Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Madden NFL 20

Madden NFL 20 je najnovije izdanje sportskog serijala starog više od 30 godina, a koji kod nas iz očiglednih razloga nikad nije doživeo veću popularnost. Popularizacija američkog fudbala u svetu polako je doveo i Madden franšizu i u naše krajeve, a obzirom da se radi o odličnim sportskim simulacijama uvek rado odlučimo da isprobamo aktuelno izdanje. Kako igru gledamo i iz perspektive PC igrača, moramo da spomenemo i to da smo prošlogodišni comeback dočekali sa oduševljenjem, ali nas je „honeymoon” faza sad već popustila pa ove godine ipak očekujemo da će nova igra doneti mnogo više.

I da se razumemo, nisu naši zahtevi preveliki. Igrači ne bi trebalo da očekuju radikalne novine od Madden NFL 20, baš kao što je to slučaj i sa ostalim sportskim simulacijama koje imaju premali razvojni ciklus. Najbolje što možemo da očekujemo od razvojnog tima je da ispravi propuste od ranije, posluša predloge igrača i da usput uvede neke novine.

Madden NFL 20 screenshots

Kada bi sudili po glavnom meniju igre, reklo bi se da EA Sports ove godine nije bio zainteresovan da uloži preteran napor u Madden NFL. Igrači će na izboru opet imati skroman broj modova igre koji je podeljen na karijeru, Franchise, Exibition i Ultimate Team. Spisak dolazi kao hladan tuš obzirom da druge sportske simulacije nude mnogo više varijacija. Najbolji primer toga su NBA Live i NHL, a od ove sezone i FIFA sa svojim uličnim varijantama sportova koji predstavljaju lepo osveženje i dopunjuju osnovnu verziju igre.

Igrači koji budu tražili nešto drugačije moraće da se zadovolje sa karijerom koja nosi naziv QB1: Face of the Francise. Nasuprot story karijera koje smo mogli da vidimo u prethodne dve Madden igre, u QB1 je moguće kreirati svog igrača „od nule”, ali je EA Sports i ovog puta ubacio priču koja će pratiti uspon mladog sportiste. Mod počinje snažno uvođenjem koledž utakmica, po prvi put u serijalu, a QB1 će moći da pređe u jednu od 10 NCAA škola. Ovo je deo kada je karijera najzanimljivija, jer onog momenta kada lik pređe u NFL ligu priča naglo prestaje i pretvara se manje-više u standardni Franchise mod. Osim povremenih tekstualnih poruka radnja se potpuno gubi, zbog čega moramo da zaključimo da je Longshot bio daleko zabavniji.

Madden NFL 20 screenshots

Svesni smo da će se ovako nešto više dopasti pravim ljubiteljima američkog fudbala, ali će oni verovatno potpuno preskočiti QB1 i odmah utonuti u Franchise mod u kojem mogu da vode svoj NFL tim. Ovaj režim je doživeo najmanje novina, a jedina stvar vredna pomena je „Scenario Engine” koji uvodi komunikaciju između trenera i igrača, što se svodi na udovoljavanje njihovim zahtevima i slično.

EA Tiburon je najviše pažnje opet posvetio Ultimate Team modu koji nastavlja da donosi najveću zaradu kompaniji. Slično drugim sportskim simulacijama i ovde gejmeri kroz igru skupljaju kartice igrača i na taj način poboljšavaju svoj tim, a karte mogu da se dobiju kroz otvaranje pack-ova trošenjem pravih para. Novina je Mission sistem putem kojeg igrači ispunjavaju različite zadatke i na taj način dobijaju dodatne ajteme, što znatno ubrzava proces građenja tima.

Madden NFL 20 screenshots

Na terenu ove godine najviše može da se oseti efekat novih X-Factor i Superstar sposobnosti koje su dodeljene pedesetorici najboljih NFL igrača. X-Factor sposobnosti se otključavaju tokom utakmice i daju specijale, poput nepogrešivog pasa za kvoterbeke i slično. Sa druge strane, Superstar je pasivan abiliti koji je vezan za nekog igrača. Njihov efekat je itekako osetan u borbi za jarde i pravi veću razliku između igrača, ali i naglašava potrebu za taktičkim razmišljanjem. Istovremeno igrači postaju sličniji herojima u igrama kao što su Overwatch ili Dota2 pa će gejmeri možda početi da biraju određene timove zbog toga, a tokom našeg testa nam se učinilo da je napravljen dobar balans.

Madden NFL 20 je lepši u odnosu na prethodnika, ali nam deluje kao da su autori ove godine najviše radili na što jednostavnijem prikazu svih informacija na ekranu. Obzirom da se radi o kompleksnom sportu, sa kojim naši igrači nisu preterano upoznati, jasniji pregled je više nego dobrodošao. Što se tiče grafičkog endžina, EA Tiburun je radio na animacijama i detaljima, ali unapređenja nisu toliko vidljiva kao skok hardverske zahtevnosti igre u PC verziji. Madden NFL 20 smo testirali pre njegove zvanične premijere kada smo primetili i brojne grafičke probleme, a oni nisu ispravljeni i tokom prvih nekoliko dana nakon izlaska. Problematični su i komentari koji se prečesto ponavljaju, a nekad uopšte ne prate akciju na ekranu, ali to je nažalost boljka skoro svih sportskih simulacija.

Madden NFL 20 screenshots

Slažemo se da se izraz „korak u pravom smeru” prečesto koristi za sportske simulacije, ali on u većini slučajeva ne opisuje igru na najbolji način izbegavajući da navede o koliko značajnom napretku se zaista radi. Da, Madden NFL 20 predstavlja korak napred, ali je on premali da bi opravdao zasebno izdanje. To stvara čudnu situaciju gde smo razočarani najnovijim NFL ostvarenjem, iako je igra sa druge strane odlična i možemo da je preporučimo, naročito ukoliko ste preskočili nekoliko prethodnih izdanja.

Igru nam je poslao Electronic Arts, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Madden NFL 20

Madden NFL 20 je najnovije izdanje sportskog serijala starog više od 30 godina, a koji kod nas iz očiglednih razloga nikad nije doživeo veću popularnost. Popularizacija američkog fudbala u svetu polako je doveo i Madden franšizu i u naše krajeve, a o
7.8
Zanimljivo
Izvođenje
7.8
10
Vizuelne karakteristike
7.4
10
Zvuk
8.1
10
9.2
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!