Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Team Sonic Racing

Jedna nova epoha u žanru arkadnih vožnji je počela nakon što je Nintendo odlučio da svoje junake iz Super Mario Bros. igara strpa za volan karting vozila. Nakon toga usledila je lavina sličnih igara u tom broju da danas nismo ni sigurni da li postoji neka popularnija gaming franšiza, a da nema svoj kart spin-off (priznajte da bi bilo zabavno videti Witcher ili Amnesia kart igre). Mnogo godina nakon Mariovog karting debija, došao je red i na heroja koji je oduvek bio sinonim za brzinu. Razvojni tim Sumo Digital je do sad uradio odličan posao sa dve prethodne karting, pa smo poželeli da vidimo šta to novo donosi Team Sonic Racing.

Team Sonic racing screenshot (5)

Baš ovo „Team” bi trebalo da otkrije najveću novinu treće Sonic Racing igre, jer je ovog puta u fokusu timska igra, kao u nekim od najpopularnijih FPS ostvarenja. Team Sonic Racing dakle donosi timske trke gde se u jednom timu nalaze tri igrača koji imaju cilj, naravno, da pokupe najbolji plasman u trci.

Razvojni tim je ovde bio kreativan, pa je u naslov ubačeno nekoliko tehnika koje se mogu koristiti za pobedu. Pa tako na primer najbolje plasiran takmičar u timu za sobom ostavlja trag koji će dati dodatni boost saigračima ako oni uspeju da ga isprate. Saigrači imaju i mogućnost da se dobacuju sa ajtemima, a zanimljivo je i to da usput skupljaju Ultimate koji, kada bude aktiviran, svim vozačima daje kratkotrajni boost i neuništivost.

U industriji video igara izgleda da važi pravilo „kad jedna igra kopira drugu ona je plagijat, a kad to rade dve to je podžanr”. Baš tako nam deluje Kart „podžanr” arkadnih vožnji u kojem se koriste mehanike koje je koristio i Super Mario Kart, počev od ajtema koji se skupljaju i potom koriste, pa do neobičnih staza koje ne mogu da se vide u tradicionalnim vožnjama.

Team Sonic racing screenshot

Sve te elemente koristi i Team Sonic Racing, a pošto se radi o formuli koja ne može da omane i ovo ostvarenje će znati često da bude zabavno, pogotovo kada igrate sa društvom. To takođe olakšava navikavanje na igru, pa će igračima najveći problem biti samo da popamte izgled staza. Ovde je Sumo Digital omanuo, jer staze nisu tako upečatljive kao u nekim drugim predstavnicima podžanra.

Veliki problem potom će biti međusobno usklađivanje saobraca, ali ma koliko da su igrači loši u tome, saradnja sa glupavim kompjuterski vođenim saveznicima će biti mnogo gore rešenje. Veštačka inteligencija u igri se takođe oslanja i na rubber-banding koji znači da će svi takmičari biti zalepljeni jedni za druge tokom cele trke bez obzira na to koliko dobro ili loše voze. Tek u poslednjim minutima trke igra će pustiti igrače da pokažu koliko su zaista dobri. Autori na ovaj način žele da zadrže uzbuđenje tokom cele trke, ali je kod nas efekat potpuno suprotan.

Osim trka, Team Sonic Racing ima i nekoliko drugačijih tipova izazova koji su svi ubačeni u singlplejer karijeru nazvanu Adventure. Autori su se potrudili da u ovaj mod strpaju i nekakvu priču, ali ona teško da će uspeti ikog da zainteresuje da je isprati od početka do kraja zahvaljujući najsuvoparnijem obliku naracije – statičnim slikama i dijalozima.

Team Sonic racing screenshot

Mi smo na testu imali PlayStation 4 verziju i nju smo testirali na Pro konzoli gde je igra radila u 60fps, ali samo u singlplejer modu. Čim bi se igra pokrenula u splitscreen režimu frejmrejt bi pao na 30fps, koji često nije bio ni potpuno stabilan. Na običnoj PS4 konzoli broj slika je bio još lošiji, pa je u pojedinim scenama zabeležen pad i na manje od 20fps!

Pad je dobar opis treće Sonic karting igre. Timska komponenta igre koja je bila njen najveći adut, nažalost nije bila dovoljna da izvadi sve mane ovog neinspirativnog ostvarenja. Ovo nije razlog da ne isprobate Team Sonic Racing, već je više naše razočaranje što se autori nisu potrudili da bolje izdvoje najnoviju igru u odnosu na ostatak žanra.

Igru nam je poslala Sega, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Team Sonic Racing

Jedna nova epoha u žanru arkadnih vožnji je počela nakon što je Nintendo odlučio da svoje junake iz Super Mario Bros. igara strpa za volan karting vozila. Nakon toga usledila je lavina sličnih igara u tom broju da danas nismo ni sigurni da li postoji
7.2
Zanimljivo
Izvođenje
7.2
10
Vizuelne karakteristike
7.2
10
Zvuk
8.6
10
8.3
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!