Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

The Dark Pictures Anthology Man of Medan

Još otkako sam prvi put zaigrao Until Dawn 2015. godine iza zatvorenih vrata tokom E3 sajma znao sam da će ovaj naslov ispuniti moja očekivanja, ali sam bio zabrinut da će razočarati druge igrače. „Slešer” horori nikad nisu bili preterano cenjeni, zbog čega sam se oduševio kada sam video da je postigao veliki uspeh kod igrača nešto kasnije te iste godine. On je bio dovoljno velik da je razvojni tim Supermassive Games odlučio da napravi ne jednu igru, već ceo serijal koji će naslediti Until Dawn. Man of Medan je prvi naslov u The Dark Pictures Anthology kolekciji, koja deluje kao solidan početak, ali je jasno i da će autori morati mnogo više da se potrude za narednu igru.

Man of Medan je baš kao i prethodni naslov ovog studija interaktivni film u kojem igrači odlučuju tok radnje, kao i sudbine glavnih junaka. Ovog puta priča prati pet amerikanaca koji su krenuli u podvodno istraživanje južnog dela Tihog okeana u potrazi za srušenim avionom iz Drugog svetskog rata. U neočekivanom spletu okolnosti, oni potom nailaze na ukleti brod, koji krije košmare kakve nikad nisu mogli ni da zamisle.

Kada se pogleda kao celina, priča naslova je zanimljiva, ali je u praksi to najviše zbog njene druge polovine. Naime, tempo radnje je u prvoj trećini sporiji, jer je tu kako bi upoznao posmatrače sa glavnim junacima i zapletom, što je ovde preterano otegnuto. Takva usporenost može nekim igračima da bude čak i odbojna, posebno ukoliko oni očekuju pravo horor iskustvo koje nastupa tek nakon sat do dva u igri (mada „jump scare” momenata ima i u početku).

The Dark Pictures Anthology Man of Medan screenshots
Broj mrtvih koji mogu da se vide u ovom naslovu kao u nekoj FPS igri

Igrači će tokom kampanje kontrolisati pet glavnih junaka, koji će se smenjivati tokom vremena. Izvođenje se svodi na blago istraživanje, dok će najvažniji biti odabir odgovora i odluka, kao i jednostavne akcione scene koje najdramatičnije mogu da utiču na tok priče.

Jeziva atmosfera je ono na šta mogu da računaju svi koji su zainteresovani da isprobaju Man of Medan. Ovaj naslov je potpuno okrenut priči i nema zahtevnije akcione scene ili logičke probleme koji bi mogli da produže trajanje igre. Baš zbog toga radnja će nastaviti stalno da ide dalje bez obzira na to šta se dešavalo na ekranu. Učinilo mi se da su neke od scena čak i nasilno prekinute jer sam predugo istraživao lokaciju na kojoj sam se nalazio, a to je naravno uticalo na tok priče. Problem je to što igra neće jasno reći ni u jednom momentu.

Kao i u prethodnoj igri razvojnog tima i ovde će odluke igrača uticati na to da li će se glavni likovi osloboditi ili naići na tragičan kraj. Po navodima autora, u igri se nalazi više od 60 načina da glavni junaci poginu, za šta je potrebna sekunda nepažnje.

The Dark Pictures Anthology Man of Medan screenshots
The Dark Pictures Anthology ima naratora, baš kao i Until Dawn

Za to je najviše kriv QTE (Quick-Time Event, delovi u kojim igra ispisuje koji taster igrač treba da brzo pritisne) koji mi nikad nije bio omiljen. U Until Dawn sam QTE sekvence mrzeo jer su se pojavljivale bez najave i često su uticale na ostatak priče (da, poginuo mi je jedan od likova tako). Ista je situacija i u Man of Medan, pa kada budete igrali ovaj naslov prvi put moraćete da imate paklene reflekse ukoliko želite najbolji kraj. Ukoliko vas igra iznenadi može se desiti da vam pogine celokupna ekipa, pa ćete verovatno morati da krenete ispočetka ili da nakon završetka ponovo odigrate određene delove, što je veoma iritantno.

Objašnjenje za to se krije u dužini igre. Koncept antologije je nažalost uticao na to da nijedna od igara neće biti preterano dugačka, pa Man of Medan možete da pređete za četiri do pet sati. Ovakva odluka je opravdana upola nižom cenom ostvarenja, što mi deluje prihvatljivo, pogotovo za igrače koji žele da vide sve scene i krajeve koje su propustili u prvom prelazu. Dodatna uteha je i da na ovu igru možemo da gledamo kao na jednu epizodu, koja za razliku od Life is Strange ili The Walking Dead iscepkane priče na delove, predstavlja celinu koja može da se odigra odjednom.

Najveća novina u odnosu na druge interaktivne filmove koje smo do sad videli je kooperativni mod, a autori su ostavili opcije za onlajn i oflajn igru. Kada se igra preko interneta, oba igrača biraju svoje likove i donose odluke paralelno, a kao rezultati su donekle drugačije scene u odnosu na singlplejer. Ispred jednog ekrana (Movie Night mod), Man of Medan može da igra do pet igrača gde svako od njih vodi svog junaka naizmeničnim dodavanjem kontrolera.

The Dark Pictures Anthology Man of Medan screenshots

Kada već pominjem kontrole, obzirom da MoM koristi statične kamere, upravljanje likovima nekad zna da bude nepotrebno zakomplikovano, pa i trapavo, ali to je samo jedan od nedostataka. Značajniji problem su frejmdropovi tokom igre, sporije učitavanje tekstura, ali i očigledni prelazi između scena koje su ubačene na osnovu načinjenih odluka. Naslov i pored toga izgleda fenomenalno, gde prednjači dizajn glavne lokacije, kao i modeli junaka. Glasovna gluma i dizajn zvuka su takođe dobri, mada je priča prepuna loše napisanih dijaloga koje glumci i uz najbolju nameru nisu mogli da predstave da to izgleda prihvatljivo.

Sumirano u što manje reči: Man of Medan nije bolji od Until Dawn. Ipak moram da naglasim da on predstavlja solidan početak za novi serijal. Nadam samo se da će se Supermassive uozbiljiti i u narednoj igri (čija najava se može videti tokom kredita) doneti onaj „vau” efekat koji smo svi osetili dok smo igrali prethodnu igru.

Autor: Nikola „forsaken demon” Dolapčev

Ukratko

The Dark Pictures Anthology Man of Medan

Još otkako sam prvi put zaigrao Until Dawn 2015. godine iza zatvorenih vrata tokom E3 sajma znao sam da će ovaj naslov ispuniti moja očekivanja, ali sam bio zabrinut da će razočarati druge igrače. „Slešer" horori nikad nisu bili preterano cenjeni, zb
8.4
Ne propuštati!
Izvođenje
8.4
10
Vizuelne karakteristike
8.1
10
Zvuk
8.8
10
9.1
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!