gust slobodu da potpuno redizajnira mehaniku igre. Naslov čini sve da objasni koji materijali su potrebni, kao i kako sve funkcioniše, ali se može očekivati da igračima dosta stvari neće biti jasno u početku. Ipak baratenjem receptima i levelovanjem je u suštini jednostavnom pa pravih razloga za brigu i nema.

Uostalom, Atelier Ryza i nije naslov koji može, ili možda čak i želi, da namuči igrače. Igra je lagana, ali barem nudi solidnu količinu sadržaja pre dolaska do završne špice.

Atelier Ryza Ever Darkness and the Secret Hideout screenshots

Atelier Ryza je i ugodan za oko jer su autori unapredili grafički endžin, pa su modeli likova sada detaljniji i ne odskaču previše od anime filmova i serija, a jedino što možemo da zamerimo su mutne teksture i neki sitniji tehnički problemi. Zanimljivo je pomenuti i da Nintendo Switch prati na ovom polju druge igračke sisteme što nije tako čest slučaj, ali i govori da ovaj naslov nema previše naprednih specijalnih efekata. Ipak, krajnji utisak je da je razvojni tim na odličan način iskoristio grafički endžin.

Ukoliko ste ikad poželeli da uskočite u Atelier serijal ili jednostavno želite da odigrate odličan JRPG naslov, naša topla preporuka je Atelier Ryza Ever Darkness and the Secret Hideout. Ovo je igra koja ne samo da je prodrmala serijal, već je donela i zanimljiva osveženja za ceo žanr.

Igru nam je poslao KOEI Tecmo Games, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Atelier Ryza Ever Darkness and the Secret Hideout

Atelier serijal je još jedan od onih koji se nikad nije „primio" u našem okruženju, a da uopšte nema razloga za to. Serijal simpatičnih JRPG igara možda nije uspeo da osvoji srca naših igrača, ali je odavno stekao dovoljno publike van Japana koji žel
8
Zanimljivo
Izvođenje
8
10
Vizuelne karakteristike
8.1
10
Zvuk
8.4
10
8.1
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!