Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

Sunset Overdrive

Nakon četiri pune godine Sunset Overdrive je konačno iskoračio sa Xbox One konzole i stigao na ,,bratsku” Windows platformu. U tendenciji da popularizuje svoj operativni sistem  sa najnovijim ,,trasferom”, Microsoft je skoro sve Xbox ekskluzive, ili barem one najpopularnije, prebacio na PC čime je sad ostalo jako malo razloga za kupovinu konzole.

Da li je Sunset Overdrive nakon toliko vremena zadržao svoj šmek ili je ipak stigao prekasno?

Pa, za početak mogu da kažem da je on ostao upečatljiv. Razvojni tim Insomniac prvo nam je predstavio jednu verziju apokaliptičnog sveta u serijalu Resistance, a u ovom naslovu situacija je još dramatičnija mada tako sigurno ne izgleda na prvi pogled. Stripski dizajn i jarke boje odvlače pažnju od inače veoma mračne atmosfere, jer se većina žitelja Sunset City-ja pretvorilo u ogavne kreature nakon ispijanja novog energetskog pića prepotentno nazvanog Overcharge Delirium XT. Naime, proizvođač toksičnog pića Fizzco nije testirao piće pre stavljanja u promet, pa sada glavni junak ili junakinja imaju zadatak da se izbore sa mutantskom najezdom.

Sunset Overdrive screenshot

Sama priča možda i nije toliko zanimljiva, ali odličan humor fenomenalno podiže atmosferu na svakom koraku. U čestim pošalicama autori ismevaju hipstere, moderne tehnologije, pa čak i video igre, probijanjem četvrtog zida i obraćajući se direktno igračima. Možda će humor nekom biti neobičan, ali ukoliko ste voleli Ratchet & Clank, bićete na poznatom terenu, iako je rečnik ovde malo tvrđi. Mora da je tako zbog punk rok muzike!

Igrači će imati glavnu reč pri dizajnu glavnog junaka ili junakinje, a na izboru je veliki broj različitih opcija i odevnih predmeta pa verujemo da ćete uspeti da napravite heroja po svojoj meri, a napredovanjem kroz igru otključavaju se dodatni predmeti. Ovde se i vidi da je igra napravljena pre nekoliko godina, jer bi danas u ovaj segment bile ubačene mikrotransakcije… Ali da ne skrećem sad sa teme previše.

Sunset Overdrive screenshot

Izvođenje najviše podseća na kombinaciju igara Ratchet & Clank i Jet Set Radio, ako se neko toga uopšte seća, i u suštini Sunset Overdrive je pucačka igra sa pogledom iz trećeg lica. Kretanje po otvorenom svetu je brzo zahvaljujući činjenici da glavni junak ili junakinja mogu da klizaju po svim šipkama, ivicama ili žicama u igri. Insomniac se takođe opet poigrao sa dizajnom naoružanja, pa u ovaj naslov ubacio prepoznatljivo čudna oružja, tako da je mutante moguće eleminisati putem puške koja ispaljuje diskove ili eksplozivne plišane medvediće. Ovaj deo liči na Ratchet & Clank, odakle je autorski tim sigurno pozajmio mnogo što-šta, ali ovo može da bude samo veliki plus.

Mada to na slikama ili u videu ne deluje tako, upravljanje je kompleksno i trebaće malo vremena dok se igrači ne priviknu na haos na ekranu. Posle toga, sve ide neverovatnom brzinom i igra postaje još zaraznija. Jedini problem predstavljaju misije koje se uglavnom svode na nekoliko različitih tipova, pa deluje kao da se igra završava na vreme, za dlaku izbegavajući da postane previše monotona. Sunset City je takođe otvoreni svet u kojem se pored glavnih misija nalazi i ogroman broj različitih collectable predmeta, koji mogu da produže trajanje igre ukoliko vam se ona baš dopadne.

Sunset Overdrive screenshot

Sunset Overdrive je naslov koji ćete moći da prepoznate na kilometar. Pomenuti stripski dizajn i jarke boje, uz brzu akciju i žestoku muzika izdvajaju ovo ostvarenje u odnosu na sve druge naslove, a ono što sada možemo da kažemo je i da igra nakon četiri godine i dalje izgleda atraktivno. Za PC verziju se takođe može reći da je dobro optimizovana i da će ona raditi i na slabijim mašinama uz malo čačkanja grafičkih setovanja. Grafička setovanja doduše i nisu previše duboka. Sunset Overdrive takođe izgleda bolje u odnosu na Xbox One verziju zahvaljujući podršci za 4K rezoluciju, kao i podršci za 60fps frejmrejt, pogotovo jer za sad nije planiran sličan apgrejd igre koji bi bio namenjen Xbox One X sistemu. Podrška za tastaturu i miša se podrazumeva, a tu je i mogućnost konfigurisanja tastera. Bez obzira na to što se radi o pucačkom naslovu pomeranje nišana mišem je nekako tromo pa igranje na kontroleru i dalje deluje prirodnije.

PC verzija je kompletno izdanje koje dolazi sa svim naknadno objavljenim DLC-ovima, ali su autori odlučili da izbace koopertativni mod igre. Ovaj režim za do osam igrača mnogi su hvalili na Xbox One konzoli, ali nije preterano čudno što je on izbačen iz PC verzije.

To naravno je samo manji minus za ovu igru koji me ne sprečava da vam preporučim da ga odigrate. Baš sa PC verzijom smo dobili još jednu potvrdu da je Sunset Overdrive odličan naslov koji je vredelo čekati. Obzirom da se prodaje po jako niskoj ceni verujem da je vredan kupovine.

Ukratko

Sunset Overdrive

Nakon četiri pune godine Sunset Overdrive je konačno iskoračio sa Xbox One konzole i stigao na ,,bratsku" Windows platformu. U tendenciji da popularizuje svoj operativni sistem  sa najnovijim ,,trasferom", Microsoft je skoro sve Xbox ekskluzive, ili
8.6
Ne propuštati!
Izvođenje
8.6
10
Vizuelne karakteristike
8.2
10
Zvuk
8.5
10
9.2
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  Thanks for submitting your rating!
  Please give a rating.

  Thanks for submitting your comment!