Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Shakedown Hawaii

Od autora igre Retro City Rampage ovih dana nam je stigao naslednik koji ima dosta dodirnih tačaka, ali interesantno, ne deli ime sa ovom igrom. Shakedown Hawaii je u mnoštvu elemenata slično ostvarenje koje pored, uslovno rečeno, „modernijeg” grafičkog prikaza donosi nešto drugačije izvođenje i taman toliko novina da bude interesantan i igračima koji su proveli dosta vremena uz prethodnika.

Obzirom da prva igra nije bila preterano popularna, ukratko ćemo reći da se radi o akcionim ostvarenjima rađenim po uzoru na prvih nekoliko naslova Grand Theft Auto serijala, ali su neke ideje očigledno pozajmljene čak i iz novijih, kao recimo GTA5. U Shakedown Hawaii igrači se nalaze u ulozi nekoliko glavnih junaka, gde je glavni ostareli direktor velike kompanije koja polako tone u stečaj. Kako bi spasio svoju firmu, on sada ima zadatak da povlači prljave poteze kako bi prikupio novac. Igrači će takođe imati priliku da kontrolišu i drugog lika, sina direktora kompanije koji želi da stvori svoje ime u podzemlju Havaja, a tu je i još jedan junak koji će se obračunavati sa narko kartelima. Osnovna radnja i ne deluje preterano originalno, ali je razvojni tim Vblank priču obogatio odličnim humorom koji ismeva moderne trendove. Pošalice su simpatične i mogu da izmame osmeh, ali su za nas ponekad i jezive kao na primer misija u kojoj glavni junak dobija zadatak da sruši objekte u jednom delu grada kako bi snizio cenu zemljišta za izgradnju novih zgrada.

Shakedown Hawaii screenshot

Ukoliko odaberete da igrate Story kampanju (a na raspolaganju je i free sandox mod), misije će se uglavnom svoditi na vožnju do ciljne destinacije gde obično treba eleminisati nekog, uništiti nešto ili samo preneti određeni predmet. U Shakedown Hawaii se nalazi solidan broj raznovrsnih misija, ali će tokom prolaska kroz kampanji neke od njih početi da se ponavljaju previše često. Ipak, one su kratke pa me je ovakva mešavina više podsetila na Warioware igre nego na GTA, jer je akcija dinamična i jako retko dosadna.

Raznovrsnost povećava drugi deo igre koji predstavlja uprošćenu upravljačku simulaciju, jer će igrači imati izbor na koji način da unapređuju kompaniju. Glavni junak će moći da bira koja preduzeća da kupi, gde da grade nove objekte i slično. Ovde je Shakedown Hawaii najviše uspeo da me razočara jer je ovaj segment previše pojednostavljen i praktično nepostoji pogrešna odluka. Obzirom da nijedan biznis sa sobom ne nosi rizike već samo profit, posle određenog vremena glavni junak će imati toliko para da igrači neće morati da vode računa o tome koliko određeni objekti vrede. Zbog toga će se izvođenje pretvoriti samo u monotono kupovinu svega dostupnog na mapi što će biti zamoran posao.

Shakedown Hawaii screenshot

Što se tiče samog izvođenja, baš kao i u GTA serijalu i ovde je igračima data velika sloboda. U igri se nalaze brojne challenge misije, a tu je i free roam koji nudi dovoljno opcija. Oni će moći da „pozajme” veliki broj vozila, da zlostavljaju slučajne prolaznike ili da se sukobljavaju sa policijom. Akcija na ekranu može da bude poprilično haotična, ali se meni nije dopalo to što ovde veštačka inteligencija ima kratko pamćenje, pa lako može da se pobegne od snaga reda i zakona, jer oni nisu tako uporni kao u GTA. „Wanted” level se takođe može obrisati jednostavnim ulaskom u bilo koju zgradu na mapi što dodatno kvari utisak. Slično je bilo i u prethodniku, pa sam se nadao da će nova igra po tom pitanju biti bolja.

Najveća promena koja može da se uoči je prelazak koji je Shakedown Hawaii napravio na grafičkom polju i skok iz takozvanog „osmobitnog” u „šesnaestobitni” prikaz. Navodnike sam ovde koristio jer mi se čini da grafika na 16-bitnim konzolama nikad nije bila ovako dobro animirana kao u ovoj igri, niti je imala ovako visoku rezoluciju, a autori su uz to koristili i širok spektar boja za prikaz akcije na ekranu. Mada smo obično spremni da pretpostavimo da je pixelart tehnika korišćena kako bi se uštedelo, ovde je očigledno da su se autori zaista potrudili da Shakedown izgleda lepo i u tome su definitivno uspeli. Radnju na ekranu prati i chiptune muzika i specijalni efekti, zaokružujući naslov lepo u jedno pravo malo nostalgično pakovanje.

Shakedown Hawaii screenshot

PC verzija Shakedown Hawaii je za sad dostupna samo na Epic Games Store platformi, a cena po kojoj autori prodaju ovaj naslov deluje više nego opravdana za ono što igra pruža. Ona nudi odličnu arkadnu zabavu i singlplejer kampanju solidne dužine, pa ukoliko vam sve ovo navedeno deluje zanimljivo, verujem da nećete biti razočarani.

Igru nam je poslao Bandai Namco Entertainment, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Shakedown Hawaii

Od autora igre Retro City Rampage ovih dana nam je stigao naslednik koji ima dosta dodirnih tačaka, ali interesantno, ne deli ime sa ovom igrom. Shakedown Hawaii je u mnoštvu elemenata slično ostvarenje koje pored, uslovno rečeno, „modernijeg” grafič
8.1
Ne propuštati!
Izvođenje
8.1
10
Vizuelne karakteristike
8.0
10
Zvuk
8.3
10
7.8
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!