Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Red Dead Redemption 2

Svaku godinu obeleži čekanje na jedan ogroman naslov od kog igrači očekuju pravo malo čudo, a Red Dead Redemption 2 uspeo je usled odlaganja da se proširi i na ovu i na prethodnu godinu. Čekanju je konačno došao kraj i sada možemo da kažemo da je ono bilo vredno – naslov koji je pred vama morali biste da nabavite, a evo i zašto.

Radnja igre počinje tokom 1899. godine kada nakon neuspešne pljačke u Blackwater-u, Van Der Linde banda beži i pokušava da se sakrije u susednoj američkoj saveznoj državi. Pritajena u šumarku, ova družina pokušaće da se stabilizuje i da preživi u svetu u kojem se divlji zapad uveliko pripitomljava. Red Dead Redemption 2 je prequel i radnja se odvija nekih 12 godina pre prethodne igre, ali će se u ovom naslovu pojavljivati i neki stari znanci. Ipak, glavni protagonista igre Arthur Morgan novajlija je u serijalu, a njegova avantura će biti zanimljiva od početka pa do kraja, čak i igračima koji poznaju sudbinu Van Der Linde bande.

Priča je pun pogodak jer donosi zanimljiv period američke istorije, interesantne junake uz koje igrači lako mogu da se vežu, a sve je povezano i uzbudljivim zapletom koji kombinuje odlično napisane dijaloge i napetu akciju.

Red Dead Redemption 2

Fantastična glasovna gluma jedan je od glavnih razloga zbog koje igrači lako mogu da se uvuku u priču, a najviše zahvaljujući odličnom glumačkom postavkom koju predvodi fenomenalni Roger Clark u ulozi glavnog junaka. Njegovo izvođenje će biti dovoljno da od prvog momenta shvatite da je Red Dead Redemption 2 ozbiljno shvatio izvorni materijal. Rockstar nije samo obratio pažnju na glumce, već i na sve zvukove u igri, kao i muziku koji doprinosi atmosferi.

Tempo igre u početku može da deluje i šokantno spor, međutim vrlo brzo se shvati da su majstori u Rockstar Games to namerno uradili. RDR2 igračima donosi toliko mogućnosti da je prvi set misija namenjen samo kako bi objasnio šta je sve moguće uraditi i kako. Kada krenemo da nabrajamo kakve su sve aktivnosti ubačene u ovaj naslov, onda ne iznenađuje to što će uputstva iskakati i nakon nekoliko sati igre.

Naslov poseduje toliko sistema da su uputsva preko potrebna. Kao revolveraš, glavni junak će najviše svog vremena provoditi sa puškom ili pištoljima u rukama, zbog čega su autori posvetili dosta pažnje ovom elementu igre. Primer je to što Arthur koristi naoružanje sa kraja 19. veka, pa osim toga što pojedine puške i pištolje treba zategnuti pre svakog okidanja, u igri morate i da čistite oružje s vremena na vreme, jer se u suprotnom oštećuju. Uz to, slow-motion mehanika Dead Eye se nalazi i u ovom nastavku, a ona će često biti korisna, jer se broj neprijatelja tokom okršaja brzo uvećava.

Red Dead Redemption 2

Uz glavne i sporedne misije, Arthur svoje vreme može da provede još i pljačkajući putnike u vozu, on može da krade kočije, lovi, peca, pripitomljava konje, juri ucenjene glave i još zaista mnogo toga. Nakon Grand Theft Auto V mislimo da je svima jasno koliko Rockstar voli da natrpa svoje naslove dodatnim sadržajem, pa čak i brojnim skrivenim stvarima, ali Red Dead Redemption 2 je uspeo da nadmaši sva naša očekivanja. Možda to najbolje oslikava činjenica da se u igri nalazi nekoliko stotina različitih vrsta životinja!

Ipak, u svakom momentu igrači moraju da vode računa šta i kako rade jer Red Dead Redemption 2 ima Bounty i karma sisteme koji ocenjuju sve poteze. Bounty je iznos koji se uvećava sa svakim, pa čak i najmanjim prekršajem, zbog čega će Arthur-a, kada se taj iznos uveća, ganjati lovci na ucenjene glave. Igra je ovde možda i suviše stroga, jer nam se tokom našeg prelaska desila situacija u kojoj je Arthur proglašen konjokradicom iako je samo seo i odmah sišao sa pogrešnog konja. Na par mesta nam se dešavalo i da slučajno naletimo na NPC-a u igri, koji su to shvatili kao pretnju i odmah počeli da udaraju ili pucaju na glavnog junaka. Čak i ako ne uzvratite predstavnici zakona će vas optužiti barem za uznemiravanje javnog reda i mira. Bounty može da se plati u pošti i time obriše, ali je problem što igra u početku nikad ne daje igraču previše para, zbog čega će igrači morati da dobro paze šta i kako rade.

