Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Devil May Cry 5

Sekunde su dovoljne kako biste znali da je Devil May Cry 5 baš ono što smo predugo očekivali. Bilo da se radi o zaštitnom simbolu serijala Danteu ili potezima drugih likova, svi ljubitelji DMC franšize osetiće se na svom terenu čim uspešno povežu svoj prvi kombo.

Najnovija igra je pravi nastavak glavnog serijala koji ignoriše reboot iz 2013. godine i kao takav se direktno nastavlja na Devil May Cry 4. Igra počinje snažno i pomalo od kraja jer odmah na startu dočekuje igrača sa apokalipsom i ogromnom boss bitkom. Tu nas DMC5 upoznaje sa podatkom da ovog puta imamo tim od tri protagoniste koji čine Dante, Nero i novajlija V. Priču je teško detaljnije predstaviti bez velikih spojlera, pa ću samo pomenuti da možete od nje da očekujete čudan, gotovo neprijatan humor u tipičnom maniru serijala. Radnja se takođe zapetljava u nekim momentima, a kraj igre kao da je tu da nas pripremi za šesti deo.

Devil May Cry 5 zadržao je prepoznatljivo hack and slash izvođenje koje smo viđali u prethodnim igrama, ali će se ono podosta razlikovati u zavisnosti od glavnog junaka.

Devil May Cry 5 screenshots
Akcija na neverovatnom nivou

Dante je tu za sve ljubitelje serijala koji donosi očekivan miks udaraca i komboa prožet sa blagim novinama čiji broj bi već same po sebi bio dovoljan za jedan nastavak. Ipak, pored njega je tu Nero koji će umesto demonske kandže ovog puta dobiti još ubitačniju prostetičku ruku nazvanu Devil Breaker. Autori su se ovde poigrali i ubacili nekoliko različitih tipova mehaničke ruke koje ovaj junak može da ispaljuje na neprijatelje, pa tako jedna se pretvara u upaljeni mač dok druga zaustavlja vreme i slično. Nero će moći da ponese ograničen broj Devil Breaker-a u svaku misiju, pa će igrači morati malo da taktiziraju pri izboru opreme. Na kraju, V je možda i najveći iskorak u odnosu na očekivano, jer je DMC oduvek bio fokusiran na blisku borbu, a nasuprot tome ovaj junak će se potpuno osloniti na tri kreature koje će za njega raditi sav posao. One će na njegovu komandu nanositi ubitačne komboe, a V će na kraju imati samo zadatak da uputi završni udarac.

Ovakvo skakutanje od lika do lika daje naslovu dobrodošlu varijaciju, naročito jer igra ne nudi preterano originalne zadatke. To kažem jer je najveći deo igre podeljen na mini sekcije u okviru nivoa koje će biti zaključane kada glavni junak dođe u njih bacajući potom gomilu neprijatelja na njega. Tek kad ih heroj sve eleminiše biće mu omogućeno da nastavi dalje i tako u krug do samo kraja. Glavni neprijatelji pružaju malo veći izazov, ali je krajnji utisak da izazov ovde nije potamaniti sve neprijatelje, već pomlatiti ih sa što boljim komboom.

Devil May Cry 5 screenshots
Specijalni efekti pomažu da igra izgleda još atraktivnije

U početku je normalno da će igračima kombinovanje udaraca ići teško, jer su bolji setovi poteza i oružja zaključani i moraju da se kupe trošenjem kristala. Jednom kada se sve otvori, Nero, V i Dante će biti neuništiva sila spremna da se suoči i sa najopasnijim neprijateljima. U igri ima toliko poteza da će tutorijali iskakati čak i kada se pređe više od pola igre, što valjda najbolje govori o tome koliko su se autori potrudili da mehanika bude bogata.

Za igru je korišćen isti grafički endžin koji je Capcom upotrebio za Resident Evil 7 i Resident Evil 2, i još jednom je urađen fenomenalan posao. Najviše oduševljava animacija glavnih likova za čija lica je bio zadužen srpski softverski tim 3Lateral koji je opet uradio neverovatan posao. Nažalost to je samo još više uticalo na mene da shvatim koliko su jednolični nivoi, pa likovi i čudovišta zaista odskaču od okruženja. Ono nije katastrofalno loše i u Devil May Cry 5 se nalazi nekoliko upečatljivih scena, ali je razvojni tim morao da posveti istu količinu vremena nivoima kao ono koje je imao za likove.

Devil May Cry 5 screenshots
V se potpuno razlikuje od drugih likova

Jedan od zanimljivih detalja igre je to što ona ima onlajn komponentu ali najverovatnije ne u formi koju očekuje najveći broj igrača, jer tokom skoro cele igre deluje kao nešto što je tu ,,reda radi”. Naime, prolazeći kroz nivoe na određenim segmentima može da se vidi neko od drugih likova kako se bije protiv neprijatelja, a njime upravlja pravi igrač! Ovako nešto nema neku preteranu funkciju tokom igre, već više deluje kao stvar koja će podići atmosferu ostvarenja. Mogu samo da kažem da će situacija biti drugačija u jednom delu igre, ali zaista neću to da vam pokvarim.

Da, ovde već pretpostavljam da ćete nabaviti Devil May Cry 5 jer se radi o fantastičnom ostvarenju koje vredi imati. Veterani serijala su definitivno dobili nastavak koji su dugo čekali, a koji je podjednako dobar kao najbolje prethodne igre. Sa druge strane ukoliko niste imali priliku da odigrate prethodnike, slobodno krenite od petice za koju sam siguran da će vam se svideti. Ona vas neće ostaviti ravnodušni pa mogu da se kladim da nećete moći da odolite ni prethodnicima.

Igru nam je poslao Capcom, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Devil May Cry 5

Sekunde su dovoljne kako biste znali da je Devil May Cry 5 baš ono što smo predugo očekivali. Bilo da se radi o zaštitnom simbolu serijala Danteu ili potezima drugih likova, svi ljubitelji DMC franšize osetiće se na svom terenu čim uspešno povežu svo
8.8
Ne propuštati!
Izvođenje
8.8
10
Vizuelne karakteristike
8.9
10
Zvuk
9.4
10
9.1
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!