Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Mortal Kombat 11

Te davne 1992. godine retko ko je mogao da zamisli da će 27 godina kasnije igrači i dalje sa istim žarom igrati jedan Mortal Kombat naslov. ,,Smrtonosna Borba” je u to vreme donela nešto potpuno drugačije u odnosu na Capcom i SNK konkurente, uvodeći digitalizovane likove i mnogo, mnogo, mnogo krvi. Čak i u svojim najmračnijim danima franšiza nikad nije padala tako katastrofalno nisko kao suparnički naslovi, a kada su autori pogađali metu, onda se radilo o naslovima koji se danas navode kao najbolji primeri žanra. Sa svakom novom igrom serijal je ozbiljnije i ozbiljnije shvatao to što treba da uradi, a najbolji primer za to je Mortal Kombat 11 koji je pokušao da obuhvati sve najbolje elemente iz prošlosti i dodajući neke nove ideje.

Mortal Kombat 11 screenshot

Najnoviji MK nastavlja priču koja je započeta u reboot-u serijala 2011. godine i on prikazuje još jednu veliku bitku za Earthrealm. Kao i u prethodnicima priča je podeljena u 12 poglavlja i ona će pratiti više junaka, zadržavajući se na svakom od njih po nekoliko rundi, što predstavlja dobar koncept za upoznavanje igrača sa likovima.

Junaci će se ovog puta boriti protiv novog neprijatelja, Kronike, koja je Shinnok-ova majka i božanstvo sposobno da kontroliše vreme. U njenom pokušaju da napravi balans premotavajući vreme ona istovremeno uspeva da vrati heroje iz prošlosti u sadašnjost. Ovakav zanimljiv potez autori su očigledno iskoristili kako bi vratili starije verzije najpoznatijih heroja koji su se u međuvremenu potpuno promenili. Igrači će sigurno kao i mi biti oduševljeni starim verzijama Liu Kanga i Kung Lao-a, ali je priča tu i da prikaže neke komične susrete kao na primer to kada stari Johhny Kage naleti na svoju novu verziju.

Mada priča nije savršena i često odlazi u preterivanje i besmisao, ona je sigurno jedna od najzanimljivijih koje smo videli u borilačkim igrama. Autori su očigledno želeli da se obrate dugogodišnjim ljubiteljima serijala, možda čak i da isprave greške koje su načinili u međuvremenu, pa je krajnji utisak o priči veoma pozitivan.

Mortal Kombat 11 screenshot

Obzirom na odlični MKX, Ed Boon i NetherRealm studio su znali da su na dobrom putu da naprave odličnu tuču, pa su ovog puta načinjene izmene u određenim segmentima koji su ,,škripali”, dok je veći deo igre ostao sličan.

Tokom borbi smo se uverlili da je kvalitet animacija odličan, a da su kontrole precizne što čini borbe zanimljivim kao i ranije. Ono što se pak razlikuje u odnosu na prethodnike je to što se izvođenje sada manje bazira na dugačkim kombo udarcima i sada se više oslanja na dobre reakcije igrača na poteze protivnika, kao i na protiv napade (dobro tajmirani kontra-udarci nanose više štete). Sa ovakvim prelaskom fokusa sa tehničkog poznavanja igre na oslanjanje na brze reakcije nam se čini kao da su autori pogodili pravu žicu.

Izvođenje je takvo da već posle par partija igrači mogu da se uhodaju i prave solidne kombinacije, koristeći specijalne poteze u pravim momentima. Tako se brzo prelazi sa omraženog button mash-ovanja na smislene napade i taktiziranje, a za usavršavanje je tu odličan trening mod. Na ovaj način nam se čini da su onlajn okršaji malo pristupačniji za novajlije nego ranije, jer igrači ne moraju da poznaju sve udarce napamet. Sa druge strane, to ipak ne znači da ćete bez dosta vežbe moći da pobedite veterane koji poznaju sve likove i ono što oni mogu da urade, kao i najbolje pozicije za kontranapade.

Mortal Kombat 11 screenshot

Na ekranu su se našle dve nove skale, jedna za ofanzivne, a druga za defanzivne napade koje igrači mogu da iskoriste za pojačavanje postojećih napada ili za potpuno nove poteze. Kad smo već kod novih poteza, X-Ray specijali su zamenjeni sa ,,Fatal Blow” udarcima, koji su po izgledu slični, sa tom razlikom da mogu da se izvedu samo kada borcu preostane malo energije. Pozivanjem ove komande, lik izvodi brutalan kombo koji je namenjen da da igraču priliku da izbegne poraz u napetoj rundi. Brutalna akcija i krvave fatality završnice su tu i dalje i mora se pohvaliti kreativnost autora, mada preterivanje u nasilju često zna da ispadne komično, što nismo baš sigurni da je bio cilj autora.

