Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Rage 2

Čudan je bio prvi Rage, ali ne zbog svog apokaliptičnog okruženja i drugačije atmosfere u odnosu na slična ostvarenja koja su nam stigla 2011., već zato što se radilo o zabavnom ostvarenju koji i pored visokih ocena kritike nije zabeležilo veći uspeh na gejming sceni. Igrači su verovatno očekivali mnogo više od potpuno novog imena u ponudi razvojnog tima id Software i izgleda ostvarenje u Doom ili Quake rangu. Mlaka reakcija publike je izgleda ipak bila dovoljna za nastavak, ali su Bethesda i id Software znali da su im potrebne sveže ideje kako bi ispravili propuste od ranije. Zbog toga je za Rage 2 angažovan razvojni studio Avalanche (Just Cause serijal), što je već bio prvi signal da će nastavak biti drugačiji.

Osam godina između dva igre donele su i dosta velikih razlika, ali da biste igrali Rage 2 neće vam biti potrebno poznavanje prethodnika, i to kažem jer iskreno ne verujem da je preveliki broj vas koji čitate ovo posvetio svoje vreme prethodnom naslovu. Vi koji pak jeste, u novoj igri ćete pronaći dovoljno poznatih elemenata da steknete utisak da igrate nastavak, ali uz napomenu da je priča opet smlaćena.

Rage 2 Screenshot

U glavnoj ulozi ovog puta se nalazi poslednji rendžer Walker, čiji pol igrači mogu da odrede na početku, koji je na putu da zaustavi generala Cross-a i ozloglašenu grupu koja se predstavlja kao Authority. Sve se odigrava u opustošenom svetu koji kao da je preuzet iz Mad Max filmova i osim živahnih boja ovde ne treba očekivati previše originalnosti. Pa čak bi i to sve bilo podnošljivo da je priča iole zanimljiva, ali tokom najvećeg dela igre sam se svojski trudio da ne preskačem dijaloge. Posle odličnog uvoda, singlplejer će se svesti na ispunjavanje sporednih misija kako bi se radnja nastavila dalje što je koncept koji mi se nikad nije previše dopadao. Likovi u priči su retko kad zanimljivi, a oni nemaju dovoljnu „minutažu” da bi se igrači vezali za njih pošto jer igra može i brzo da se pređe. To je razočaravajuć podatak obzirom da je Rage 2 imao fenomenalne reklame koje su bile upečatljive i obećavale ludu atmosferu. Nasuprot tome, krajnji utisak je veoma mlak.

Možda je situacija takva jer i igra tokom većeg dela singlplejer kampanje ne pruža previše momenata za pamćenje. Rage 2 je pucačka igra sa pogledom iz prvog lica sa id Software „pedigreom”, pa su okrušaji prepoznatljivo dinamični jer neprijatelji brzo mogu da preplave glavnog junaka, a adrenalinska akcija je ono kada ovo ostvarenje najviše briljira. Moj krajnji utisak je da na žalost nema previše ovakvih segmenata u igri. Nasuprot tome, igrači će većinu vremena provesti ispunjavajući dosadne sporedne zadatke razbacane po praznjikavoj mapi. Na raspolaganju je očekivan set zadataka na koje smo već navikli od open world ostvarenja kao što je čišćenje neprijateljskih kampova i uništavanje utvrđenja, ali je zanimljivo da Rage 2 ima i trke. Naime, baš kao i prethodnik i najnoviji Rage se dobrim delom odvija za volanom postapokaliptičnog vozila koji na sebi ima i određeno naoružanje.

Rage 2 Screenshot

Čak ni napucavanje nije bez mana, jer je veštačka inteligencija protivnika očajna i u većini slučajeva će samo čekati da ih igrači eleminišu. Od Rage 2 sam i očekivao da će biti pucačina u kojoj se isključuje mozak, ali viđao sam zombije koji su bili sposobniji od protivnika u ovoj igri. Recimo na normal težini jedan neprijateljski kamp može da se očisti za manje od 40 sekundi! Iz tog razloga preporuka je da se bira barem „hard” težina kako bi akcija bila uzbudljivija.

Čak i na najvišem setovanju neće moći da se izbegne činjenica da u Rage 2 nema previše akcije, što je ironija jer je arsenal glavnog junaka ili junakinje veoma bogat. Autori kao da zapostavili razvoj veštačke inteligencije, već su svoju pažnju posvetili načinima na koje igrači mogu da počiste pretnje na ekranu. Iz tog razloga u igru je ubačen kompleksan sistem unapređenja naoružanja i opreme, a glavni junak ili junakinja takođe imaju specijalne moći, koje ubrzavaju tempo i atraktivnost akcije. Njih igrači dobijaju na kašičicu tokom singlplejer kampanje što se pokazalo kao idealna formula da se održi raznovrsnost igre do kraja.

Raznolika je i mapa koju je kreirao Avalanche Studios i na njoj se nalaze neke upečatljive lokacije, ali je zanimljivo to što će se najveći deo akcije tokom glavne priče odigravati unutar nekakvih građevina. Samo dve misije su smeštene u inače odlično kreiran svet što je pomalo čudna odluka autora, ali ne i prevelika mana igre jer će okršaji uvek biti dovoljno zanimljivi da se zanemari ta činjenica. Tek istraživanjem sveta može da se primeti nedostatak sadržaja, što se nadamo da će razvojni tim ispraviti u bliskoj budućnosti.

Rage 2 Screenshot

Čini se kao da je grafički endžin najviše iskorišćen za specijalne efekte koji zaista izgledaju impresivno, a dok se izgledu modela likova može zameriti mnogo štošta, dizajn okruženja je odličan. Rage 2 je takođe i dobro optimizovan u verziji za PC, dok na jačim verzijama konzola radi u punih 60 slika u sekundi. I dok igra radi glatko ona ima dosta tehničkih problema koji dodatno kvare celokupan utisak.

Siguran sam da to neće uticati previše na ljubitelje FPS žanra i kratkih  singlplejer kampanja, koji ne bi trebalo da propuste Rage 2. Ocena koju sam odlučio da dam ovom ostvarenju je daleko od loše, ali verujem da ona na najbolji način zaokružuje gorak ukus koji ostavlja ovaj naslov obzirom na sve ono što je nova igra zaista trebala da bude.

Igru nam je poslala Bethesda Softworks, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Rage 2

Čudan je bio prvi Rage, ali ne zbog svog apokaliptičnog okruženja i drugačije atmosfere u odnosu na slična ostvarenja koja su nam stigla 2011., već zato što se radilo o zabavnom ostvarenju koji i pored visokih ocena kritike nije zabeležilo veći uspeh
7.2
Zanimljivo
Izvođenje
7.2
10
Vizuelne karakteristike
7.0
10
Zvuk
8.6
10
8.8
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!