Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Northgard

Ako ste imali prilike da odrastate tokom devedestih i početkom 2000-ih godina, a pritom i voleli video igre, mala je šansa da ste promašili žanr zvani RTS tj. strategije u realnom vremenu. Ovaj, tada popularni žanr, doneo je na svet neke od najboljih ikad viđenih ostvarenja, poput Age of Empires ili Command & Conquer, ili pak i naslova koji je zacementirao popularnost i rasprostranjenost ovog žanra – Warcraft.

Danas, 2019. godine, RTS je nekako zaboravljen, mnogo više vremena se posvećuje grand strategijama, kartaško strateškim naslovima i menadžment strategijama. Čini se kao da je zlatno doba RTS-a odavno prošlo.

Ako se Shiro Games razvojni tim pita, onda to nikako nije slučaj. Ovaj studio je 2017. godine izbacio na PC njihov indie dragulj pod nazivom Northgard koji, ukratko rečeno, uči od svih svojih „predaka” i kombinuje stvari na najbolji način, kako bi pravi RTS doživljaj bio potpun. Dve godine kasnije, ovaj naslov izbačen je i na konzole, a baš o toj verziji ćemo pričati na ovoj strani.

Northgard screenshots

Krenućemo od priče koja nije spektalurna. Jednostavno prati klasičan put osvete sina kojem je otac ubijen od strane „loših” ljudi. Vi, sin pravog naslednika zemlje vikinga, ste izdani na slavlju i vaš otac je ubijen, nakon čega negativci beže sa poluostrva na ostrvo, zemlju zvanu Northgard. U vašem kvestu da porazite vikinški klan koji želi presto za sebe, pomoćiće vam razni klanovi, a svaki od njih ima svoje posebne perkove i mane, naravno. Trebaće vam između 7 do 11 sati da pređete story mode u zavisnosti od težine koju izaberete.

Gejmplej je ipak ono zbog čega svi igramo RTS naslove i ovde je urađen na krajnje fenomenalan način. Funkcioniše kao neka fuzija čuvenog serijala The Settlers, gde imate posebne oblasti na mapi koje možete kolonizovati i određen broj građevina koji možete izgraditi na toj teritoriji i takođe čuvenog serijala Age of Empires gde morati paziti da imate dovoljno hrane, drva, vojnika i zadovoljstva u vašem malom naselju. Dok igrate igru, vreme prolazi i godišnja doba se menjaju, a svako godišnje doba donosi nešto interesantno za vaš klan. Recimo tokom proleća proizvodićete najviše hrane dok će tokom zime, zbog zaleđenih useva i potrošnje drveća za loženje, produkcija ove dve potrebštine znatno opasti.

Northgard screenshots

Kada završite priču u kojoj se upoznajete sa ovim naslovom pred vama stoji interesantni single player mod u kom se možete oprobati protiv AI-a i naravno multiplayer mod gde se sa još tri protivnika borite za pobedu na jednoj mapi. Na raspolaganju za sada u verziji za konzole imate da birate između 6 klanova, a to su klan Vuka, Medveda, Divlje svinje, Koze i Gavrana. Osim neprijateljskih vojski na ovim mapama srešćete i stravična mitska bića iz Nordijske mitologije i to je ono što ovaj naslov čini baš potpunim, daje mu to mitološko ruho i čini ovu video igru drugačijom od ostalih.

Grafički ovaj naslov ne izlgeda fenomenalno ali morate imati u vidu da je ovo indie igra i da je instalacija velika čitavih 750 MB, ali ova grafika potpuno ide uz ovaj naslov. Najviše podseća na neke ranije verzije The Settlers naslova, gde je korišćen „kartuniš” pristup.

Northgard screenshots

Muzika je veoma prijatna i ne smeta uhu iako konstantno traje za vreme igranja jedne mape. Zvuk je dobro usklađen i ovde zaista nemamo nikakvih zamerki.

Northgard, naslov koji je izašao 2017. godine na PC, i sada odlično portovan na konzole, predstavlja odličan primer da grafika i budžet ne moraju biti astronomski da bi igra bila interesantna i odlična.

Northgard je zaraza koja traje! Northgard-a nam treba više!

Aurot: Luka Dž. Jovanović

Igru nam je poslao Shiro Games, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Northgard

Ako ste imali prilike da odrastate tokom devedestih i početkom 2000-ih godina, a pritom i voleli video igre, mala je šansa da ste promašili žanr zvani RTS tj. strategije u realnom vremenu. Ovaj, tada popularni žanr, doneo je na svet neke od najboljih
9
Ne propuštati!
Izvođenje
9
10
Vizuelne karakteristike
10
10
Zvuk
8
10
9
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!