Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Just Cause 4

Ni Grand Theft Auto, ni Far Cry, pa čak ni Sains Row serijali nikad nisu mogli da se mere da količinom akcije koja može da se vidi u Just Cause franšizi. Eksplozije koje preplavljuju ekran i količina sumanutih akcionih scena postali su zaštitni znak ovog serijala, a Rico Rodrigez (Rico Rodriguez) heroj kome malo ko može da stane na put. Mada su autori najavljivali brojne izmene, deluje mi kao da Just Cause 4 ipak nije želeo previše da eksperimentiše.

Ukoliko ste imali priliku da odigrate prethodnu igru onda sigurno znate da je priča tu bila ubačena reda radi kako bi dala neki kontekst ludačkoj akciji na ekranu. Isto se može reći i za najnoviji nastavak u kom Riko obilazi fiktivnu južnoameričku državu Solis kako bi eleminisao zlog diktatora. Ovog puta glavnom junaku je zasmetao diktator Oskar Espinoza (Oscar Espinosa) i privatna vojska nazvana Black Hand kojom upravlja Gabrijela Morales (Gabriela Morales), a koja je povezana sa negativcima iz prethodnih igara.

Just Cause 4 screenshot

Pre izlaska igre, Square Enix je reklamirao Just Cause 4 sa trejlerima u maniru starih akcionih filmova, pa me je možda zbog toga radnja u ovom naslovu jako podsetila na njih. Priča je više puta prežvakana do sad, a dijalozi su potpuno nezanimljivi, baš kao i pokušaji da se ona učini interesantnijom na više mesta. Iz ovog razloga nisam ni siguran da li je dobra ili loša stvar to što se glavna priča može videti samo na početku i onda tek na kraju igre, dok u ,,sredini” igrači dobijaju detalje u sitnim zalogajima. U tim delovima može da se isprati kako pobunjenici Army of Cheos oslobađaju Solis na najrazličitije načine, dok negativci kao da sede u foteljama skrštenih ruku.

Ovako nešto je radila i prethodna igra, ali mi je i dalje čudno to što se glavni neprijatelji pojavljuju tek u uvodu i finalu priče. Riko će između obavljati sitnije zadatke i dešavaće se donekle interesantne stvari, ali će igračima biti prepuštena uloga pripovedača. Kao da su autori bili ponosni na mehaniku igre, smatrajući da će to biti dovoljno igračima. Tako je bilo u prethodnoj igri, pa zašto bi se oni ovog puta potrudili da kreiraju zanimljiviju radnju?

Da bi se uopšte stiglo do završnice igre, Riko i pobunjenici će morati da preuzemu kontrolu nad ostrvom što se u novoj igri odvija osvajanjem jednog po jednog regiona. Nakon što kompletira određenu misiju u regionu, igrač će morati da napravi što veći haos kako bi, valjda, motivisao saborce. Njih potom Riko može da pošalje u osvajanje susedne teritorije, pomalo nalik na Riziko. Mada bi se na prvi pogled reklo da će Just Cause 4 zbog toga poprimiti oblik poznate društvene igre, gde će morati da se pripremi odbrana, neprijatelji se uopšte neće truditi da povrate zauzete teritorije! Samim tim, taktičko biranje narednog regiona je nepotrebno i izbor će se svoditi samo na bonuse, pošto svaka nova teritorija nagrađuje igrača sa novim gedžetima.

Just Cause 4 screenshot

A Riko će imati puno gedžeta na raspolaganju. On će opet imati pepuznaljivu grapling kuku i sajlu na namotavanje, kojima će biti pridruženi apgrejdi pomoću kojih neprijatelje, pa i vozila možete da pošaljete u visine. Ova novina podseća na Fulton Recovery iz Metal Gear Solid serijala, mada je ovde mnogo teže iskoristiti ovaj gedžet na pravi način obzirom da je akcija brza.