Mortal Kombat 11 ima 25 boraca, gde su skoro svi otključani od početka. Na listi se nalazi tri nova lika, a to su Geras, Kollector i Cetrion, a zanimljivo je da glavnu antagonistkinju igre, Kronika-u, igrači trenutno ne mogu da koriste u okršajima. Za sad je najavljeno da će kroz DLC pakete u igru biti ubačen Shang Tsung, dok je Shao Kahn došao kao bonus za sve koji su kupili naslov u pretprodaji. Očekuje se da će autori u igru ubaciti i naplaćivati još likova, ali se nadamo da situacija neće biti tako kritična kao u Dead or Alive 6.

Mortal Kombat 11 screenshot

I bez DLC-a je osnovno stanje igre više nego dobro. Svi borci poznaju po dva različita stila borbe koje će igrači moći da biraju pred početak meča, a tu je i opcija za dodatno custom verziju. Osim toga junaci se i međusobno razlikuju, te zahtevaju primenu drugačije strategije u mečevima, što faktički povećava celokupan izbor.

Pored story moda, igračima su na raspolaganju i dve različite Towers kampanje, gde je Klassic Towers ono što smo videli ranije i vredi ih odigrati jer sadrže male delove priče, a Towers of Time predstavlja Mortal Kombat verziju live contenta koji veoma podseća na Multiverse mod u Injustice 2. Uz sve to tu je naravno i onlajn multiplejer koji je tokom našeg testa radio poprilično stabilno.

Osim u borbama očekujemo da će igrači dosta vremena, ako ne i najviše, provesti u podešavanjima likova. Mortal Kombat 11 je nasledio ,,Gear” sistem takođe iz Injustice 2, koji omogućuje promenu kostima boraca do nepreproznatljivosti (oko 60 različitih kombinacija), ali i apgrejde u obliku raznovrsnih augmentacija.

Kao i u prethodniku, dodatni ajtemi se otključavaju kroz Krypt mod u kojem igrač istražuje lavirinte i otvara kovčege. Baš oni predstavljaju najveći problem igre jer sadrže nasumične predmete koji osim što često donose potpuno nepotrebne stvari zahtevaju i dosta novčanih jedinica za otvaranje. Igrači će vrlo brzo shvatiti da će morati da potroše abnormalnu količinu sati kako bi skupili dovoljno koin-a i po tom, možda, došli do traženog predmeta. Mada interna prodavnica u igri nije radila tokom našeg testa, očigledno je da je ceo sistem napravljen tako da bi NetherRealm mogao da ponudi ,,po povoljnoj ceni” prečice igračima.

Mortal Kombat 11 screenshot

Malu utehu predstavlja to što je Krypt ovog puta smešten na Shang Tsung-ovom ostrvu koji je oživeo 2D sprajtove koje smo videli u prvoj igri. Ni ostali nivoi u igri nisu ništa manje impresivni i predstavljaju dobar miks raznovrsnih lokacija iz svih krajeva Mortal Kombat univerzuma. Autori su uradili i odličan posao sa modelima boraca, naročito u varijacijama kostima, a ženski likovi konačno izgledaju lepo. Uz to autori su se potrudili da ubace i zanimljive komentare između jauka i krkljanja krvi, a nas je najviše oduševilo što je angažovan glumac Cary-Hiroyuki Tagawa koji je tumačio Shang Tsunga u MK igranom filmu iz 1995. godine.

Baš takva odluka najbolje govori kako su se autori potrudili da u Mortal Kombat 11 ubace sve najbolje elemente iz 27 godina duge istorije serijala. Ovo je igra koja će oduševiti ljubitelje franšize, ali i borilačkih igara i naterati ih da uz nju provedu mnogo sati… Iako će deo tog vremena otići na dosadni grajnd i podešavanje izgleda likova.

Igru nam je poslao Warner Bros. Interactive, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Mortal Kombat 11

Te davne 1992. godine retko ko je mogao da zamisli da će 27 godina kasnije igrači i dalje sa istim žarom igrati jedan Mortal Kombat naslov. ,,Smrtonosna Borba" je u to vreme donela nešto potpuno drugačije u odnosu na Capcom i SNK konkurente, uvodeći
8.6
Ne propuštati!
Izvođenje
8.4
10
Grafika
9.3
10
Zvuk
9.5
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!