Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Madden NFL 19

Pre tačno deset godina, EA Sports doneo je prilično sumanutu odluku da jednostavno prestane sa izdavanjem svojih igara za PC. Prethodno, NBA Live, Madden NFL, NHL i FIFA već godinama nisu ličili na sebe, jer su bili samo portovi sa PlayStationa 2, iako su PS3 i Xbox 360 bili na sceni već godinama. Nakon FIFA koja se u punom svetlu vratio na računare još 2010. godine, pred nama je Madden NFL 19, prvo izdanje serijala za PC nakon 11 godina! Zbog toga, mislimo da ovoj verziji moramo posvetiti najviše pažnje.

Ako ste nekim čudom dovoljno matori da ste igrali to poslednje izdanje za PC, verujemo da vam neće biti preveliki problem da se uhodate. Sve osnovne komande, pa i naprednije opcije (poput hot route opcija, kojima naknadno menjate kretnje svojih hvatača) funkcionišu na gotovo identičan način, tako da će vam to uštedeti mnogo vremena. Noviteta ima, ali kad već poznajete osnove, mnogo ih je lakše usvojiti. Ipak, ako ste napravili dugu pauzu, prolazak kroz tutorijal je svakako dobra, a za početnike i neophodna opcija. Američki fudbal je suludo kompleksan sport, ali to ne treba da vas plaši čak i ako niste pasioniran fan koji ne propušta utakmice. Doduše, osnovna pravila bi trebalo poznavati, jer je ovo pre svega taktički sport gde je od ogromne važnosti kontrola vremena i “čitanje” protivnika. Da ne ulazimo puno u teoriju, možemo samo savetovati da budete strpljivi i krenete od prvog nivoa težine.

Dok smo još na temi gejmpleja, ono što je najviše vredno pažnje ove godine je Real Player Motion. Iako se ovo ironično može protumačiti kao fensi naziv za još novih animacija, to je samo donekle tačno. Promene se najviše primećuju prilikom igre trčanjem, gde vaš bek sad ima mnogo više mogućnosti da se izbori za koji dodatni jard. Protivnike je lakše odgurnuti i izbeći, pa smo i sami izveli nekoliko manevara kakvi su ranije bili prava retkost. Doduše, otežavajuća okolnost je što sad morate biti strpljiviji i sačekati da vaša ofanzivna linija napravi prazan prostor pre nego što pojurite. Ostatak gejmpleja nije se mnogo promenio, mada stara boljka vezana za veliki broj presečenih pasova stoji. Ove godine je posebno bizarno to što odbijene lopte često završe pravo u rukama protivnika. Real Player Motion sa sobom donosi i bagove, pa se dešava da lopta posle kontakta brzinom metka pređe neverovatnu distancu, krajnje čudnom putanjom. No, to je valjda nešto što može da se reši pečevima.

EA Sports je mnogo ponosan na svoj Franchise mod – toliko da možete da zaboravite na klasičnu ligu, odnosno igranje jedne sezone. Sreća u nesreći je što se mnogo toga može automatizovati, tako da se vi skoncentrišete na samu akciju. Opet, ako želite da se upustite u vođenje kompletnog tima, na raspolaganju je zaista kompleksan sistem. Sviđa nam se što su neke stvari pojednostavljene, poput unapređivanje igrača. Umesto da se smaramo sa raspoređivanjem svakog pojedinačnog poena, sad se oni distribuiraju na osnovu toga kakav tip hvatača, kvoterbeka ili čega već želite da stvorite. Spomenimo još i pravljenje draft klasa, tako da u narednim sezonama imate realistične rukije. Naravno, ne morate ih praviti sami već ih možete preuzeti od ljudi koji se bolje razumeju u materiju, a pritom očigledno imaju i više slobodnog vremena.

Madden Ultimate Team dodaje još više legendi ove lige koje možete ubaciti u svoju ekipu, a tu je i Solo Battles mod, kojim EA Sports pokušava da privuče solo igrače. U ovom režimu igrate protiv timova koje su stvorili drugi ljudi, a postoji i onlajn rangiranje. Na kraju, dolazimo do nastavka “Longshota”, story moda koji je svoj debi imao prošle godine, u verziji koje naravno nije bilo na PC-ju. Na vama je da rešite taj problem (možda gledanjem na YouTubeu?) a mi ćemo reći da priča ponovo prati iste junake, koji se nalaze u vrlo različitim situacijama. Ove godine fokus je mnogo više na samom gejmpleju, a nema baš ni dijaloga koji granaju priču. Sve u svemu, ovo je solidan nastavak, ali sve se nekako pretvara u kliše. Ipak, vredi odigrati jer ćete ga završiti za 4-5 sati.

Madden NFL je tehnički uvek bio možda i najlošiji EA Sports serijal, a o tome svedoči to što je ovo tek druga godina u kojoj se upotrebljava aktuelni Frostbite endžin. Unapređenja u odnosu na prethodnu verziju nisu velika, a PC igrače će obradovati brojne mogućnosti za podešavanje grafike. Uvodi u mečeve umeju da budu neverovatno zahtevni! Iako je gejmplej tekao u punih 60 fps na našoj kombinaciji i5 procesora i 1060GTX grafičke kartice, najave su padali i na šest puta manju vrednost, čini se bez previše razloga. Tehnički, ovo je i dalje vrlo lepa igra, sa tonom detalja van samog terena, odličnim animacijama i detaljima poput prljavštine na dresovima. Lica nisu tako sjajna, ali s obzirom da svi nose kacige, to i nije toliko važno. Komentatorski dvojac ispunjava standarde, a lepo je što će oni tokom sezone dobiti i apdejt, kako bi pokrivali trenutnu situaciju. Opet, čini se da im baš nedostaje entuzijazma, čak i kad u poslednjem napadu prelomite utakmicu.

Nabaviti ili ne nabaviti? Rekli smo već, ova igra je pravo otkrovenje za PC publiku, pa ako volite ovaj sport, nećete pogrešiti. Što se tiče konzolnih igrača koji su igrali prethodnika, promene su dovoljne da Madden NFL 19 smatramo pravim nastavkom pa nećete pogrešiti ukoliko ga nabavite. Mi odosmo u novi pokušaj da odvedemo Oukland Rejderse do Superboula, jer smo očigledno mazohisti.

I dalje nedostižan: Legenda o Madden 06 trejleru

EA Sports je te davne 2005. godine objavio da će za premijeru Xbox 360 konzole spremiti posebnu verziju Maddena 06, a trejler koji je prikazan na E3 sajmu delovao je neverovatno. Nestvarna količina detalja, odlična facijalna animacija i nestvarno animirani sneg i danas deluju vrlo impresivno… toliko impresivno da ni Madden NFL 19 ne uspeva da to dostigne. Naravno, na kraju se ispostavilo da je čitav trejler u stvari običan CGI i da je igra izgledala mnogo, mnogo, mnogo lošije. EA bi možda voleo da se to zaboravi, ali sumnjamo da će to biti slučaj!

Igru nam je poslao Electronic Arts, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Madden NFL 19

Pre tačno deset godina, EA Sports doneo je prilično sumanutu odluku da jednostavno prestane sa izdavanjem svojih igara za PC. Prethodno, NBA Live, Madden NFL, NHL i FIFA već godinama nisu ličili na sebe, jer su bili samo portovi sa PlayStationa 2, ia
8.5
Ne propuštati!
Izvođenje
8.5
10
Vizuelne karakteristike
9
10
Zvuk
8
10
8
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!