Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Assassin’s Creed Odyssey

Assassin’s Creed serijal je verovatno jedan od najomiljenijih kod igrača, zbog čega je Ubisoft štancao igre u prethodnom periodu, pa su one dolazile sa minimalnim razlikama u odnosu na prethodnike. Prethodna igra, Origins, objavljena je nakon male pauze i gurnula je serijal u novi smer. I taman kada smo pomislili da je francuski izdavač naučio svoju lekciju, stigao nam je Assassin’s Creed Odyssey i to u roku manjem od godinu dana! To je više nego dovoljan razlog za brigu obzirom da je franšiza prethodno optuživana za nedostatak svežih ideja, a da li je ovaj naslov ipak vredan pažnje i zašto pročitajte u nastavku ovog teksta.

Radnja Odiseje se odigrava tokom 431. godine pre nove ere na početku Peloponeskog rata u Antičkoj Grčkoj u kom su koplja ukrstili Atina (koja je predvodila Delski savez) i Sparta (koja je bila na čelu Peloponeskog saveza). Igrači će po prvi put u serijalu imati opciju da isprate celu priču kroz perspektivu muškog ili ženskog lika, tj. Alexiosa ili Kassandre. Bez obzira na izbor, igra objašnjava da je glavna junakinja i junak spartanskog porekla, koje roditelji bacaju sa litice zbog proročanstva. Ipak, Kassandra (ili Alexios) preživljavaju pad i beže na Kefaloniju, gde postaju plaćenik radeći sve što može da im stavi drahme u džep dok se priča polako raspliće i tera ih da obiđu sve krajeve stare Grčke.

Assassin's Creed Odyssey

I ovde ću odmah da zastanem na kratko jer se pre premijere igre povela rasprava o tome da li Kassandra treba da bude u igri ili ne, jer žene u to vreme nisu bile ratnice. Ako i izuzmemo činjenicu da se danas ipak ne zna previše o tom razdoblju istorije, te da je lako da moguće da je bilo izuzetaka, Assassin’s Creed serijal je poznat po tome što rado izvrće priču naopako kako bi igrače lakše uvukao u čudni dugogodišnji okršaj Templara i Assassin-a.

Uostalom, meni je mnogo veći problem predstavljalo to što se tokom igre spominje naučnik Nikolaj Tesla (da sa ,,J” na kraju) koji je iz Rusije. Zbog toga na kraju više nije ni potpuno jasno da li se radi o neupućenosti i nedostatku želje da se istorija bolje prouči ili o nečemu što autori namerno rade.

Ja tipujem na ovo prvo, ali bilo kako bilo, odabrao sam Kassandra-u za moj prvi playthrough jer postoje tek dve druge igre u serijalu u kojim je moguće voditi ženskog assassin-a. U Syndicate je to samo polovično, dok Liberation ima heroinu u glavnoj ulozi, ali igra kao igra jedva da je nešto iznad proseka.

Assassin's Creed Odyssey

Osim ovog podatka glumica koja je pozajmila glas Kassandra-i je uradila taj posao daleko bolje od njenog muškog kolege, pa dijalozi i njene reakcije deluju interesantnije. Njih dvoje imaju identične linije teksta, ali ih izgovaraju na drugačiji način, a Kassandra je delovala prirodnije u većini situacija.

Glavni glumci su podjednako dobro preneli grčki akcenat tokom čitanja teksta, što se ne može reći za sporedne likove, pa to zna pomalo da pokvari celokupan utisak. Naročito kada se zna da su igru ubačeni poznate vojskovođe, mislilaci i filozofi tog vremena, i da je dosta truda uloženo u to da sve bude preneseno što vernije u igru.

Na kraju, priča u igri je zanimljiva, ali ima delove i dijaloge koji znaju da budu dosadni, a veliko razočaranje su još jednom  segmenti koji se odvijaju u modernom vremenu koji još jednom potvrđuju da Ubisoft i nema baš ideju šta da radi sa tim.

Assassin's Creed Odyssey

Uh, dosta pažnje sam posvetio priči, jer ona ovog puta igra još važniju ulogu nego ranije. Assassin’s Creed Odyssey je uveo izbore u dijalozima čime je serijal potpuno zakoračio u RPG vode. Još zanimljivije od toga je to što izbori tokom igre vode ka devet različitih krajeva, što je takođe još jedna od novina koju je Odiseja napravila.

RPG karakteristike se mogu videti i u tome što je zadržan sistem levelovanja i otključavanja skilova, sistem opreme i naoružanja različitih karakteristika, a dodat je i novi exploration mod igre u kojem markeri nisu jasno stavljeni na mapu, već igrači moraju da istražuju i ispituju sagovornike kako bi otkrili lokaciju i osobe bitne za quest.

