Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Metro Exodus

Metro ostvarenja možda nikad nisu bila tako popularna kao druge FPS igre, pa možda čak ni tako ispaglana, ali su igrači uspeli da prepoznaju dobre strane ovih naslova i uzdignu ih do kultnog statusa. Pojavom druge igre, a naročito nakon izlaska odlično upakovane Redux kolekcije serijal je dobio pažnju kakvu zaslužuje. Sa njom su porasla i očekivanja od treće igre, Metro Exodus, koja je morala da bude najbolja do sad, a srećom baš to se i desilo.

Ukoliko do sad niste igrali prethodne igre, na početku ćemo reći samo da je Metro serijal zasnovan na knjigama post-apokaliptične teme ruskog autora Dmitrija Gluhovskog (Dmitry Glukhovsky). Glavni junak je rendžer Artjom (Artyom), a radnja je smeštena u Moskvi, tačnije ispod nje u mračnim tunelima ruske prestonice. To je makar bio slučaj u prethodne dve igre, jer Exodus donosi veliki zaokret premeštajući radnju na površinu. Naime, glavni junak i njegova družina dobijaju šokantnu informaciju koja će ih naterati da krenu na putovanje kroz Rusiju.

Metro Exodus screenshots

Ovakva priča dala je slobodu autorima da igračima prikažu potpuno nove predele i do sad najveću varijaciju u serijalu, ali je i priča otišla u drugom pravcu. Ovog puta radnja nema jasno definisanog ,,glavnog negativca” i umesto toga je fokusirana na glavne junake, njihove doživljaje, kao i odnose između njih. Ovo je igra u kojoj ćete se zbližiti sa glavnim junacima i koja će naterati da ih upamtite, i to ne samo po lošoj glasovnoj glumi.

Ovakav format priče daje vam i slobodu da odmah uskočite u Exodus iako možda niste igrali ranije delove sage. Mi preporučujemo da odigrate prve dve igre, jer iako se neki od njihovih glavnih motivu ne spominju u najnovijem nastavku, lakše ćete moći da se povežete sa Artjomom i drugim junacima.

Metro Exodus screenshots

Dakle najveća novina u Metro Exodus je polu-otvoren svet koji se sastoji od nekoliko sandbox mapa sa tek ponekim linearnim delovima. Samim tim tempo naslova je sporiji u odnosu na prethodnike, jer će igrači na putu od misije do misije moći da istražuju okruženje u potrazi za resursima za kraftovanje. To je još jedna od razlika u odnosu na prethodnike, jer je ovog puta izbačen sistem kupovine novih predmeta korišćenjem metkova. Umesto toga je ubačena mehanika kraftovanja za koju nismo sigurni da je bolja, ali je definitivno osvežavajuća za serijal.

Osim raznolikih predela, svaki region donosi i različite vrste neprijatelja, s spisak je najbogatiji do sad. Neke od frakcija su doživele svoj kambek, a tu su i nove grupe negativaca, kao i mutanstske kreature. Doduše, njihova inteligencija nije za preteranu pohvalu jer će loše detektovati poteze igrače, a u bitkama povlačiti neke čudne poteze. Možda su autori za cilj samo imali da isprepadaju igrače pojavom čudovišta? Nismo sigurni šta je tačno razlog, ali su ,,skriptovani” momenti često zanimljiviji od segmenata koji daju veću kontrolu igraču. Ipak, mešavine akcije i šunjanja je odlična pa mane neće toliko smetati.

Metro Exodus screenshots

Između misija igrači će vreme provoditi u Aurori, nabudženoj lokomotivi koja će biti glavno prevozno sredstvo i baza Artjomove grupe. U bilo kom momentu glavni junak će moći da popriča sa saborcima ili da oslušne njihove razgovore koji genijalno podižu atmosferu ovog ostvarenja. Osim krutog nastupa glumačke postavke, nama je i zasmetala činjenica da Artjom tokom same igre ne progovara ništa već će njegov glas moći da se čuje u monolozima samo tokom loading ekrana. Zašto su autori doneli ovakvu odluku nije nam jasno, ali nismo mogli da se otmemo utisku da bi cela priča bila efektnija da i glavni junak učestvuje u dijalozima i ključnim momentima priče.

Metro Exodus je nasledio fenomenalno rešenje korisničkog interfejsa koje je viđeno u prethodnicima gde su sa ekrana eleminisane sve nepotrebne informacije. Pa tako umesto na ekranu, sve najneophodnije informacije se nalaze na ruci glavnog junaka. Umesto mini-mape u nekom ćošku, Artjom će moći u bilo kom momentu da podigne pravu mapu. Lako je primetiti da su autori učinili sve da što više uvuku igrače u mračni svet Exodus-a, a stepen interakcije koji je ubačen zaista deluje genijalno.

Metro Exodus screenshots

Serijal je uvek bio prepoznatljiv i po fenomenalnom grafičkom endžinu, a tako je i ovog puta. Nivo detalja u svakoj sceni je neverovatan, baš kao i modeli likova i okruženja. Najveći problemi se primećuju kod animacije, a ovog puta moramo da primetimo da je optimizacija igre bolja nego u prve dve igre, mada je ona i dalje ne briljira. To je najočiglednija u čestim padovima frejmrejta, naročito na konzolama, a one su takođe ograničene na 30 slika u sekundi, što nam još jednom daje zaključak da je PC bolji izbor. Koju god verziju pak da odaberete primetićete neke sitnije ili krupnije bagove, koje će razvojni tim još dugo vremena ispravljati.

To nikako ne znači da biste trebali da odgodite nabavku ovog naslova. Izlazak Metro Exodus-a iz mraka je doneo ogromno osveženje za serijal, koji je sad definitivno iskoračio na svetlo dana. Treća igra je najbolja do sad, ali i jedan od najboljih FPS-ova koji nam je stigao u poslednje vreme.

Igru nam je poslao Deep Silver, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Metro Exodus

Metro ostvarenja možda nikad nisu bila tako popularna kao druge FPS igre, pa možda čak ni tako ispaglana, ali su igrači uspeli da prepoznaju dobre strane ovih naslova i uzdignu ih do kultnog statusa. Pojavom druge igre, a naročito nakon izlaska odlič
8.6
Ne propuštati!
Izvođenje
8.6
10
Vizuelne karakteristike
8.6
10
Zvuk
9.1
10
7.5
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!