Baš kada se savladaju gedžeti, Just Cause 4 postaje najzabavniji, što ljubitelji franšize sigurno znaju. Ovo je naslov u kom možete da vežete dva helikoptera sajlom i da ih pošaljete u zagrljaj smrti. Umesto da upucate protivnike, ovde možete jednostavnije da ih se rešite. Ovde kontejner sa vozilom pada sa neba i na tom putu može da uništi putnički avion. Čak ni kretanje po mapi nije obično: umesto automobila, Riko je najbrži kada kombinuje padobran, kuku i wingsuit. Avalanche je uz sve to ubacio i vremenske nepogode koje mogu da celu akciju učine još frenetičnijom.

Stiče se utisak da će igrači više vremena provoditi smišljajući lude načine za eleminaciju, jer ,,obični” vatreni okršaji nisu toliko zanimljivi, a ciljevi u misijama su jednolični. Protivnici mogu da upiju previše metaka pre nego što padnu na pod, dok je Riko izgleda neko božanstvo za koje do sad nismo čuli. Nisam siguran da li postoji jedna igra koja ima brži recovery od ovog naslova! Samim tim nisam baš siguran koliko će igrači obraćati pažnju na novi apgrejd sistem, ali je opcija za više različitih loadout-a dobrodošla novina.

Just Cause 4 screenshot

Ceo gejmplej osmišljen je da bude što luđi, pa deluje kao da su autori ostavili neke bagove samo zato što su komični. Zbog činjenice da i najmanji kontakt u ovoj igri donosi dramatičnu eksploziju na ekranu, deluje nam da će se novi Just Cause često vrteti na Twitch-u ili YouTube-u. U rukama dobrih igrača ovaj naslov može da bude zanimljiviji za gledanje nego za igranje.

Avalanche Studios se potrudio da kreira lepe predele i pejzaže, ali je sve to presvučeno muljavim teksturama i prosečnim kvalitetom modela likova, kao i skromnijim kvalitetom njihove animacije. Apex endžin je iza današnjih standarda, a na momente ne deluje preterano bolje u odnosu na Just Cause 3.  Dodatno, treba spomenuti i da igra nije došla bez bagova, na kompjuteru je igra znala da ispadne u Windows, ali ona barem radi dosta glatko, pa čak i bolje u odnosu na prethnika.

Just Cause 4 screenshot

Apex je najviše upotrebljen za fenomenalne specijalne efekte koji deluju najimpresivnije kada tornado krene da lomi sve pred sobom. Doduše ono što može da se primeti je da se na mapi nalazi manje objekata koji mogu da se unište u odnosu na prethodnu igru. Osim eksplozija, igrom će odzvanjati i loša glasovna gluma začinjena engleskim sa španskim akcentom zbog koje možda poželite da promenite jezik igre.

Just Cause 4 donosi malo novina u odnosu na prethodnika, ali to mi nije zasmetalo toliko koliko je baš u novoj igri potvrđeno da autori ne znaju kako da na najbolji način iskoriste inače sasvim solidno izvođenje. Umesto da se potrude i kreiraju niz zanimljivih misija, Avalanche je i ovog puta prepustio igraču da sam smisli kako da se zabavi. Onog momenta kada utihnu gigantske eksplozije na ekranu, shvata se da je Just Cause 4 mogao da bude mnogo bolji. To ne znači da je ovaj naslov loš, već da će vam se on dopasti onoliko koliko vam vaša kreativnost dopusti.

Igru nam je poslao Square Enix, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Just Cause 4

Ni Grand Theft Auto, ni Far Cry, pa čak ni Sains Row serijali nikad nisu mogli da se mere da količinom akcije koja može da se vidi u Just Cause franšizi. Eksplozije koje preplavljuju ekran i količina sumanutih akcionih scena postali su zaštitni znak
7.1
Zanimljivo
Izvođenje
7.1
10
Vizuelne karakteristike
7.6
10
Zvuk
7.8
10
7.9
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!