Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

NBA Live 19

Baš i nije lako biti u koži razvojnog tima koji radi NBA Live 19. Serijal je u upao u tešku krizu još prilikom prelaska na prošlu generaciju konzola, mada je status najbolje simulacije košarke izgubio još 1999, kad se pojavio NBA 2K. Ipak, NBA Live 18 vratio je nadu, jer u pitanju bila zaista zabavna, mada ne toliko realistična igra. Moramo priznati da je i nama ovaj naslov delovao kao pravo osveženje kao i da su nam se neka rešenja dopala više nego u glavnom konkurentu.

Ohrabren rezultatima, razvojni tim je posle niza godina odlučio da ne menja formulu, pa je NBA Live 19 posle dugog niza godina klasičan nastavak, odnosno nadgradnja svog prethodnika. To nikako nije loše, jer kao što smo rekli, Live 18 je bio sve samo ne promašena igra. Iako se neke naše kolege ne bi složile sa tim, ovaj naslov nikako ne treba svrstavati u arkade. Sve osnove realistične igre su ispoštovane, ali je upravljački sistem donekle jednostavniji. To ima svoje prednosti, jer dok 2K nekad ume da “udavi” svojom rigidnošću i do očajanja dovodi početnike, ovde je situacija potpuno drugačija. Live 19 od vas ne zahteva da prolazite kroz tutorijale ili učite sulud broj manevara da biste izgledali dobro na terenu. Ovde je mnogo lakše zalepiti “bananu”, pogoditi trojku ili napraviti atraktivno zakucavanje. Čini se da je upravo to i namera razvojnog tima, a ne prost splet okolnosti. Ovakav pristup ima i mane, jer neko ko voli kompleksnost NBA 2K19 neće biti presrećan, i može se osetiti limitirano, ili čak iznervirano jer se ovde mnogo lakše postižu poeni iz neizgrađene situacije. Sem toga, animacije ne briljiraju, tako da sve ume da izgleda robotizovano ili iskače iz zakona fizike, poput nekad čudnog odskakanja lopte.

Veštačka inteligencija i dalje ima tendenciju da ne zna kako da se ponaša u završnici mečeva, pa prečesto zadržava loptu kad gubi ili čak zaboravi da šutira. Isto tako, nije im jača strana ni prepoznavanje situacije na terenu, pa se često slepo drže svog čoveka i ne priskaču u pomoć saigraču. Neke stvari deluje krajnje amaterski, poput situacije kad šutnete bukvalno pred isticanje četvrtine. U jednom meču nam se desilo da u poslednjem momentu šutnemo dvojku par desetinki pre kraja perioda, a čim se začula sirena, kamera je jednostavno promenila položaj, bez obzira što je koš regularan, odnosno poeni priznati! Čak ni komentatori to nisu uopšte konstatovali. Nešto kasnije, AI tim je pogodio trojku sa više od pola terena u poslednjoj sekundi, i opet se ponovila ista stvar. Poeni su priznati, ali nismo dobili ni ponovoljeni snimak, niti konstataciju komentatora i publike da se desilo nešto neobično.

Mnogo više vremena uloženo je u sadržaj, mada je i tu situacija promenljiva. Klasična liga ne postoji ali je tu franšizni mod koji se može podesiti tako da se ne smarate drugim stvarima sem igranja utakmica. Sa druge strane, ako želite veću kontrolu, bićete razočarani ne samo time što su opcije daleko ispod onoga što nudi NBA 2K19, već i što praktično ništa nije dodato u odnosu na prethodno izdanje. Isto tako, zaista volimo to što u igra poseduje WNBA licencu, s obzirom da ženski timovi igraju dosta drugačije, pa je to zanimljiva promena. Ipak, poprilično je čudno što osim igranja prijateljskih mečeva ne postoji ništa drugo, pa ni igranje šampionata. Ženski touch je ipak pojačan, s obzirom da u karijernom režimu možete kreirati pripadnicu lepšeg pola. The One kako mu je naziv je najbolji mod igre koji vas na put oko sveta i ulične terene od Francuske do Brazila i Amerike, a vremenom ćete dobiti priliku da zaigrate i u NBA. Doduše, prelazak u profesionalce je moguć samo ukoliko ste kreirali muškog lika, jer žene ne mogu ni u NBA ni u WNBA. Napredovanje ide prilično brzo, a igra ne da ne zahteva grindovanje već i nema mikrotransakcije od kojih 2K Sports ne odustaje, bez obzira na bure protesta.

Ultimate Team je urađen slabije nego u ostalim EA serijalima, a to je šteta kad znamo a ni NBA 2K19 ne briljira u tom segmentu. Sve deluje nezavršeno i nedovoljno unapređeno, pogotovu jer nedostaje veći izbor modova, nalik na na 3 protiv 3 kod glavnog konkurenta.

Sa tehničke strane, igra takođe nije doživela značajne promene, ali može da se nosi sa svojim rivalom. Paleta boja i osvetljenje su realističniji nego kod 2K19, pogotovu odsjaj parketa. I neka lica bolje izgledaju u Liveu, ali isto tako treba reći da i dalje nema ništa od skeniranja čitavog tela. Zbog toga, svi nekako deluju nezgrapno. Sa druge strane, animacije su mnogo bolje, pa interakcija su publikom i objektima van terena izgleda odlično.
Zahvaljujući ESPN integraciji, prezentacija je bukvalno ista kao na televiziji, makar kad je reč o graficima. Novi komentatorski dvojac je solidan, a njihovi razgovori već su dopunjavani kroz patcheve, što bi trebalo da se dešava sve do kraja sezone.

Košarkaškim rečnikom, NBA Live 19 nema snage da se bori za pobedu u duelu sa NBA 2K19, pa čak ni da uđe u neizvesnu završnicu, ali to više nije rival koji će biti ponižen. Nekoliko blještavih poteza su upozorenje glavnom rivalu da ne sme da se uspava, a igrači koji vole košarku mogu ga nabaviti kao dopunski naslov, makar zbog zanimljive karijere i uličnog basketa. Ipak, bolje bi bilo da sačekaju par meseci i pad cene, kao što se desilo sa prošlim izdanjem. NBA 2K19 svakako će im prekratiti vreme.

Autor: Vladimir Dolapčev

Igru nam je poslao EA Sports, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

NBA Live 19

Baš i nije lako biti u koži razvojnog tima koji radi NBA Live 19. Serijal je u upao u tešku krizu još prilikom prelaska na prošlu generaciju konzola, mada je status najbolje simulacije košarke izgubio još 1999, kad se pojavio NBA 2K. Ipak, NBA Live 1
7
Zanimljivo
Izvođenje
7
10
Vizuelne karakteristike
7.5
10
Zvuk
8.5
10
8
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!