Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Forza Horizon 4

Bilo bi glupo reći da Microsoft nije očekivao uspeh prve Forza Horizon igre koja se 2012. godine pojavila kao ekskluziva za Xbox 360, ali činjenica je da je količina hvalospeva i ostvaren prihod nadmašio sve prognoze. Koncept trkanja otvorenim putevima svakako nije nov, ali tek je ovo ostvarenje Playground Gamesa moglo da se nazove kompletnim proizvodom. Neverovatno napornim radom razvojnog tima na svake dve godine počeli su da nam stižu novi nastavci, a Forza Horizon 4 smo dočekali sa velikim nestrpljenjem i nadom da će on uneti neka sveža rešenja.

Sveže je svakako okruženje, jer nas igra ovog puta vodi u Veliku Britaniju, bolje rečeno Škotsku, Englesku i Vels. Verujemo da je razvojnom timu ovo najlakše palo, s obzirom da je u pitanju domaći teren. Opet po tradiciji, ne očekujte mapu realne veličine niti čak njenu skaliranu verziju. Umesto toga, razvojni tim odabrao je interesantne delove Britanije i spojio ih u jednu celinu čija veličina je na nivou one iz prethodne igre. Njene relativno skromne dimenzije verovatno su posledica suludog tempa izlaženja nastavaka, ali zaista mislimo da to ne bi trebalo da vas razočara. Svet novog Horizona je veoma raznovrstan i vodi nas kroz prelepe predele, od istorijskih znamenitosti, preko širokih puteva kroz prirodu ali i grada Edinburga. Sve lokacije su najvećim delom verne stvarnosti, uz određene prepravke da bi sve bilo zanimljivije za igranje. Još uvek niste ubeđeni da vam igra neće brzo dosaditi? Mislimo da će vas uvođenje godišnjih doba naterati da promenite mišljenje!

Igra će vas već u kratkom uvodnom segmentu prošetati kroz proleće, leto, jesen i zimu, a promene nisu samo kozmetičke prirode. Dok leto pruža idealne uslove za vožnju, jesen i proleće uvode faktor kiše koja vam povremeno može napraviti probleme. Ipak, zima predstavlja daleko najveći izazov! Vidite, čak ni putari u Velikoj Britaniji ne mogu sve da postignu, tako da je asfalt samo u ređim slučajevima potpuno očišćen. Najčešće je on pod manjim ili većim slojem utabanog snega, ali i to je blago u odnosu na to što vas čeka van puta. Tokom zime postaje vam jasno da je bolje da svoje ferarije, lamborginije i druga vozila niskog profila ostavite u garaži, jer čak i sa odgovarajućim pneumaticima muku muče da iskažu svoje pune performanse. Čak se vodilo računa i o fakturu temperature, pa što je hladnije, to će gumama biti potrebno više vremena da se zagreju i prorade na pravi način. Sem toga, veliko jezero se tad u potpunosti ledi i može da se koristi za trke! Godišnja doba se inače menjaju na svakih nedelju dana preko centralizovanog servera, čak i u oflajn režimu, što se možda neće dopasti svima.

Suprotno predrasudama koje često čujemo, Forza Horizon serijal nema uprošten kontrolni sistem. Mi zaista ne primećujemo razlike u odnosu na Forza Motorsport 7, iako se i ovaj naslov može u potpunosti prilagoditi svima. Ipak, igra vas motiviše da igrate sa što manje asistencija i na što većem nivou težine, time što vam daje i veće bonuse za ostvaren rezultat. Kad već spominjemo vozila, njih je od starta već 450. Microsoftov džep je dovoljno dubok da plati sve, a najveća novina je svakako to što su po prvi put u serijalu od starta dostupni poršeovi modeli. Uz standardnu dozu Bugatija, Lamborginija, Ferarija i drugih egzotičnih brendova, prostora je bilo i za automobile koje ćete mnogo češće sretati u stvarnosti… Čak i u Srbiji, s obzirom na količinu starih i prastarih modela golfova. Tojota i Micubiši su nažalost odsutni, ali to su već odluke samih proizvođača koje baš i ne razumemo. Igra je prilično darežljiva, tako da ćete često dobijati automobile na ruletima i novouvedenim super ruletima, mada smo se mi prilično namučili da dođemo do traženih 1,7 miliona kredita za Bugatti EB 110 SS. Planirate li veliku kolekciju superautomobila, za to će vam biti potrebno mnogo vremena.

Novac vam je potreban i za apgrejd, s obzirom na brojne opcije koje su vam na raspolaganju. To ipak ne moramo preterano opisivati jer vas očekuju sve standardne opcije uz par avangardnih, poput promene motora ili pogona. Naravno, mogućnost da dekorišete limariju po sopstvenom izboru ili preuzmete na hiljade radova drugih ljudi je nešto što nikad ne dosadi.

Novost je i mogućnost da nalik na Test Drive Unlimited, uređujete izgled svog avatara. Doduše, količina odevnih predmeta je na početku vrlo skromna, a njih ćete takođe otključavati ruletom. Spomenuta igra bila je inspiracija i za još jednu novinu, odnosno mogućnost kupovine nekretnina u vidu stambenih objekata. Imanja donose posebne bonuse, a ujedno predstavljaju i fast travel tačke.