Sa druge strane, karma sistem označava nivo ,,časti” glavnog protagoniste, koji utiče na to kako će se prema njemu odnositi drugi likovi. Zanimljivo je to što Arthur u svakom momentu može da stavi maramu preko usta, čime će sakriti svoj identit, ali posle više prekršraja on će morati da menja i celokupnu odeću!

Red Dead Redemption 2

Naravno da je Rockstar vodio računa o tome da igrači imaju pregršt opcija za kastomizaciju svog lika, a osim uobičajene liste različitih kaputa i pantalona, na izboru se nalaze i različite mamuze, prsluci, pa čak i šeširi koji mogu da se kraftuju od krzna životinja koje su prethodno ulovljene.

Što se tiče fizičkog izgleda glavnog junaka, za razliku od drugih igara, u RDR2 Arthur-u prvo mora da izraste brada ili kosa kako bi mogao da ih oblikuje, a ukoliko bude preterivao u hrani ugojiće se. Autori kao da su vodili računa o svemu jer protagonista igre može čak i da se kupa, a ako to ne bude radio redovno, drugi likovi će negodovati zbog mirisa koji se bude širio oko njega.

Red Dead Redemption 2

Ponavljamo, ovakva količina detalja je uspela da nas zadivi zbog čega smo imali želju da istražujemo svaki kutak mape. To je nama znatno produžilo trajanje singlplejer priče, ali moramo da naglasimo da to u svakom trenutku predstavlja uživanje. Čak i kada smo samo putuvali od jedne do druge tačke, Red Dead Redemption 2 uspevao je da nas oduševi – igrači će u ovom naslovu možda i najlakše do sad odustati od stiskanja tastera za trk, samo kako bi mogli što duže da uživaju u onom što vide ekranu.

Mapa u igri je ogromna i prikazuje pet fiktivnih američkih država, koje ne samo da sadrže neverovatnu količinu sadržaja već i raznovrsno okruženje – od snega, prerija, močvara pa sve do modernih gradova.

Kada krenemo da pričamo o vizuelnim karakteristikama neke igre obično nam prvo u oči upada kvalitet modela junaka, teksture i drugo. Red Dead Redemption 2 ne samo da briljira na ovim očiglednim poljima već uspeva da oduševi i na najsitnijim detaljima. Na primer, prvo što može da se zapazi je fenomenalna animacija izraza lica likova dok pričaju, ali pažljivijim posmatranjem može da se primeti da niko od sporednih likova ne stoji prosto u mestu već se pomeraju, prilaze Arthur-u ili pričaju dok rade nešto sasvim deseto.

Red Dead Redemption 2

Opsednutost detaljima ne primećuje se samo po verno dočaranom okruženju, već i po sitnicama. Arthur recimo svaki predmet uzima u ruke pre nego što ga ubaci u torbu, a animacija se prilagođava u odnosu na to da li se loot nalazi na podu, na polici ili u fioci. Kretanje glavnog junaka zavisi od toga da li on hoda po snegu, blatu ili ravnom terenu. Tu su i neki drugi zanimljivi detalji kao na primer činjenica da čamac može da potone ukoliko se prethodno napravi rupa od metka, a ako pucate u bure ono će curiti sve do nivoa na kom se nalazi rupa. Mogli bismo da nastavljamo u nedogled sa nabrajanjem sitnica koje su nas oduševile, a kad se one zbroje na gomilu shvata se koliko je ovo ostvarenje grandiozno u svakom pogledu.

Celokupan utisak kvare jedino manjih bagovi, koji su u rasponu od nebitnih do komično glupavih, ali oni nikad ne remete igru ozbiljnije. Takođe treba imati u vidu i da HDR u igri nije najsjajniji, što će dodatno pokvariti utisak.

Red Dead Redemption 2

Red Dead Redemption 2 nije samo jedna od najzanimljivijih vestern priča, ovaj naslov je takođe ostvarenje koje nam najpribližnije do sad dočarava turbulentan period američke istorije. Uz sve to radi se o fenomenalnoj igri sa prebogatim open-world okruženjem koje apsolutno niko ne bi smeo da propusti.

Oduvek smo verovali da najvišu ocenu mogu da dobiju igre koje pomeraju granice, a RDR2 baš to uspešno radi postavljajući nove standarde za celokupnu industriju.

Igru nam je poslao Rockstar Games, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Red Dead Redemption 2

Svaku godinu obeleži čekanje na jedan ogroman naslov od kog igrači očekuju pravo malo čudo, a Red Dead Redemption 2 uspeo je usled odlaganja da se proširi i na ovu i na prethodnu godinu. Čekanju je konačno došao kraj i sada možemo da kažemo da je ono
9.9
Ne propuštati!
Izvođenje
10
10
Vizuelne karakteristike
10
10
Zvuk
9.7
10
10
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!