Borbe su pretrpele neke veće izmene u odnosu na Origins jer glavni junaci sada ne mogu da nose štit, pa će se okršaji svoditi na evade, tj. pravovremeno izbegavanja napada i parry. U početku je možda malo teže navići se na sistem, ali kasnije omogućuje eksperimentisanje sa različitim strategijama. Doduše, pojedini skillovi su korisniji od drugih, kao recimo Shield Braker koji otima protivnicima štit iz ruke, ali i Spartan Kick kojim možete sa litice da pošaljete u smrt čak i najopasnije protivnike. Ovo će biti itekako korisno za Mercenary jedinice koji će pratiti glavne junake kroz igru i čekati najnezgodniji momenat da ih napadnu.

Assassin's Creed Odyssey

Mercenary tj. plaćenici su deo novog Bounty sistema i juriće glavnog junaka ili junakinju ukoliko oni budu krali ili ubijali druge ljude. Tokom vremena skala će se polako puniti i što će učiniti da se oni pojave u bukvalno najnezgodnijem momentu u igri, verovatno kada budete pokušavali da ubijete desetak jakih protivnika.

Obzirom da je u srži igre okršaj Sparte i Atine, autori su uveli jednu od interesantnijih novina – conquest bitke. Ovde igrač može da bira koju će stranu da podrži, a sa uspešnim ishodom on može da osvoji dobar loot i dosta XP-a. Ja sam ovde vodio računa da podržim jednu od dve strane, ali izbor ove odluke nije doneo veće efekte, osim kozmetičkih promena okruženja. Na primer, Atinjani su uvek hteli da sarađuju samnom iako je Kassandra pre smao nekoliko minuta gotovo samostalno pobila nekoliko garnizona njihovih vojnika.

Odyssey je takođe vratio i pomorske bitke koje deluju najbolje do sad, jer je zadržan sistem poboljšavanja delova broda kojih je više nego ranije, a zanimljiv je i izbor komandanata koji donose različite bonuse u bitkama. Obzirom da more zauzima veći deo mape, svi koji požele da više vremena provedu na pučini imaće dosta prostora za to.

Assassin's Creed Odyssey

Uz do sad najveću mapu u serijalu, Assassin’s Creed Odyssey donosi zaista mnogo mogućnosti, pa ako vam se neka od aktivnosti ne dopada možete da je zaobiđete. Ipak, obratite pažnju na to da igra ima okrutan ,,level gating” tj. story quest-ovi će često nositi mnogo veći preporučeni level, pa ćete verovatno na više mesta u igri morati da ispunjavate glupave questove kako bi nastavili priču.

Olakšavajuća okolnost će tu biti fantastično dizajniran svet koji ćete sigurno rado istaživati. Mene je oduševilo koliko je verodostojno predstavljena Atina u kojoj ćete se lepo snaći ukoliko ste imali prilike da posetite Akropolj ranije. Brojne antičke građevine, spoj ostrva, tj. kopna i ogromnog egejskog mora deluje kao idealna podloga za sve ono što najnoviji AC nudi.

Odiseja je još jedan od naslova koji na konzolama radi u 30 slika u sekundi bez obzira na to da li se radi o jačim verzijama sistema kao što su Xbox One S ili PlayStation 4 Pro.  Ovo je pak i najbolji slučaj jer tečnost animacije često pada tokom većih okršaja i kada se na ekranu odvija više stvari. Situacija nikad nije katastrofalna, ali ukoliko želite veći frejmrejt naša preporuka je jaka PC konfiguracija i verzija igre za Steam/Uplay, mada nekih drugih većih, tj. primetnijih grafičkih razlika nema.

Assassin's Creed Odyssey

Ono što je isto za sve sisteme je to da je čak i nakon nekoliko apdejta igra i dalje imala dosta tehničkih problema. Dugačka učitavanja, pa onda čak i sporo učitavanje tekstura vrlo brzo postaju normalna stvar, baš kao i blago lebdenje likova i životinja naročito iznad neravnog terena. U par navrata dešavale su mi se i smešnije stvari, ali nikako i čudnije u odnosu na ono što obično dobijamo od Ubisoft-a.

Odyssey predstavlja značajno unapređenje u odnosu na Origins i odličan je izbor za nabavku! Količina sadržaja u igri je ogromna i više nalikuje Oblivionu nego ostalim naslovima u Assassin’s Creed franšizi, što je definitivno veliki plus za nas. Ipak, sve to deluje i previše slično sa prethodnikom, pa od naredne igre (da li je možda Rim sledeći na redu?) očekujemo veće inovacije.

Autor: Nikola Dolapčev

Igru nam je poslao Ubisoft, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Assassin’s Creed Odyssey

Assassin's Creed serijal je verovatno jedan od najomiljenijih kod igrača, zbog čega je Ubisoft štancao igre u prethodnom periodu, pa su one dolazile sa minimalnim razlikama u odnosu na prethodnike. Prethodna igra, Origins, objavljena je nakon male pa
9
Ne propuštati!
Izvođenje
9.0
10
Vizuelne karakteristike
9.3
10
Zvuk
9.1
10
9.0
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!