Ono što se nije puno promenilo jeste struktura igre. Doduše, sad ste ponovo u ulozi vozača, a ne vlasnika festivala, ali to ne menja mnogo situaciju na mapi koja vam od starta gomila ogroman broj izazova. Najveću zvezdu i dalje predstavljaju showcase trke gde ćete ukrstiti koplja sa drugim prevoznim sredstvima, poput voza. Iako je i dalje jasno da je sve ovo prilično skriptovano i da će pobednika odlučiti desetinke, i dalje ćete uživati u svemu. Naravno, ponovo ste veoma motivisani da se vozite po svetu igre, obilazeći znamenitosti ili u potrazi za retkim starim automobilima skrivenim po ambarima. Sistem napredovanja je jednostavniji nego ikad, jer šta god da uradite, novi sadržaj će se svakako otvarati. Iskreni da budemo, mi bismo ipak voleli da igra ipak postavlja lestvicu u nekim slučajevima.

Ljubitelje singlplejera možda će uplašiti to što je Forza Horizon 4 po defaultu onlajn igra, odnosno, sa vama će na mapi uvek biti do maksimalno 72 igrača. Ipak, oni nemaju mogućnost da vas udaraju i smetaju, već sa njima vršite interakciju tek ukoliko prihvate izazov i priključe vam se u trci. Nažalost, ovaj koncept ne funkcioniše kako treba. Iako igra već ima više miliona korisnika, naš server nikad nije imao maksimalan broj igrača, a nijedan jedini poziv za kooperativnu trku nije rezultovao time da nam se neko javio. Jedini poziv da se priključimo trci smo iskoristili, i tad je sve zaista funkcionisalo besprekorno. Nadamo se da će Playground Games popraviti stvar je ispadne da je multiplejer u stvari više usamljeničko iskustvo od igranja protiv drivatara.

Već smo spominjali svu lepotu okruženja kroz koja ćete prolaziti, a Horizon 4 oduševljava i brojnim sitnim detaljima, poput opalog lišća koje se podiže kad projurite, ili ovčica koje na sreću ne možete da pregazite. Automobili, kamioni i druga prevozna sredstva urađena su do poslednjeg detalja, a Forzavista je ponovo dostupna kao način da ih sagledate iz svih uglova. Nas ipak najviše impresioniraju performanse! Xbox One X verzija nudi 60 fps mod kojeg nije bilo u prošloj igri, a PC izdanje je još lepše, ali i barem 20 procenata manje zahtevno od svog prethodnika! Playground Games je izgleda zaista mnogo naučio jer je dobitak u performansama lako vidljiv, a rešen je i problem “štucanja”, odnosno micro stutteringa. Ipak, vodite računa da je ovo i dalje vrlo zahtevna igra koja je naročito gladna za memorijom na grafičkoj kartici. Ako vas je neko naveo da kupite recimo 1060GTX sa tri a ne šest gigabajta memorije, nije vam učinio uslugu!

Zvučna komponenta mnogo više oscilira, jer je očigledno da mnogo modeli jednostavno zvuče pogrešno. Muzička podloga poseduje popriličan broj stanica, ali ne očekujte raznovrsnost i toliko poznatih izvođača i pesama kao u recimo Grand Theft Auto serijalu. Ni to nam ne bi smetalo da postoji nekakva mogućnost ubacivanja sopstvene muzike, ali se nadamo da to nekako može biti ispravljeno u budućnosti.

Forza Horizon 4 je još jedan razlog da potpišete pakt sa đavolom, instalirate Windows 10 i malo se pomučite sa Windows Storeom, ukoliko nemate Xbox One. Ovo je fenomenalno iskustvo koje će vas preokupirati na duže vreme, bez obzira da li ste ljubitelj žanra ili ne!

Novi sadržaj stiže!

Po starom običaju, Playground Games nastaviće da mesecima dodaje novi sadržaj u Forza Horizon 4, a to uključuje 42 automobila, odnosno po dva svake nedelje. Treba reći da ovo ne uključuje Formula Drift Car Pack i Best of Bond Car Pack koji sadrže ukupno 17 automobila i kupuju se zasebno. Nama su ipak najinteresantnije dve ekspanzije koje se pripremaju, a prva od njih planirana je za decembar 2018. godine, dok druga stiže u prvoj polovini 2019. Kupovina Ultimate edicije igre vam garantuje da ćete dobiti sav ovaj sadržaj bez dodatnih troškova, a s obzirom na kvalitet igre, nama se to čini kao razumna opcija!

Autor: Vladimir Dolapčev

Ukratko

Forza Horizon 4

Bilo bi glupo reći da Microsoft nije očekivao uspeh prve Forza Horizon igre koja se 2012. godine pojavila kao ekskluziva za Xbox 360, ali činjenica je da je količina hvalospeva i ostvaren prihod nadmašio sve prognoze. Koncept trkanja otvorenim putevi
9.5
Ne propuštati!
Izvođenje
9.5
10
Vizuelne karakteristike
9
10
Zvuk
10
10
8
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!